boosteren


boosteren 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)

( Met betrekking tot dieren of personen)
een extra vaccinatie toedienen om het immuunsysteem op te peppen; een boosterinjectie geven; ook in absolute zin: een extra vaccinatieronde doen onder een bepaalde groep gevaccineerden; opnieuw vaccineren
Gebruikt in absolute zin of met een lijdend voorwerp. Boosteren wordt soms ook gebruikt met betrekking tot een vaccin in de betekenis 'opnieuw toedienen' of in algemene zin in de betekenis 'een oppepper geven, een steuntje in de rug geven'. Het werkwoord boosten 'oppeppen' zou dan strikt genomen beter op zijn plek zijn.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Boosteren…

is vaccineren; is een handeling

  • [Doel of bestemming] dient om de beschermende werking van een vaccin een oppepper te geven als die begint af te nemen, met name onder mensen met een verminderde weerstand
  • [Specificatie of referentiekader] betreft in het geval van het coronavirus vaak de derde vaccinatieronde

    Algemene voorbeelden


    "Als we nu beginnen met boosteren, kunnen we rond kerst op 400 besmettingen per dag zitten", zegt huisarts en epidemioloog Dennis Mook-Kanamori.

    https://nos.nl/nieuwsuur/video/2404400-elke-week-die-we-eerder-beginnen-is-winst,

    'Alsjeblieft maandag beginnen met de booster en niet wachten tot december!', twitterde Chantal Bleeker, hoogleraar uitbraken van infectieziekten, zondag. Een kleine afname van de mate waarin vaccins beschermen, heeft 'nu er zoveel besmettingen zijn in absolute aantallen, een groot effect', stelt zij. Ook de Tweede Kamer dringt aan op de turbostand, nu het kabinet vorige week besloot dat 60-plussers een boosterprik mogen halen. Donderdag stemde een meerderheid voor een motie om het boosteren (inmiddels een werkwoord) te versnellen.

    https://www.trouw.nl/zorg/griep-papierwerk-en-een-personeelstekort-belemmeren-de-derde-coronaprik~baee3f2f/,

    Het opnieuw vaccineren van het konijn, waardoor de hoeveelheid anti-stoffen weer stijgt, noemen we boosteren. Technisch gezien is de jaarlijkse herhaling dus ook een booster.

    https://konijnenbelangen.nl/documenten/Vaccineren-v1.pdf,

    Ze boosteren maar een eind raak.

    https://www.facebook.com/rtlnieuws/posts/een-wattenstaafje-dat-pijnlijk-diep-in-je-neus-gaat-kan-dat-niet-anders/10161070164869852/,

    Dat was een best dierenartsbezoek. Er zit een extra enting in die over 4 weken nog een keer geboosterd moet worden.

    Fok!,

    Combinatiemogelijkheden


    met object


    • de antistofrespons boosteren

    Een hexavalent meningokokken B-vaccin is getest in fase 1 en 2 studies. Het vaccin is veilig en immunogeen in zuigelingen, peuters en schoolkinderen. De antistofrespons in peuters en schoolkinderen kon na 2,5 jaar nog goed worden geboosterd.

    Snippet Domeinencorpus ANW,

    • toekomstige opa's en oma's boosteren
    • toekomstige ouders boosteren
    • zwangere vrouwen en hun partner boosteren

    "Het idee is dat gevaccineerden en mensen die een infectie hebben doorgemaakt minder lang tegen de bacterie beschermd zijn. Ouders of grootouders, ook als ze zijn gevaccineerd, worden op gegeven moment weer geïnfecteerd door de kinkhoestbacterie." Die volwassenen krijgen een gewone hoest, niet de langdurige blaffende en gierende hoest van een kinkhoestpatiënt. Maar ze besmetten dan baby's en jonge kinderen waarbij de afweer nog niet goed is opgebouwd. Van der Zeijst: "Je zou toekomstige ouders, dus zwangere vrouwen en hun partner en eventueel ook toekomstige opa's en oma's kunnen boosteren." Het betekent dat een zwangere vrouw en de eerste ring om haar heen het advies krijgt om een prik tegen kinkhoest te halen voordat de baby wordt geboren.

    NRC Handelsblad,

    • (heel) 50+ Nederland boosteren

    Leven met Covid, stap 1: we hebben een plan nodig. [...]. Gaan we heel 50+ Nederland boosteren?

    NRC,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2000
    Bijzonderheden Wordt sinds 2020 opvallend vaker gebruikt, en wel in de context van de anticoronavaccinaties.