bovenbouwleraar


bovenbouwleraar 1.0

((vooral) in Nederland)

iemand die voor zijn beroep les geeft in de hogere klassen van het lagere of van het voortgezette onderwijs

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bovenbouwleraar…

is een persoon

  • [Organisatie of instelling] werkt in een onderwijsinstelling voor lager of middelbaar onderwijs
  • [Gebied] geeft les in het lager onderwijs aan kinderen van 9 tot 12 jaar, volgens het Nederlandse schoolsysteem in de groepen 5 tot 8 en in Vlaanderen in het vierde, vijfde en zesde leerjaar, of geeft les in het voortgezet onderwijs, volgens het Nederlandse schoolsysteem meer bepaald in het derde en vierde leerjaar van het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs of het vmbo, het vierde en vijfde leerjaar van het hoger algemeen voorbereidend onderwijs of de havo, of het vierde, vijfde en zesde leerjaar van het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs of het vwo, en volgens het Vlaamse middelbare schoolsysteem in het derde, vierde, vijfde of zesde jaar van het secundair onderwijs, ook de tweede en derde graad genoemd

    Hoofdsemagram: leraar


    Algemene voorbeelden


    Na toetsing, observatie, interne besprekingen en het afnemen van de CITO-entreetoets groep 7 en de CITO-eindtoets groep 8 heeft de bovenbouwleraar genoeg informatie om de ouders een eind advies te geven over het doorstromen naar het Voortgezet Onderwijs.

    www.kidstoday.nl/msr/15/5/4/get.aspx,

    In dit project gaan bovenbouwleraren van enkele basisscholen met onderbouwleraren van alle drie de Venlose campussen [...] projecten ontwikkelen om leerlingen met allerlei vormen van techniek in aanraking te brengen.

    http://www.bco-onderwijsadvies.nl/content/view/63/77/,

    Enkele belangrijke beleidskwesties met betrekking tot de ontwikkeling van het basisonderwijs. – Een financieel plafond voor de uitgaven aan lerarensalarissen [...]. – De kosten en professionele koppeling van opleiding voor onderwijzers en bovenbouwleraren van lagere scholen voorafgaand en tijdens hun dienstverband.

    http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/committees/deve/20030603/020490NL.pdf,

    Gymnasia hebben zowel voor de boven- als onderbouw slechts academici in dienst. Deze geven bovendien meestal zowel in de bovenbouw als in de onderbouw les [...]. Een docent die slechts in de onderbouw les geeft kan pas in schaal LD komen als een "bovenbouwleraar" verdwijnt.

    http://beteronderwijsnederland.net/node/5486,

    Een 'traditionele' bijkomstigheid bij de overgang tussen onder- en bovenbouw is het wisselen van vakdocent. Voor de leerlingen kan de wissel van leraar nadelig uitpakken omdat zij, naast alle nieuwe dingen van de bovenbouw, ook nog eens moeten wennen aan een ander gezicht voor de klas met een andere stijl van lesgeven. De bovenbouwleraar heeft vaak eerder een verwachting dan een onderbouwd en volledig beeld van wat er geleerd (en gebeurd) is in de onderbouw.

    igitur-archive.library.uu.nl/.../PGO_verslag__Aansluiting_3_naar_4%20(DEFINITIEF).doc,

    Combinatiemogelijkheden


    met substantief erachter


    • bovenbouwleraar Duits
    • bovenbouwleraar Nederlands

    Inmiddels lieten de 'docenten' zoals ze de hele middag werden genoemd, (onder andere een bovenbouwleraar Duits, de dagelijkse leiding voortgezet onderwijs en een achtste klas juf, die de eer van de dames hooghield) zich van hun beste kant zien door zich in de finale te plaatsen tegen een ijzersterk herenteam uit 11II.

    http://www.vrijeschooldenhaag.nl/assets/cms/bijblijven%2004.01.30.pdf,

    De bovenbouwleraar Nederlands, die het letterkundige leven op de voet volgde, begon op een keer – dat zal in 1937 geweest zijn – een bijeenkomst van onze literaire schoolclub met de mededeling dat een van de belangrijkste 'jongeren', Edgar du Perron, zich in Batavia bevond.

    Sleuteloog, Hella S. Haasse,