renner


renner 1.0

iemand die snel kan lopen; iemand die snel loopt; iemand die rent; ook: iemand die hardloopt; hardloper; loper

Semagram


Een renner…

is een persoon

 • [Activiteit of handeling] kan snel lopen; loopt snel; rent; loopt hard

  Algemene voorbeelden


  Mijn vader is een renner. Die rende iedere dag van zijn huis naar zijn werk, een kilometer of zeven verderop. Of dat niet moeilijk was, vroeg ik hem een keer. 'Gewoon een droog shirt meenemen', zei hij.

  http://www.jowischmitz.nl/home/entry/474/Nu_met_gratis_oogknipperen,

  Een marathonloper komt bijvoorbeeld wel eens op het punt dat hij de loop eigenlijk zou moeten stoppen omdat de belasting te groot wordt. Als het lichaam nou maar genoeg endorfine produceert dan compenseert het bijbehorende prettige gevoel de fysieke ongemakken. De loper haalt zo toch de eindstreep en hij voelt zich er nog lekker bij ook. Sommige renners zijn aan het rennen verslaafd.

  http://home.wxs.nl/~matchdog/zelfbelonend.htm

  Combinatiemogelijkheden


  als subject bij een werkwoord


  • lopen
  • trainen

  In Nederland was er onlangs een renner die elke dag een marathon liep ter nagedachtenis aan zijn overleden vrouw en voor het goede doel!

  http://www.hrdlpn.nl/doorzettingsvermogen-om-te-gaan-hardlopen/

  De ervaren en vastbesloten renner traint intens om de eindstreep te halen. Elke zenuw, elke spier, elke gewrichtsband moet getraind worden. Zijn longen moeten in "conditie" zijn indien hij wil winnen.

  http://eleuthera.aggelia.be/herd_ned.html

  met adjectief ervoor


  • de snelste renners

  Vandaag heeft Jan Franssen, Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, de snelste mannelijke en vrouwelijke renners van de Marathon van Rotterdam gehuldigd voor hun prestatie.

  http://www.marathonrotterdam.nl/provincien-marathon-challenge/zuid-holland,

  renner 2.0

  dier dat snel kan lopen; dier dat snel loopt; dier dat rent

  Semagram


  Een renner…

  is een dier

  • [Activiteit of handeling] kan snel lopen; loopt snel; rent; loopt hard

   Algemene voorbeelden


   Zijn kop is klein, zijn lichaam mager, zijn poten ongewoon lang - allemaal lichaamskenmerken die bij een hardloper horen. En de cheeta is het enige lid van de kattenfamilie die zijn klauwen niet in kan trekken [...]. Dit is een dier dat biologisch bestemd is om te rennen. Zijn belangrijkste voedsel is de antilope, ook een enorme renner. De antilope is niet groot of zwaar, dus de cheeta heeft geen kracht nodig en geen omvang om het te overmeesteren. Alleen snelheid.

   http://www.wilmahuigen.demon.nl/thema/cheeta.htm

   Combinatiemogelijkheden


   met adjectief ervoor


   • een harde renner

   Echt prettig verloopt het contact tussen de mens en een spin meestal niet. Je schrikt natuurlijk het meest van een harde renner, zoals de donkergekleurde huisspin. Plots komt hij onder de bank vandaan, steekt de kamer over en verdwijnt in een spleet achter de kast. De overal hangende trilspinnen doen het wat rustiger aan en hebben mogelijk door het gedoogbeleid menige woning veroverd.

   http://stadsnatuurtilburg.nl/pages/sidderen-en-trillen,

   renner 3.0

   iemand die voor zijn beroep of uit liefhebberij deelneemt aan races op fietsen; hardrijder op de racefiets; wielrenner

   Semagram


   Een renner…

   is een persoon

     Algemene voorbeelden


     De renner moet een zithouding aannemen op zijn fiets (basishouding). Deze houding vereist alleen de volgende steunpunten: de pedaal, het zadel, het stuur.

     http://www.kbwb-rlvb.be/Titel1-hoofdstuk3-deel2.doc

     Tijdens de rit van Almussafes naar Bunol, over 146 kilometer, waren vier bergen te beklimmen, waarvan twee van de tweede categorie. Een aantal renners was actief, onder wie wereldkampioen Armstrong en de Fransman LeBlanc. Aan sprinter Van Poppel bleek het klimwerk niet besteed.

     Meppeler Courant,

     "De echte Giro moet nog beginnen." Ook Berzin relativeerde de eerste bergrit. "Op Monte Sirino werd alleen duidelijk wie de Giro niet kan winnen", stelde de Rus. Met vijftien renners binnen de minuut in de tussenstand is het zeker nog te vroeg om al conclusies te trekken.

     De Standaard,

     "Bij de voorbespreking heb ik al gezegd dat je niet meer hoeft te kijken naar het aantal kilometers als je wilt aanvallen", gaf Rabo-ploegleider Adri van Houwelingen aan. "Zeker in dit soort wedstrijden, tot 200 kilometer, blijft de grote schifting uit. Dan wordt de nivellering in het peloton duidelijk zichtbaar en blijft het grote gevecht uit. Veel renners kunnen nog meespringen en volgen, maar zijn niet goed genoeg om zelf initiatief te tonen. Dat verlamt de wedstrijd."

     http://krant.telegraaf.nl/krant/archief/20010419/teksten/spo.dekker.ita.verbrugghe.html,

     Het eerste onderdeel, dat op vrijdagavond werd gehouden, bestond uit een tijdrit. De senioren reden 16 kilometer in de buurt van Oudeschild, de jeugd kreeg 8 kilometer voor de wielen. Het werd duidelijk een strijd voor specialisten, voor renners die graag alléén rijden.

     http://tx.instantpublishing.nl/index.php/1,22,1%5E9,1,1387,0,0?refID=19

     Combinatiemogelijkheden


     als subject bij een werkwoord


     • demarreren
     • eindigen
     • fietsen
     • rijden
     • winnen

     Demarreerde er een renner, en zag ik toevallig in een flits dat hij ongeschoren benen had, dan was wat mij betreft de kans dat hij meteen werd teruggepakt groter dan bij een renner die zich naar behoren had gesoigneerd.

     43 Wielerverhalen, Tim Krabbé,

     De Italiaan Stefano Colagé heeft zijn tweede succes in het nog prille wielerseizoen behaald. Na de Tirreno-Adriatico eerder deze maand zegevierde hij gisteren in de Ronde van Calabrië. De 32-jarige renner eindigde in de derde en laatste etappe als tweede achter zijn landgenoot Fabiano Fontanelli, die maandag ook de tweede rit op zijn naam had gebracht.

     NRC,

     Daarna fietsen de renners via Spannenburg en Oosterzee naar Echtenerbrug, waar de soep en broodjes klaar staan.

     Meppeler Courant,

     Sven Nijs, de slimste renner van het peleton, reed gemakkelijk naar de overwinning ondanks een val.

     http://www.zonien.com/superprestige/wereldbeker/monopoli.htm,

     Tussen twee hagen van opdringende en juichende toeschouwers door, opgezweept, voortdurend uit het zadel, op zijn tandvlees, zoals men zegt, reed de renner omhoog naar de finish.

     Hokwerda's kind, Oek de Jong,

     "In jouw glorietijd was de GP Jef Scherens ook een stuk langer. Je won eens na 232 kilometer koersen." Nu is de wedstrijd een flink stuk ingekort, maar de renners rijden sneller. Het zijn uiteindelijk de coureurs die de wedstrijd maken.

     http://members.chello.be/cr26150/rl/nl_historiek.html,

     De renner uit Zevenaar won zowel de proloog als de veel bepalende slottijdrit in Gieten zaterdag.

     NRC,

     Zoals grote renners graag grote koersen winnen, zo willen grote koersen graag door grote renners worden gewonnen.

     43 Wielerverhalen, Tim Krabbé,

     met adjectief ervoor


     • een goede renner
     • een snelle renner
     • goede renners

     Een week voor de Ronde van Vlaanderen werd duidelijk wie de sterke mannen zijn, al zal de beste renner van dit prille voorjaar, Michael Boogerd, hoogst waarschijnlijk forfait geven in Vlaanderens Mooiste.

     De Telegraaf,

     'Het plezier staat voorop. Dat was in de duatlon, dat is bij het wielrennen. Ik wil mezelf ontwikkelen maar ik vind het ook prachtig als ik in de Gold Race een goede renner als Jelle Vanendert zo lang mogelijk kan helpen.'

     http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2698/Sport/article/detail/3258780/2012/05/21/Onbekende-Nederlander-Bulgac-valt-op-in-Giro.dhtml,

     Het is logisch dat er meer wordt geschreven over Vandenbroucke en Merckx, die mannen hebben hun naam mee. Het zijn zeer goede renners, maar ik moet meer doen dan zij om in beeld te komen. Vorig jaar won ik de Trofeo Luis Puig. Na een week repte niemand er nog met een woord over.

     De Standaard,

     "Toen Pinotti ging, heb ik even gewacht en ben achter hem aangesprongen. Ik wist dat hij op papier een betere sprinter zou zijn, maar toch heb ik geen moment getwijfeld. Dit was de langste etappe van de Tour. Die wordt niet gewonnen door de snelste renner, maar door de sterkste."

     De Telegraaf,

     Nog meer voorspelbaar was de winst van Cipollini, die Lombardi, Spruch en Guidi zelfs geen illusie liet. Na Ostuni, Napels en Marina di Massa nu Vicenza: vier op acht voor de ontegensprekelijk snelste renner van het peloton. SuperMario staat daarmee op zestien overwinningen in de Ronde van Italië.

     De Standaard,

     • een professionele renner
     • professionele renners

     Toch zal de man in topvorm de hoogmis van de Vlaamse wielersport aan zich voorbij laten gaan. Al kwamen zijn 'eeuwige' twijfels tussen ratio en emotie gistermiddag achter het podium van de Brabantse Pijl weer bovendrijven. De pure liefhebber in zijn hart streed met de professionele renner in zijn hoofd over de programmakeuze.

     De Telegraaf,

     De Italiaanse vereniging van beroepsrenners onder leiding van Gianni Bugno sprak zich tijdens een buitengewone vergadering in Milaan uit voor de invoering van bloedcontroles bij alle renners. "We moesten iets doen," zei Marco Pantani. "Als jongeren horen dat zeventig procent van de professionele renners doping gebruikt, zullen ze meer heil zoeken bij tennis of voetbal."

     De Standaard,

     • een Belgische renner
     • een Britse renner

     "Johan Bruyneel is niet de eerste de beste. Hij verraste me niet met zijn demarrage." "De trui doet me enorm plezier. Ik geloof niet dat er een Belgisch renner is die niet graag met de nationale driekleur om de lenden koerst. Je wordt beschouwd als de beste renner van je land."

     De Standaard,

     Toen de kerktoren van het Zuidengelse dorp in zicht kwam, demarreerde Sean Yates uit het peloton. De Britse renner van Motorola nam een paar honderd meter voorsprong.

     NRC,

     met voorzetselgroep


     Voorzetsel: in

     • renners in het peloton
     • renners in het wielerpeloton

     "Drie jaar geleden viel Rumsas mij voor het eerst op toen hij de koninginnerit in de Ronde van Engeland won. Sindsdien vind ik hem een van de beste renners in het peloton."

     De Telegraaf,

     Hij werd voor een aantal bijkomende analyses uitgenodigd op het lab in Keulen. Fontanelli beriep zich op het feit dat hij, op natuurlijke wijze, meer mannelijke hormonen produceerde dan de parameter die de UCI heeft vastgesteld. Niet uitzonderlijk voor wie weet dat nogal wat renners in het peloton vanwege de specialisten in Keulen een vrijbrief hebben gekregen die ze, telkens ze onderworpen worden aan een dopingcontrole, moeten voorleggen.

     De Standaard,

     De profronde van Maastricht heeft vanavond toch nog twee ritwinnaars uit de afgelopen Tour aan de start. Salvatore Commesso en Marcel Wüst zijn gerespecteerde renners in het wielerpeloton.

     De Limburger,

     Voorzetsel: uit

     • een renner uit een ploeg
     • renners uit een ploeg

     Olaf Ludwig heeft dinsdag de eerste etappe van de Driedaagse van De Panne gewonnen. De Duitser versloeg in de 174 kilometer lange rit van Harelbeke naar Zottegem zijn vijf medevluchters in de sprint. Voor de renner uit de Telekom-ploeg was het de tweede zege van het seizoen.

     Meppeler Courant,

     Met Merckx wonnen we zowat alles wat er te winnen was. En aan het eind kregen we elk een goeie honderdduizend frank. Maar de renners uit de Mann-ploeg van Cools moesten zich dat jaar tevreden stellen met een geldprijs van amper tienduizend frank.

     De Standaard,

     Voorzetsel: van

     • een renner van het peloton
     • de renners van een ploeg

     Sven Nijs, de slimste renner van het peloton, reed gemakkelijk naar de overwinning ondanks een val.

     http://www.zonien.com/superprestige/wereldbeker/monopoli.htm,

     In 1993 en '94 was hij telkens op de tweede plaats gestrand (respektievelijk achter Fondriest en Bortolami), in '95 is hij zonder diskussie de beste klassieke renner van het peloton, nu ook op papier.

     De Standaard,

     Indien er net voor de start van de Tour of zelfs tijdens de wedstrijd berichten komen uit Italië waaruit blijkt dat Tourdeelnemers tijdens de Giro hebben gezondigd tegen de dopingregels, sluit ik hen uit. Als blijkt dat meer renners van één ploeg over de schreef gingen, gaat ook hun team eruit.

     http://www.gva.be/dossiers/-d/doping/leblanc.asp,

     gevolgd door als


     • renners als

     "In het wielrennen blijft de Tour hét evenement. Tenzij voor renners als ik, die de Tour toch nooit kunnen winnen." Museeuw, de man die weet wat hij kan. En vooral wat hij niet kan. Nooit meer de Tour, zei hij in Parijs.

     De Standaard,

     We maken geen kans op de eindoverwinning in de Midi Libre door het ontbreken van een chronorace en dat is de schaduw op onze goede prestatie. We zouden met wat tijdrijden wel die kans hebben gekregen, met renners als Chris Boardman en Francis Moreau in ons team. Nu moeten die jongens lijdzaam toezien hoe hen de kaas van het brood wordt geritst.

     De Standaard,

     Woordfamilie


     Als deel van een afleiding


     Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


     Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


     renner 4.0

     ((vooral) in België)

     iemand die voor zijn beroep of uit liefhebberij deelneemt aan races in raceauto's; iemand die deelneemt aan autoraces; autocoureur

     Semagram


     Een renner…

     is een coureur; is een persoon

     • [Activiteit of handeling] neemt deel aan races in raceauto's
     • [Oorzaak, reden of aanleiding] rijdt autoraces voor zijn beroep of uit liefhebberij

      Hoofdsemagram: autocoureur


      Algemene voorbeelden


      "Men zegt wel, laat een coureur kiezen tussen een veilige wagen en een kreng dat evenwel een seconde sneller is, hij zal overal en altijd voor de laatste opteren. Ik bestrijd dat. Een renner denkt wel degelijk aan zijn veiligheid."

      De Standaard,

      Lang geleden dat het wereldkampioenschap Formule 1 zich zo onvoorspelbaar interessant aandiende. Van de top-zes uit de voorbije WK-stand stapten vijf renners in een andere wagen. Slechts Damon Hill bleef bij Williams-Renault en laadde zich daarmee loodzware verwachtingen op de schouders. In aanloop naar Melbourne, de nieuwe opener van het seizoen, laten we drie betrokken partijen aan het woord. De sportoverheid, de teams en de renners. We beginnen met Max Mosley, voorzitter van de Internationale Autosportfederatie (FIA ).

      De Standaard,

      Of Goossens ook volgend jaar nog met Van Hool optrekt, is lang niet zeker. "Hij is wanhopig op zoek naar een F1-stuur en ik ben de eerste om hem daarin te steunen", aldus Mikke. "Het is overigens de bedoeling dat de renners die we voor volgend jaar zullen aantrekken, die sponsors zouden aanbrengen die ons moeten toelaten meteen het werkingsbudget te dekken. Mochten de Formule 1-dromen van Marc alsnog niet uitkomen, dan kunnen we voor hem wellicht toch een uitzondering maken."

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      renner 5.0

      iemand die voor zijn beroep of uit liefhebberij deelneemt aan races op motorfietsen; iemand die deelneemt aan motorraces; motorcoureur

      Semagram


      Een renner…

      is een coureur; is een persoon

        Algemene voorbeelden


        "Op het gebied van veringselementen is er nog groeimarge, maar dat is geen exacte wetenschap. Het is sterk afhankelijk van de renner. Iedere renner gebruikt de motor anders. Het is zo belangrijk dat de producent kan inspelen op de verwachtingen van de renner, maar het is nog veel belangrijker dat de renner kan melden wat hij nodig heeft. Dat is zo moeilijk in motorcross: er zijn zo weinig renners die kunnen aangeven wat ze precies nodig hebben. Dat maakt het grote verschil in de renners."

        http://www.regeltechnieken.org/imag/2011junjul.pdf,

        "In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Formule 1 maakt bij motorcross de renner wel degelijk het verschil."

        http://www.regeltechnieken.org/imag/2011junjul.pdf,

        Per renner is er een mecanicien die vast voor de renner werkt en zijn motor onderhoudt en aanpast.

        http://www.regeltechnieken.org/imag/2011junjul.pdf,

        Industrieterrein Engelenburg in Twello is zondag 22 mei decor van regelmatigheidswedstrijden voor klassieke motoren. Vanaf 12.45 uur gaan op het 2,3 kilometer lange stratencircuit aan de Leigraaf renners in verschillende klasse op weg. Er verschijnen motorfietsen met klinkende namen als Kreidler (50 cc) en MV Augusta (500 cc) aan de start.

        http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/8711922/Klassieke-motorraces-op-Circuit-Engelenburg.ece,

        Een niet nader genoemde renner landt zijn motor op het achterwiel na een hobbelige landing op het Culham Park vintage moto-X event.

        http://nl.123rf.com/photo_13714840_culham-engeland--5-mei-een-niet-nader-genoemde-renner-land-zijn-motor-op-het-achterwiel-na-een-hobbe.html,

        Woordfamilie


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen