boemelaar


boemelaar 1.0

iemand die aan de boemel is, d.w.z. uitgaat en daarbij veel alcohol drinkt, vooral door de kroegen af te lopen; fuifganger; kroegloper

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een boemelaar…

is een persoon

  • [Tijd] doet vele kroegen aan, bv. tijdens carnaval
  • [Activiteit of handeling] doet vele kroegen aan

    Algemene voorbeelden


    De NS denken wél serieus over een ándere 'boemeltrein'. Dat is een nachttrein voor in de randstad (met koffie, bronwater en een achtergrondmuziekje) voor boemelaars die teveel drank en wat al niet op hebben en ongetwijfeld rotzooi maken en schoppen. Daarvoor moet worden geïnvesteerd in speciaal aangepast materieel, en in begeleidend personeel dat in dure nachtdiensten in de weekeinden de boerende boemelaars moet gaan behagen.

    http://www.gorinchem.sp.nl/20040224NSartikelinextranieuwsleerdam.stm,

    Gelegenheden te over: feesten tot je er genoeg van hebt, lekker op de versiertoer of stappen van het ene naar het andere kroegje. Feestbeesten kunnen zich hier uitleven. Boemelaars kunnen de hele nacht de stad doorkruisen, terwijl anderen relaxen met rustige muziek in een ontspannen sfeer in een club, bar of café naar keus.

    http://www.wintersport-arena.de/nl/events-und-apres-ski/bars-und-diskotheken.php

    Binnenlandse Zaken, het VSPP en het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) leidde een preventieteam op dat met twee minibusjes - de Drug Free Zone-busjes - de megadancings van ons land zal afschuimen. De voertuigen zien er cool uit, want zoveel mogelijk fuifgangers lokken, is de boodschap. In één van de bestelwagens installeerde de weggebruikersvereniging Touring Club een rijsimulator waarop de feestvierders hun rijvaardigheid en reaktiesnelheid kunnen testen […]. Met het videospelletje wil de overheid in kontakt komen met de jonge lolmakers om hen te sensibilizeren voor een drugsvrij uitgaansleven en dito verkeersgedrag. De begeleiders van de busjes zullen de boemelaars informeren over de gevolgen van drugsgebruik.

    De Standaard,

    boemelaar 1.1

    ((vooral) in België)

    iemand die (tijdens carnaval) vele kroegen aandoet; deelnemer aan een kroegentocht (tijdens carnaval)

    Algemene voorbeelden


    De boemel wordt georganiseerd de vrijdag voor de carnavalstoet. Alle boemelaars zijn dan vanaf 20 uur – verkleed – van harte welkom in de deelnemende boemelcafés.

    http://home.scarlet.be/~basisw2/inhoud/boemelnacht.htm

    Ieder café heeft zijn boemelthema en wordt er zo naar ingericht, de wisseltrofee van beste boemelcafé kunnen zij alzo in de wacht slepen. Een eigen boemelgroep trekt naar de andere deelnemende cafés en kan zo, naast de andere groepen, ook mededingen naar de trofee van de "beste boemelgroep". Iedere boemelaar komt in aanmerking voor de prijs van de "beste boemelaar"! In ieder deelnemende café zijn stempelkaarten te bekomen en de boemelaars met een volle "boemelstempelkaart" komen in aanmerking voor een waardevolle prijs!

    http://home.scarlet.be/~basisw2/inhoud/boemelnacht.htm