boerenkip


boerenkip 1.0

kip die meer ruimte krijgt om te scharrelen en meer tijd om te groeien en die daardoor duurzamer en lekkerder vlees oplevert dan de scharrelkip

Semagram


Een boerenkip…

is een kip; is een dier

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] krijgt meer ruimte om te scharrelen en meer tijd om te groeien en levert daardoor duurzamer en lekkerder vlees op dan de scharrelkip

  Hoofdsemagram: kip


  Algemene voorbeelden


  Op dinsdag 22 augustus werd het officiële startsein gegeven voor het fokken van zg. boerenkippen. Het verschil tussen een boerenkip en een gewone kip is dat de kippen twee weken langer de tijd krijgen om te groeien voordat ze geslacht worden. Daarnaast krijgen ze 20% meer ruimte dan gewone kippen. De prijs van boerenkippenvlees in de winkels zal 20% hoger zijn dan de prijs van gangbaar kippenvlees.

  http://www.foodlog.nl/artikel/officieel_startsein_voor_fokken_boerenkip_gegeven/,

  Voor de gewetensvolle consument was er al de biologische kip. En ook de scharrelkip heeft het beter getroffen dan zijn soortgenoten in de legbatterij. Maar de boerenkip moet zorgen voor de échte doorbraak van verantwoord kippenvlees.

  Nederlands Dagblad,

  Combinatiemogelijkheden


  met ander, nevengeschikt substantief


  • een boerenkip of boerderijkip

  Verdeel een braadkip, liefst een zogenaamde boeren- of boerderijkip, in stukken. Wrijf deze in met versgemalen peper en citroensap en laat ze zo een half uurtje staan.

  https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011017977:mpeg21:a0313,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Etymologie


  Aard herkomst inheems woord
  Vroegste datering 2006

  boerenkip 1.1

  vlees van de boerenkip

  Betekenisbetrekking


  metonymie
  Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

  Semagram


  Boerenkip…

  is vlees

    Algemene voorbeelden


    Hieronder volgt een lijst met een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met Boerenkip. Dit zijn zowel recepten waarbij Boerenkip gebruikt wordt en waar Boerenkip het hoofdingrediënt is.

    http://www.mijnreceptenboek.nl/recepten/met/boerenkip/

    Boerenkip van Flandrex Nederland is het eerste product in supermarkten dat verkocht wordt met een logo van de Dierenbescherming op de verpakking [...]. De boerenkip ligt vanaf 8 januari in de schappen van supermarkten van AH XL, Jumbo, Jan Linders en CoopCodis. De prijs voor boerenkip is 10 tot 20 procent hoger dan die van gangbaar pluimveevlees [...]. De vleeskuikens die als boerenkip worden verkocht krijgen langer de tijd om te groeien dan het gangbare kuiken en leven op een ruimer oppervlak.

    http://www.distrifood.nl/web/Assortiment/Assortimentsnieuws/Assortiment-artikel/124717/Boerenkip-krijgt-logo-Dierenbescherming.htm,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2007