boerkaverbod


boerkaverbod 1.0

(neologisme,islam)

verbod op het dragen van kleding die het gezicht geheel bedekt, zoals de boerka, de nikab en de bivakmuts, op bepaalde plaatsen in de openbare ruimte als ziekenhuizen, onderwijsinstellingen, het openbaar vervoer, etc.; verbod op het dragen van de boerka
Boerkaverbod is ook de bijnaam van de Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding die op 1 augustus 2019 in Nederland is ingegaan.

Semagram


Een boerkaverbod…

is een verbod

 • [Plaats] geldt op bepaalde plaatsen in de openbare ruimte, bv. in het openbaar vervoer, in gezondheidsinstellingen en in onderwijsinstellingen, maar geldt niet op straat
 • [Tijd] is in Nederland per 1 augustus 2019 ingevoerd en in België al sinds 2011
 • [Onstoffelijke inhoud] betreft het verbod op het dragen van kleding die het gezicht geheel bedekt, bv. de boerka, de nikab, de bivakmuts en de integraalhelm
 • [Waardering] wordt door velen als onwenselijk beschouwd; is omstreden
 • [Legitimiteit] is wettelijk vastgelegd in de Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding en overtreding van het verbod kan door de politie bestraft worden met een boete van minimaal 150 euro

Hoofdsemagram: verbod


Algemene voorbeelden


Darmoni ziet het dragen van een boerka of nikab als een vorm van onderdrukking van de vrouw. "Alsof ze niet bestaan. Het is bedoeld om vrouwen weg te cijferen uit de maatschappij, om een soort van 'ghosts' van ze te maken. Het boerkaverbod laat zien dat wij de emancipatie van de vrouw heel serieus nemen."

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2295385-boerkaverbod-is-oplossing-voor-probleem-dat-er-niet-is.html,

In de integratienota van het CDA staat dat het geloof niet mag worden weggestopt in huizen. Staat een boerkaverbod hier niet haaks op? "Dat is maar hoe je het bekijkt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de LPF en de Groep Wilders zijn wij niet tegen een verbod op het dragen van kruisjes, tulbanden of een keppeltje door mensen met een publieke functie. Dat scharen wij onder de vrijheid van godsdienst. Zodra je echter iets draagt wat normale communicatie bijna onmogelijk maakt, ga je volgens ons een grens over. Als de conducteur op lijn 17 niet je identiteit kan vaststellen, moeten we daar wat aan doen.''

https://www.trouw.nl/nieuws/cda-alle-vrijheidsrechten-kennen-beperkingen~b1f727f8/,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


 • gelden
 • ingaan
 • van kracht zijn

Als het boerkaverbod ingaat, geldt het voor iedereen, ook in de grote steden. Dat zegt premier Rutte in reactie op grote steden die nu al zeggen dat ze de handhaving niet zien zitten.

https://nos.nl/teletekst#107,

Het boerkaverbod dat in België van kracht is, is niet strijdig met het mensenrechtenverdrag. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dinsdag geoordeeld. Het is in België sinds 2011 verboden om het gezicht (gedeeltelijk) te bedekken op openbare plekken.

https://www.nu.nl/buitenland/4832390/boerkaverbod-belgie-niet-in-strijd-met-mensenrechten.html,

als object bij een werkwoord


 • een boerkaverbod invoeren
 • het boerkaverbod goedkeuren
 • het boerkaverbod handhaven

In het openbaar vervoer, ziekenhuizen en op scholen is het vanaf vandaag niet meer geaccepteerd om een boerka te dragen. Nederland is daarmee zeker niet het eerste land dat een boerkaverbod invoert. Ook andere landen deden dat in strenge of iets minder strenge vorm.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/4800236/boerkaverbod-buitenland-boetes-proces-verbaal-politiek,

Het beperkte boerkaverbod is al goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer, maar het kabinet is nog druk met de voorbereiding en heeft nog geen ingangsdatum bepaald.

https://nos.nl/teletekst#107,

Femke Halsema zei vrijdag het boerkaverbod niet te gaan handhaven. De Amsterdamse burgemeester wil de schaarse inzet van politie voor belangrijkere zaken gebruiken. Utrecht en Rotterdam zijn evenmin van plan de wet strikt te gaan naleven.

https://www.nu.nl/algemeen/5593652/handhaving-boerkaverbod-geen-prioriteit-in-grote-steden.html,

met adjectivisch voltooid deelwoord


 • het beperkte boerkaverbod

Het beperkte boerkaverbod is al goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer, maar het kabinet is nog druk met de voorbereiding en heeft nog geen ingangsdatum bepaald.

https://nos.nl/teletekst#107,

Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2004
Samenhangende woorden (vorm) boerkaban