boemerangkind


boemerangkind 1.0

(cultuur en samenleving; neologisme)

kind dat, na enige tijd zelfstandig te hebben geleefd, terugkeert naar het ouderlijk huis om daar weer (tijdelijk) te gaan te gaan wonen, bijvoorbeeld omdat het een relatie met een partner beëindigd heeft, omdat het met zijn studie gestopt is, omdat het werkloos is geraakt of omdat het geen huisvesting heeft of op een woning wacht

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een boemerangkind…

is een kind; is een persoon

 • [Oorzaak] keert terug naar het ouderlijk huis omdat het bv. een relatie met een partner beëindigd heeft, omdat het met zijn studie gestopt is, omdat het werkloos is geraakt of omdat het geen huisvesting heeft of op een woning wacht
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] keert terug naar het ouderlijk huis om daar (tijdelijk) weer te gaan wonen

  Hoofdsemagram: kind


  Algemene voorbeelden


  Van de kinderen die sinds de jaren negentig uit huis gingen is ongeveer 15 procent een boemerangkind: zij keerden na verloop van tijd voor een poosje terug naar het ouderlijk huis. Het aandeel boemerangkinderen ligt onder kinderen die sinds de jaren negentig uit huis gingen bijna twee keer zo hoog als onder nestverlaters in de jaren zeventig.

  www.cbs.nl/NR/rdonlyres/D0682644-0722-4F55.../2010k2b15p13art.pdf,

  Jongeren die het ouderlijk huis hadden verlaten, komen vaker weer een tijdje bij hun ouders 'thuis' wonen. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over zogenoemde boemerangkinderen.

  NRC,

  Van de dochters die het ouderlijk huis verlieten keerde bijna twintig procent binnen vijf jaar terug. Bij de mannen was dat een kleine veertien procent. Van de vrouwen die zich tot 'boemerangkind' ontpoppen, noemt een derde het einde van de relatie als reden.

  Trouw,

  Over twee weken verhuis ik weer even terug naar het prachtige Wezep. Terug naar papa en mama, die me liefkozend uitmaken voor 'boemerangkind'.

  http://marloesdebruin.wordpress.com/2011/01/16/boemerangkind/,

  Pieter Willem is zeker niet de enige die in moeilijke tijden het ouderlijk nest weer opzoekt. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft er zelfs een term voor bedacht: boemerangkinderen, kinderen die uit huis waren maar voor minstens vier maanden of langer terugkeren. Het is een trend, becijferde het CBS deze zomer.

  BN/De Stem,

  Etymologie


  Aard herkomst leenvertaling
  Vroegste datering 2010
  Brontaal Amerikaans-Engels
  Vorm in brontaal boomerang kid
  Betekenis in brontaal idem
  Datering in brontaal circa 2007?
  Benoemingsmotief Zo genoemd omdat het kind als het ware "als een boemerang" terugkeert.
  Bijzonderheden In het Engels wordt het fenomeen van het terugkeren naar het ouderlijk huis na eerst ergens zelfstandig gewoond te hebben boomeranging genoemd en de generatie jongeren die dat doet de boomerang generation. In Nederlandse context is ook boomerang kid aangetroffen (oudste vindplaats 2008).

  boemerangkind 2.0

  (cultuur en samenleving; neologisme)

  uitwonende student of studente die in het weekend terugkeert naar het ouderlijk huis om de was te brengen en bij zijn of haar ouders te verblijven

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een boemerangkind…

  is een kind; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] woont zelfstandig, maar keert in het weekend terug naar het ouderlijk huis om de was te brengen en om daar te verblijven

   Hoofdsemagram: kind


   Algemene voorbeelden


   Boemerangkind, het klinkt als 'je gooit je kind het huis uit en hij komt vanzelf weer terug'. Niet geheel verrassend is dat ook min of meer de betekenis: een op kamers wonende student die in het weekend thuis de was komt laten doen.

   http://arssemantica.wordpress.com/2006/11/,

   Een student die in het weekend met de was naar huis gaat is 'n boemerangkind.

   http://yellowsweetness.web-log.nl/yellowsweetness/2006/11/boemerangkind.html,

   Mevrouw de telefoniste staat tegenwoordig bekend als belmiep of belmuts. Een weblog noemen we geen weblog maar een blogstek. En iedereen weet ook dat een student die in het weekend naar paps en mams gaat met de was een boemerangkind heet.

   http://headlines.nos.nl/forum.php/list_messages/5058,

   Breezersletje (ordinair, beetje dom meisje dat makkelijk tot seks te verleiden is), boemerangkind (kotstudent die in het weekend naar huis gaat), bitneuker (computernerd): het zijn drie van de opvallendste van 3.650 nieuwe woorden die het afgelopen jaar de Nederlandse taal zijn binnengeslopen.

   http://www.familielauwereins.com/forum/viewtopic.php?t=751&start=60&sid=546d2e75fabaf34520a97d498aaa60f6,

   Etymologie


   Aard herkomst inheems woord
   Vroegste datering 2006
   Benoemingsmotief Zo genoemd omdat het kind als het ware "als een boemerang" terugkeert.
   Bijzonderheden In deze betekenis ouder dan bet. 1.0 en, voor zover bekend, een inheemse vorming en geen vertaling van het Engelse boomerang kid.