bodemei


bodemei 1.0

(neologisme)

ei van een scharrelkip; scharrelei

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bodemei…

is een ei

      Algemene voorbeelden


      Van de overheid moeten eieren van kippen die in een schuur met negen kippen per vierkante meter leven, 'scharrelei' heten [...]. Raar, want scharrelvlees van kippen, runderen en varkens komt van dieren die wel buiten hebben kunnen scharrelen. Wakker Dier wil dan ook dat de regering de naam verandert in 'schuurei'. Zo heet het ei ook in veel andere Europese landen, of 'bodemei'.

      http://headlines.nos.nl/forum.php/view_message/139272,

      Stichting Wakker Dier wil dat er een nieuwe naam komt voor het scharrelei. Veel mensen vinden 'scharrelei' een misleidende term [...]. De meesten van jullie (77,6%) vinden 'bodemei' en 'schuurei' geen goede naam. Vier mensen vinden 'bodemei' wel een geschikte naam voor het scharrelei. 13 mensen vinden 'schuurei' een betere naam.

      http://www.ondertussen.nl/ondertussen-pollt/nieuws/misleidende-scharreleieren,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2010
      Bijzonderheden In veel andere landen is dit de benaming voor wat bij ons een scharrelei heet. Het was een voorstel in 2011van de Partij voor de Dieren om scharrelkippen voortaan bodemkippen opf schuurkippen te noemen, omdat de naam scharrelei ten onrechte suggereert dat een kip buiten vrij heeft kunnen rondscharrelen.