bombeltijd


bombeltijd 1.0

((vooral) in Suriname)

periode waarin het is toegestaan krachtig knalvuurwerk af te steken; tijd waarin men luide klappers mag ontsteken

Semagram


Een bombeltijd…

is een tijd

 • [Duur] is bij verordening beperkt om overlast te beperken
 • [Tijd] valt in de periode van de jaarwisseling
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] gaat gepaard met het ontsteken van krachtig klappervuurwerk

  Hoofdsemagram: tijd


  Algemene voorbeelden


  De politie en brandweer hadden handen vol werk om de mensen van de meterslange 'pagara's' weg te houden [...]. Een menigte fotografen en camerapersonen dromde samen om het verloop van de ontploffende 'bombels' te volgen. Hun neuzen bedekt met één hand, de andere vooruitgeschoven om het 'wegschietende 2013' vast te leggen liep de menigte stapvoets achter de ratelende 'pagara's' aan, de dikke rook trotserend [...]. De straten, ondertussen rood gekleurd van vuurwerkrestanten, vulden zich na de 'bombeltijd' met muzikanten, brassbands en dansende mensen.

  http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/20963,

  Nu komt Oud en Nieuw eraan en dat is alleen maar mooi met een beetje warm weer, dan vriezen je tenen en vingers er tenminste niet af! Hier schieten ze al ongeveer een dikke week vuurwerk af, dat mag namelijk al. En geen kleine knallen hoor. Ik denk dat hier veel vuurwerk is dat Nederland niet eens inkomt! Vlinderbommen maken ons nu wakker en ze noemen dat knalvuurwerk Bombels! Want het is Bombeltijd!

  http://mariskalageveen.waarbenjij.nu/reisverslag/2802391/no-spang-het-is-was-bijna-kerst,

  Petitie ingediend voor inkorting bombeltijd [...]. Op Werelddierendag werd een passende petitie aangeboden: het verzoek tot inkorten van de vuurwerkperiode naar drie dagen, omdat de harde knallen en lichtflitsen voor veel stress zorgen bij dieren [...]. Voor dieren en zieke mensen is deze periode rampzalig.

  http://www.srnieuws.com/bericht.php?id=10144,

  Voorstanders van het inkorten van de periode van afschieten zullen het zeker dit jaar nog te verduren hebben. Er is geen besluit genomen door de regering om 'bombeltijd' verder te beperken.

  http://www.freakpyromaniacs.com/forum/vuurwerk-nieuws/39857-us-400-000-aan-vuurwerk-al-in-suriname-print.html,