brandblusser


brandblusser 1.0

afbeelding

Bron: M & J
( CC BY-SA 3.0 )

draagbaar toestel dat dient om brand te blussen; draagbaar blustoestel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een brandblusser…

is een toestel

  • [Functie] dient om brand te blussen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is draagbaar

    Algemene voorbeelden


    "Ik heb al op m'n donder gehad van de jongens. Die vonden dat ik liep te beunen", vertelt de Harener brandweercommandant R. Flanderijn lachend. De chef ontdekte, loerend door de winkelruit, stomtoevallig een beginnende brand bij Becker Opticien aan de Rijksstraatweg in zijn woonplaats. Hij scoorde bij zalencentrum Astoria in allerijl een brandblusser, en doofde het vuur zonder dralen.

    Nieuwsblad van het Noorden,

    De bemanning van de C-130 heeft alles gedaan om de 28 Nederlandse passagiers te redden na de crash. Dat blijkt uit onderzoek van de brandblussers die leeggespoten zijn teruggevonden binnenin het wrak. De vier Belgen verkozen zich over de passagiers te ontfermen en de brand aan boord te blussen vooraleer aan zichzelf te denken.

    De Standaard,

    Goede blusmiddelen om een beginnende brand in de kiem te smoren, horen eigenlijk in elk huis aanwezig te zijn. Te denken valt aan een wollen deken of een speciale blusdeken (voor het afdekken van een brandende pan of om een brandend persoon in te wikkelen zodat de vlammen doven) en een goede brandblusser.

    Reformatorisch Dagblad,

    Plaats de brandblusser zichtbaar en goed bereikbaar. Lees zorgvuldig de gebruiksaanwijzing en laat dit ook uw huisgenoten doen. Herhaal dit regelmatig, zodat u weet hoe het apparaat bediend moet worden.

    http://brandweerinfo.nl/regio/brabant/zuid-oost/indexnl.htm

    De werking van een brandblusser verschilt per type brandblusser. Over het algemeen kan men de werking onderscheiden in een brandblusser onder druk en een brandblusser met een patroon.

    http://www.brandblusserinfosite.nl/new_page_8.htm

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een geschikte brandblusser
    • een goede brandblusser

    Een beginnende brand in uw woning kunt u in veel gevallen zelf blussen. Met een geschikte brandblusser kunt u proberen de brand te bestrijden. Bedenk daarbij dat uw blusser alleen beginnende brandjes aankan.

    http://brandweerinfo.nl/regio/brabant/zuid-oost/indexnl.htm

    Op een goede brandblusser staat een gebruiksaanwijzing. Als u deze nog moet bestuderen als u hem nodig heeft is het vaak te laat.

    http://www.camperpunt.nl/index.html

    in voorzetselgroep


    • met een brandblusser
    • met brandblussers

    "Door het raam van mijn slaapkamer zag ik een moeder met haar vier kinderen schreeuwend uit het bovenste raam van het brandende gebouw hangen. Ik ben met een brandblusser naar het pand gerend, maar daar was de brandweer al met groot materieel aan het blussen."

    De Standaard,

    De brand werd door een zoon op de bovenverdieping ontdekt. Hoewel nog getracht werd met een brandblusser het vuur te doven, sloegen de vlammen zo snel om zich heen dat er geen beginnen aan was.

    Meppeler Courant,

    Het publiek reageert doorgaans lauwer op de muziek dan andere jaren. De ordebewakers zijn strenger dan ooit. En actiever. Ze blussen bliksemsnel kampvuurtjes op de wei met brandblussers.

    De Limburger,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • een brandblusser en rookmelder

    In iedere huishouding zou eigenlijk een brandblusser en rookmelder aanwezig moeten zijn. Dat is niet alleen verstandig als u kaarsen brandt, maar kan ook de schade van een keukenbrandje beperkt houden.

    http://www.keurmerk.nl/Themaas/Kaarsen.html

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    brandblusser 2.0

    iemand die voor zijn beroep of als vrijwilliger branden blust, mensen en dieren bevrijdt en bij ongevallen helpt; iemand die bij de brandweer werkt; iemand die brand blust; brandweerman

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een brandblusser…

    is een persoon

        Algemene voorbeelden


        De brandweer is donderdagavond rond kwart over negen uitgerukt naar de Van Mesdagkliniek na een brandmelding. Bij aankomst hebben de brandblussers vastgesteld dat het slechts om een klein brandje gaat in een afvalbak. Het brandje is gelijk geblust. Er zijn zover bekend geen gewonden gevallen. De brandweer is nog bezig met de nacontrole.

        http://www.gezinsbode.nl/brandje-in-afvalbak-bij-van-mesdagkliniek/,

        "Het vuur is bedwongen!" De mannen hielden dadelijk op. De uniformen hingen aan hun lijven alsof de gemeentelijke brandblussers die namiddag mee hadden opgestapt in een carnavalstoet en dat daarna nog eens duchtig gevierd hadden.

        Requiem voor de geitenmelker, Robin Hannelore,