bondsarts


bondsarts 1.0

arts die in dienst is van een nationale sportbond en die onder meer betrokken is bij de medische beleidsvorming, topsportkeuringen verricht en atleten medisch begeleidt op nationale of internationale wedstrijden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bondsarts…

is een arts; is een persoon

 • [Deskundigheid of vaardigheid] is gespecialiseerd in sportgeneeskunde
 • [Belanghebbende of begunstigde] zorgt voor de medische begeleiding van een sportbond

  Hoofdsemagram: arts


  Algemene voorbeelden


  De taken van de bondsarts omvatten onder andere: 1. Sportmedische begeleiding van de topatleten op (inter)nationale wedstrijden, centrale trainingen en trainingsstages. Voor de invulling van deze medische begeleiding wordt een beroep gedaan op (sport)artsen en (sport)fysiotherapeuten die deel uitmaken van de medische begeleidersgroep van de Atletiekunie. 2. Sportmedische begeleiding van de topatleten in de thuissituatie (o.a. 'sportkeuringen' en 'blessureconsulten'); 3. Ondersteunen van de medische begeleiding van atleten van verenigingsniveau. Denk hierbij vooral aan ondersteunen van het (medisch) kader bij de verenigingen en het schrijven van voorlichtingsmateriaal. Voor (medisch) kader van de vereniging bestaat een mogelijkheid om contact op te nemen met de bondsarts om advies te vragen over sportmedische zaken in de breedste zin des woords.

  http://www.atletiekunie.nl/index.php?page=326

  De bondsarts is betrokken bij de medische beleidsvorming, begeleidt bij wedstrijden, behandelt en registreert blessures, is aanspreekpunt voor externe medici, verricht topsportkeuringen, verstrekt informatie aan de sporter en bij de sport(er) betrokken partijen.

  http://www.jbn.nl/topsport/begeleiding/DU11478_Medische+staf.aspx

  Bondsarts Frits Kessel van de KNVB gaat er vanuit dat alle geblesseerde spelers van de selectie van het Nederlands elftal woensdag spelen in de kwalificatiewedstrijd voor de Europese titelstrijd tegen Tsjechië.

  NRC,