bourgognewijn


bourgognewijn 1.0

wijn uit de streek van Bourgondië, een wijnstreek in het centraaloostelijke deel van Frankrijk in de buurt van de stad Dijon

Semagram


Bourgognewijn…

is wijn; is drank; is vloeistof

 • [Kleur] is rood of wit
 • [Smaak] heeft vaak een fruitige, enigszins scherpe en zure smaak
 • [Grondstof] wordt, in geval van rode bourgognewijn, vaak bereid van de druivensoort pinot noir en, in geval van witte bourgognewijn, vaak van de druivensoort chardonnay
 • [Plaats van herkomst] komt uit de streek van Bourgondië, een wijnstreek in het centraaloostelijke deel van Frankrijk in de buurt van de stad Dijon

Hoofdsemagram: wijn


Algemene voorbeelden


Bourgognewijn kopen is niet altijd eenvoudig. Liefhebbers van Bourgognewijn weten wel waarom de geweldige wijnen uit deze streek zo veel aanhangers hebben.

http://www.bourgogne-exclusive.nl/wijn

De Bourgognestreek is wereldberoemd om de wijn die er geproduceerd wordt. Wij vinden dat er niets mooiers is dan te genieten van een goed glas bourgognewijn in de tuin van een luxe [...] bed and breakfast in de mooiste streek van Frankrijk, de Bourgogne.

http://www.bourgogne-exclusive.nl/over-ons

Behalve het proeven en drinken [...] van bourgognewijn is het natuurlijk ook leuk om iets te weten over de historie, appellations etc.

http://www.portedubourgogne.nl/leuk_om_te_weten.php,

bourgognewijn 1.1

afbeelding

Bron: Pierre Lannes
( CC BY-SA 2.0 )

soort bourgognewijn; wijn uit een bepaald gebied van Bourgondië

Betekenisbetrekking


metonymie
Specifiek stof : soort stof
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram


Een bourgognewijn…

is een wijn; is een drank; is een vloeistof

   Algemene voorbeelden


   Dit stijlvol vormgegeven wijnglas [...] is speciaal ontworpen voor een bourgognewijn. De volle smaak van de wijn komt optimaal tot zijn recht in de bollende kelk en de dunne stelen zorgen voor een goede grip.

   http://www.wijnglazenwebshop.nl/product/schott-zwiesel-diva-bourgogne-wijnglazen-6-st/41486/,

   Bordeauxwijnen en bourgognewijnen hebben niet veel gemeen. De gebruikte druivensoorten zijn namelijk verschillend: bordeaux wordt voornamelijk gemaakt van cabernet sauvignon en merlot [...], terwijl bourgogne uitsluitend geproduceerd wordt met pinot noir. Een bordeaux wordt gekenmerkt door krachtige tannines, die hem ook zijn bewaarcapaciteit verlenen. Een bourgogne bevat minder tannine maar hij is scherper en zijn zuren zorgen ervoor dat hij vrij lang bewaard kan worden.

   http://www.delhaize.be/food/thetaste/game/_nl/wijn_gevogelte_wild.asp

   Vooral de Pinot Noir heeft de Bourgondische wijnstreek in de schijnwerpers geplaatst. Deze druifsoort is zwartpaars van kleur en vrij zoet. Daarnaast zijn de Bourgognewijnen vooral gekend door een tweede druivensoort: de Chardonnay. Deze laatste vruchten zijn klein, zoet en sappig. Verder zouden we nog zeker even de Aligoté willen aanhalen. Dit is een zeer oude, relatief grote Bourgondische druif die wordt gebruikt voor de productie van witte wijn.

   http://blog.seniorennet.be/fransewijn/,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding