boemerangeffect


boemerangeffect 1.0

effect waarbij daden of uitspraken met betrekking tot een andere partij na verloop van enige tijd in al dan niet versterkte vorm worden toegepast op de persoon of partij waar ze oorspronkelijk vandaan kwamen; effect waarbij iets als een boemerang op zijn oorspronkelijke plaats terugkeert

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een boemerangeffect…

is een effect

  • [Toepassingsgebied of bereik] is het effect waarbij daden of uitspraken met betrekking tot een andere partij na verloop van enige tijd in al dan niet versterkte vorm worden toegepast op de persoon of partij waar ze oorspronkelijk vandaan kwamen; is het effect waarbij iets als een boemerang op zijn oorspronkelijke plaats terugkeert

    Hoofdsemagram: effect


    Algemene voorbeelden


    Modellen van doorgedreven taakverdeling en specialisatie, van participatief management, van management 'by objectives' enzovoort leiden in de praktijk tot onverwachte problemen, ja zelfs tot boemerangeffecten.

    http://fetew.rug.ac.be/ManEco/Buelens/Kand_MSW_Algemeen_beheer/ 01_-_Algemeen_Beheer_&_Organisatie_MSW.doc,

    Dergelijke boemerangeffecten (bron heeft effect op mij en dat heeft een effect op de perceptie van de bron en de boodschap) vormen het onderwerp van dit project.

    http://www.niwi.knaw.nl/nl/oi/nod/onderzoek/OND1295622/toon,

    De onverantwoorde haast om hoe dan ook tot een monetaire unie te komen, kan een waar boemerangeffect op de in woord zo bepleite integratie hebben.

    http://www.janmarijnissen.nl/,

    In het bisschoppelijk mandement De katholiek in het openbare leven van deze tijd (1954) pleitten de bisschoppen nog eens nadrukkelijk voor een sterke katholieke eenheid als 'uitvalsbasis' naar de samenleving. Het mandement had echter een boemerangeffect: de katholieken werden zich des te meer bewust van hun behoefte aan openheid.

    http://www.kdc.kun.nl/geschiedenis/geschiedenis.html