wielrenner


wielrenner 1.0

iemand die voor zijn beroep of uit liefhebberij deelneemt aan races op de fiets; hardrijder op de racefiets

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een wielrenner…

is een persoon

 • [Activiteit of handeling] neemt deel aan races op de fiets
 • [Instrument] fietst op een racefiets
 • [Oorzaak, reden of aanleiding] fietst voor zijn beroep of uit liefhebberij

  Algemene voorbeelden


  Fietsen is een calorievretende sport. Flink doorfietsen vergt globaal gerekend 25 Kcal per kilometer. Een wielrenner in actie verbrandt 40 Kcal/km. Een tocht als La Marmotte kan je niet rustig pedalerend afleggen. Tijdens deze tocht wordt door zowel de geoefende amateurwielrenner en de "wielertoerist" 3500 a 4000 Kcal verbrand. Aangezien het lichaam ook de resterende uren van de dag op gang moet blijven en daarvoor energie vraagt moet er deze dag 5000 a 6000 Kcal "getankt" worden. Dat is net zo veel als de Tour de France-wielrenner die een etappe met 3 cols doet.

  http://marmotte.bizland.com/,

  Het was een schitterende dag. Eindelijk lente. Hij bond zijn trui met de mouwen om zijn middel en sprong als een wielrenner op zijn fiets.

  Kras, Peter Terrin,

  Wetenschappelijk onderbouwd is het gatzadel niet. Ondanks herhaald verzoek, kan West geen studie overleggen waaruit blijkt dat wielrenners op het gatzadel minder last hebben van hun edele delen. Misschien is het taboe nog te groot om er echt serieus onderzoek naar te doen.

  de Volkskrant,

  Nog meer over doping bij wielrenners: Omdat bij wielerwedstrijden de deelnemers na de aankomst via verschillende wegen het parcours verlaten was het niet altijd makkelijk voor de controlearts de aangeduide renners te vinden en het oproepingsformulier ter ondertekening voor te leggen. Daarom heeft men volgende nieuwe procedureregels ingevoerd: - De te controleren wielrenners zullen bekend gemaakt worden door middel van een aanplakbiljet.

  http://users.belgacom.net/waod/doping.html

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • een Belgische wielrenner
  • een Italiaanse wielrenner
  • Italiaanse wielrenners

  Opnieuw waren de twee sprinters niet opgewassen tegen de onnavolgbare eindrush van Mario Cipollini. De Italiaanse wielrenner won gisteren in Vaison-la-Romaine zijn tweede etappe in Parijs-Nice. Met overmacht.

  NRC,

  Museeuw kreeg er de Sprint d'Or mee naar huis. Een jury van voornamelijk ex-sterren, geleid door Eddy Merckx, had niet veel tijd nodig om hem als beste Belgische wielrenner van het jaar uit te roepen vóór de andere genomineerden Axel Merckx, Tom Steels en Frank Vandenbroucke.

  De Standaard,

  Italiaanse wielrenners beheersen de Catalaanse Week. Ook de vierde etappe van de Spaanse wedstrijd leverde een Italiaanse zege op. Nu was Nicola Minali het snelst.

  NRC,

  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: in

  • wielrenners in de Ronde van Frankrijk
  • wielrenners in de Tour de France

  Er bestaat wellicht een verband tussen de financiële moeilijkheden van de ziekteverzekering waarmee de regeringstop worstelt en de zwakke prestaties van de Belgische wielrenners in de Ronde van Frankrijk.

  De Standaard,

  "Wielrenners in de Tour de France starten toch ook gewoon als er veel wind staat?"

  NRC,

  • wielrenners in een kopgroep
  • wielrenners in een peloton

  "De kandidaten voor deelname aan de monetaire unie zijn als wielrenners in een kopgroep. Zolang de meet nog veraf was, werkten ze goed samen om voorop te blijven."

  De Standaard,

  De auto kan een topsnelheid halen van 250 mph (ca. 400 km/u) met vanzelfsprekend een emissie van nul. Bij races wordt er gereden in teams van 30 auto's, ieder met een individuele bestuurder. Door te rijden als de wielrenners in een peloton zijn de rendementen van aerodynamica en vermogen het hoogst en kan de topsnelheid eenvoudiger worden bereikt met minder energie.

  http://www.autozine.nl/nieuws/nieuws_archief.php?nk=8210,

  met eigennaam


  • wielrenner Bauke Mollema
  • wielrenner Chris Froome
  • wielrenner Johan Museeuw
  • wielrenner Joop Zoetemelk
  • wielrenner Lance Armstrong

  Wielrenner Bauke Mollema zal dit voorjaar vermoedelijk niet meer in actie komen. Dat meldt de Rabo-renner op zijn website. Mollema stapte vorige week af in de Ronde van Baskenland en ondergaat dinsdag in Groningen een bloedonderzoek.

  http://www.nu.nl/sport/1948408/voorjaar-wielrenner-mollema-voorbij.html,

  De Britse wielrenner Chris Froome rijdt zondagavond in de gele trui Parijs in. Als de 28-jarige kopman van Team Sky op zijn fiets blijft zitten, wordt hij in de Franse hoofdstad gehuldigd als winnaar van de honderdste Tour de France.

  http://nos.nl/artikel/531681-froome-in-geel-naar-parijs.html,

  Hij is de man in vorm, maar geen specialist. Wielrenner Johan Museeuw moet het hebben van klassiekers, niet van tijdritten.

  Meppeler Courant,

  In de uitzending van 15 september is wielrenner Joop Zoetemelk te gast. Hij is de laatste Nederlander die de wereldtitel wist te grijpen. Dit was in 1985.

  http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/Gastendetail.2291.0.html?tx_ttnews%5Btt_news%5D=12281&cHash=bc753d9c2d6cbbdb7778725e10e93b52

  Wielrenner Lance Armstrong staakt zijn strijd tegen het Amerikaanse antidopingbureau Usada. Als gevolg van zijn besluit raakt Armstrong zijn tourtitels kwijt en wordt hij verbannen uit de wielerwereld.

  http://www.elsevier.nl/Sport/nieuws/2012/8/Wielrenner-Lance-Armstrong-verliest-zeven-Tourtitels-ELSEVIER347550W/,

  voorafgegaan door als


  • als wielrenner

  "Indurain is noch Karel de Vijfde, noch de paus, noch de koning van Spanje. Hij is ook slechts een gewone sterveling, maar eentje die wel super-professioneel met zijn beroep als wielrenner bezig is. Hij is favoriet voor de eindzege, toch is de Tour nog lang niet beslist."

  NRC,

  "Ik heb tussen 1969 en 1982 vele weg- en veldwedstrijden gereden, zowel in de nationale selectie, als in een aantal grote sponsorploegen. In deze periode won ik slechts een aantal wedstrijden. Wel ben ik zeven maal provinciaal kampioen veldrijden geweest", vertelt De Vries over zijn carrière als wielrenner.

  http://members1.chello.nl/~m.dvries1/artikelac.htm,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen