blootscanner


blootscanner 1.0

(business, economie en financiën; (vooral) in België; neologisme)

scanner waarmee, meestal met behulp van röntgenstralen, het menselijk lichaam onderzocht wordt op mogelijke verborgen voorwerpen, zoals wapens of drugs, die vaak op luchthavens gebruikt wordt; bodyscanner

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een blootscanner…

is een scanner; is een apparaat

      Algemene voorbeelden


      Het Europees Parlement heeft opheldering gevraagd over het voornemen van de Europese Commissie om zogenaamde blootscanners toe te laten op Europese luchthavens. Die scanners kijken dwars door de kleding van de passagiers heen, wat een aantal vragen op het vlak van de privacy oproept. Op de luchthavens van Schiphol en Heathrow lopen al een tijdje proefprojecten met zogenaamde blootscanners. Die toestellen zetten passagiers als het ware in hun blootje, wat de veiligheidsdiensten in staat stelt om zeer snel verdachte voorwerpen op te merken.

      De Standaard,

      Interview met Maartje De Schutter van de Liga voor Mensenrechten over de plannen voor een zwarte lijst van websites. Wie stelt de lijst op en wie controleert? De Federal Computer Crime Unit [...]. Daarnaast zien we ook de blootscanner op luchthavens en de biometrische gegevens in de chip van de Europese identiteitskaart opduiken.

      http://webgang.radiocentraal.be/?p=321

      Een blootscanner werkt met millimetergolven die door de kleding heen gaan, maar door de huid gereflecteerd worden.

      http://taaltelefoon.vlaanderen.be/nlapps/docs/default.asp?id=393

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2008
      Periode opkomst 2008