brandweerpeloton


brandweerpeloton 1.0

(politiek en bestuur)

zelfstandige eenheid binnen het brandweerkorps die vooral bij grote branden ingezet wordt, waarbij gebruikgemaakt wordt van vier blusvoertuigen; brandweereenheid bij grote branden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een brandweerpeloton…

is een peloton; is een eenheid; is een groep

      Hoofdsemagram: peloton


      Algemene voorbeelden


      Een peloton bij de brandweer wil zeggen dat bij een brand vier tankautospuiten worden ingezet. Ook is een zogenaamde dompelpomphaakarmbak aanwezig. De bemensing voor de inzet van de middelen wordt aangestuurd door een zogenaamde pelotonscommandant. Een brandweerpeloton wordt over het algemeen ingezet bij een brand die de term 'zeer grote brand' krijgt.

      http://www.brandweer.nl/fryslan/actueel/nieuws-fryslan/@38386/pelotonsoefening/

      Een brandweerpeloton wordt ingezet bij zeer grote incidenten, te denken valt aan zeer grote branden of ongevallen met meerdere slachtoffers / vermissingen. Een Peloton bestaat uit een Officier van Dienst die de leiding heeft over vier blusvoertuigen met elk een eigen bevelvoerder en blusgroep. Afhankelijk van het incident worden deze blusvoertuigen aangevuld met ondersteunenden voertuigen zoals een dompelpomp, hoogwerker of hulpverleningsvoertuig.

      http://archief.eemskrant.nl/index.php?id=3536&titel=peloton-oefening-in-zuivelfabriek,

      Wanneer bij een brand 5 of meer tankautospuiten nodig zijn wordt een brandweerpeloton gealarmeerd. In dit brandweerpeloton zijn onder andere 4 tankautospuiten ingedeeld.

      http://www.brandweerwoubrugge.nl/php/?page=uitrukken&id=560,

      Inmiddels was de brand zo uitgebreid, dat overslag naar andere bedrijven dreigde. De naastgelegen opslagloods had inmiddels vlam gevat (de brandgang van 3 meter bleek niet genoeg). Hierin lag een enorme hoeveelheid hout, die weer een intense hitte uitstraalt als die vlam vat. Er waren dus meerdere blusvoertuigen nodig om de brand onder controle te krijgen. Zodoende is het brandweerpeleton van Voorne en Putten gealarmeerd.

      http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=673364&page=15,

      In de nacht van 31 december op 1 januari is een zeer grote brand uitgebroken in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Luzernestraat in Nieuw-Vennep. Door de felle brand moet het pand als verloren worden beschouwd. Bij de bluswerkzaamheden zijn twee brandweerlieden lichtgewond geraakt. De brand brak uit rond 00.15 uur in het pand, waarin verschillende bedrijven zijn gehuisvest. Het betrof een zeer grote brand, waarvoor ter bestrijding twee brandweerpelotons zijn ingezet.

      http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=673364&page=15,