bolletjestruidrager


bolletjestruidrager 1.0

afbeelding

Bron: Denismenchov08
( CC BY-SA 3.0 )

(sport en recreatie; fietssport)

wielrenner die de bolletjestrui draagt in de Ronde van Frankrijk (Tour de France) ten teken dat hij de (tussentijdse) leider is van het bergklassement; tussentijdse leider in of uiteindelijke winnaar van het bergklassement in de Tour de France

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bolletjestruidrager…

is een wielrenner; is een sportman; is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] draagt de bolletjestrui in de Ronde van Frankrijk (Tour de France)

  Hoofdsemagram: drager


  Algemene voorbeelden


  Jérôme Pineau blijft kwakkelen na zijn valpartij. De bolletjestruidrager hangt nog steeds tussen de ploegauto's op 100m van het peloton.

  http://live.sporza.be/cm/lmc/wielrennen/comp_Tour_2010/1.804092,

  Ook is hij niet blind voor de dopingpraktijken en de rampzalige Tour van 1998, met het Festina-schandaal, de uitsluiting van bolletjestruidrager Virenque en alle andere heisa die epo had veroorzaakt.

  http://www.cuttingedge.be/books/reviews/238165-frankrijk-van-de-tour,

  Niet bolletjestruidrager Franco Pellizotti, maar Alberto Contador is de beste klimmer van deze Tour. De Spanjaard had de minste tijd nodig om de achttien bergen van de tweede categorie en zwaarder te beklimmen. Dat stelt de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

  http://www.cyclingzone.itsupportgroep.nl/nieuws/prof-nieuws/757-contador-echte-bergkoning-tour,

  De bolletjestruidrager van de Tour de France, de Oostenrijker Bernhard Kohl, heeft woensdagavond het Peperbus Profspektakel gewonnen. Tweede werd Bram Tankink, derde Kenny van Hummel.

  http://www.nufoto.nl/fotos/71200/bernhard-kohl-wint-profspektakel-in-zwolle.html,

  Groene truidrager Oscar Freire en Gert Steegmans die in de slotetappe de kroonspurt won op de Champs Elysées in Parijs, muisden er op vier kilometer van het einde vanonder. De Oostenrijker Bernhard Kohl – eindwinnaar in het bergklassement en dus bolletjestruidrager – probeerde nog zijn wagonnetje aan te haken, maar beide spurtbommen bleven buiten schot.

  http://www.mediawatchers.be/1/nl/4/3613/metfreiresteegmansenkohleenfantastischpodiumindiksmuide.html,

  De zestiende etappe stond lang in het teken van een vlucht van bolletjestruidrager Mauricio Soler. De Colombiaan van Barloworld was er in de jacht op de bolletjestrui met Iban Mayo (SaunierDuval), Carlos Sastre (CSC), Gorka Verdugo (Euskaltel) en Vicente García-Acosta (Caisse d'Epargne) vroeg in de rit vandoor gegaan.

  http://www.depers.nl/sport/86012/Rasmussen-vergroot-voorsprong.html,

  Op basis van schattingen rekenden Sierksma en Talsma uit dat niet Michael Rasmussen maar Carlos Sastre de bergkoning van 2006 was. In de huidige editie staat de gele- en bolletjestruidrager Rasmussen na de Alpenetappes ook volgens dat nieuwe systeem op de eerste plaats, met een totale klimtijd van 4 uur 58 minuten en 47 seconden over de zeven hoogste Alpentoppen en een gemiddelde snelheid van 22, 83 kilometer per uur.

  http://www.fundalize.com/forum/viewtopic.php?f=34&t=22558,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding