breedgeschouderd


breedgeschouderd 1.0

(Gezegd van mensen en dieren)
brede, grote schouders hebbend; met brede, zware schouders; vervolgens ruimer ook wel: fors, stevig gebouwd; sterk; gespierd

Algemene voorbeelden


Drs. Kroon was een imponerende gestalte. Groot, breedgeschouderd, van middelbare leeftijd met een kort geknipte stoppelige schedel en een stierenek.

De lift: naar het filmscenario van Dick Maas, Gerben Hellinga,

In je ogen tracht ik te lezen wat je van mij vindt. Rijzige man, breedgeschouderd, bovenlichaam dat smal naar de heupen toeloopt, nog steeds een turnersfiguur, sombere ogen, grijzend, iets wijkend haar.

Weerloos, Jan Siebelink,

Hij staarde naar de foto van een blonde speerwerpster – een mooie vrouw, breedgeschouderd – en herinnerde zich de ironische woorden die Jevgeni gesproken had, halfdronken, bij het afscheid in een Londense taxi: My regards to your fine, strong and healthy peasant-girl.

Hokwerda's kind, Oek de Jong,

In het eerste boek ontbreekt het seksuele element nog een beetje maar daarna komt de auteur los en verontschuldigt zich, in een notitie die in de bibliotheek van Harvard wordt bewaard: ik ontving in die tijd nogal wat fanmail, en de dames vroegen of ik Tie niet eens wat warmer wilde beschrijven, hij was per slot een aantrekkelijke man, breedgeschouderd, met een fraaie baard enz. - en hoewel hij vier vrouwen had bewoog hij zich veel buitenshuis dus...

De doosjesvuller en andere vondsten, Janwillem van de Wetering,

Den Bakker heeft genoeg zelfkennis om zijn stijgende vorm te relativeren. Bij herhaling wees hij gisteren op zijn beperkte mogelijkheden, die een vergelijking met coureurs als Jalabert en Fondriest overbodig maken. De lange, breedgeschouderde allrounder noemt zichzelf geen winnaarstype maar iemand die af en toe een goeie dag heeft.

NRC,

Instinctief had men zich om de groeve zelfs naar lengte opgesteld, zodat Dudok de top vormde van een geleidelijk naar hem oprijzende, treurende piramide; breedgeschouderd, al zwaar van tors, het hoofd onnavolgbaar geknakt, de handen plastisch in elkaar geslagen en, zoals gezegd, alles in parelgrijs.

De biograaf, Willem Brakman,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


 • een, de breedgeschouderde beveiligingsman
 • een, de breedgeschouderde figuur
 • een, de breedgeschouderde heer
 • een, de breedgeschouderde jongeman
 • een, de breedgeschouderde jongen
 • een, de breedgeschouderde man
 • een, de breedgeschouderde portier
 • breedgeschouderde bodyguards
 • breedgeschouderde heren
 • breedgeschouderde jongens
 • breedgeschouderde kerels
 • breedgeschouderde mannen

Een bezoeker van de CDA-manifestatie, afgelopen week in Hilversum, wordt tegenhouden door een lange, breedgeschouderde beveiligingsman.

Trouw,

Kinderen gaan naar school onder escorte van breedgeschouderde bodyguards, ridders te paard, politie met zwaailicht of een muziekkorps.

http://www.bvlbrabant.nl/files/De_Schoolspits.pdf,

Hij sprong in de geef achthouding en daar verscheen een lange, breedgeschouderde figuur, kaal, met een grijs snorretje, gekleed in een onberispelijk beige alpaca maatpak met een paarse roset op een gouden plaatje in de revers.

De Coltmoorden, Jef Geeraerts,

De grote breedgeschouderde Oostenrijkse heer, charmant en galant in zijn optreden, [...] ontpopt zich plotseling als de roemruchte Skorzeny, de Sturmbannführer die aan het hoofd van zijn gespecialiseerde commando-eenheid, langs alle zwaarbewapende wachtposten en paleiswachten, de residentie van Horthy binnendringt, de trappen bestormt.

De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

Toen ik mijn kamer uitliep en op de gang terechtkwam, trof ik daar meteen een paar breedgeschouderde heren aan met helmen op die mij snel tegen de muur aandrukten.

http://www.iisg.nl/~staatsarchief/boek/Stadfrm.htm,

De enige jongere aanwezige - een breedgeschouderde maar magere jongeman met lang haar en een bril op - had ons aangesproken.

De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

Het voetballeed van Menzo hoopt zich op. Bij het Nederlands elftal was De Goey zijn vervanger, bij Ajax volgde Van der Sar hem op en bij PSV moet de onzekere doelman plaatsmaken voor die lange, breedgeschouderde jongen uit Margraten.

NRC,

Medewerkers? Pierre kon zich alleen minnaars voorstellen, breedgeschouderde, smalheupige jongens in Tee-shirts en jeans, met vieze voeten, natte lippen, meestal omkroesd door een baard.

Het jaar van de kreeft, Hugo Claus,

Iedereen die bij de winkel hoorde verschoot van kleur en sidderde tot in zijn gebeente; de heer Rotteveel dacht voornamelijk aan zijn grote broze ruiten, vrouw Rotteveel, die stiekem haar pappige, bleekdampende man vergeleek met die breedgeschouderde, roze kerels die daar hoog in de lucht pluimen ademden in de ochtendlucht, was ten prooi aan lichte duizelingen en een opkomende migraine.

Een weekend in Oostende, Willem Brakman,

Karel was een kleine, breedgeschouderde man met vlassig blondrood haar dat hij zorgvuldig tot boven zijn wenkbrauwen en over zijn wijduitstaande oren had gekamd.

Het jaar van de kreeft, Hugo Claus,

Een van je vrolijkste liedjes was Ik krijg een heel apart gevoel van binnen. "Dat is voor de mensen heel erg blijven hangen, want iedereen kan het nog steeds van voor naar achteren meezingen. Toen ik het pas zong, hebben ze een keer twee van die breedgeschouderde mannen achter me gezet. Van die kapstokken, noem ik het altijd maar, heel erg gespierd.

http://www.corrykonings.nl/

Er schiet een breedgeschouderde portier toe, die vriendelijk zijn jas aanneemt en een gastvrij gebaar maakt in de richting van de bar.

Dossier vrouwenhandel, Ed van Eeden,

 • een breedgeschouderd meisje
 • een breedgeschouderde vriendin
 • een breedgeschouderde vrouw

Vanuit een leren fauteuil keek Alex Wüstge naar dat prachtige, breedgeschouderde meisje waar Henri nu al een paar maanden helemaal gek van was en dat hij overal had laten zien.

Hokwerda's kind, Oek de Jong,

Toni's moeder kakelde. Karel en een breedgeschouderd meisje dat op Pietje leek in het boerse probeerden haar te bedaren.

Het jaar van de kreeft, Hugo Claus,

Aan het eind van de week meldde Pietje zich, een breedgeschouderde zigeunerachtige vriendin van Tineke die mocht blijven logeren als zij maar af en toe op Muisje paste.

Het jaar van de kreeft, Hugo Claus,

Ik kwam bij de trailer terecht. Er klonk een spannend aquariummuziekje en op mijn beeldscherm verscheen een nogal breedgeschouderde vrouw die me met grote ogen aankeek.

https://www.dub.uu.nl/nl/column/game-over-communiceren,

 • het breedgeschouderde personeel

Behalve het breedgeschouderde personeel aan de deur staan nog vijfendertig man bewaking en mensen van de organisatie via een zendertje met elkaar in verbinding.

Meppeler Courant,

 • een breedgeschouderd bovenlichaam
 • een breedgeschouderd lichaam

Toen hij zijn onderhemd over zijn hoofd trok onthulde hij een slank en breedgeschouderd bovenlichaam.

Het damesorkest en andere stadsverhalen, Herman Pieter de Boer,

Onder dat zachte, nog haast kinderlijke gezicht stond haar breedgeschouderde lichaam, half dromend, zich van zijn kracht niet bewust.

Hokwerda's kind, Oek de Jong,

 • de breedgeschouderde Brit
 • de breedgeschouderde Limburger

Nieuwe banden, nieuwe motor. Met voor Walkinshaw het leuke neveneffect dat hij Jordan een hak zet. De breedgeschouderde Brit is niet vergeten dat Eddie zich begin dit jaar verzette tegen het omdopen van Arrows in T(om) W(alkinshaw) Racing.

De Standaard,

De goedmoedige, breedgeschouderde Limburger is een man met common sense.

NRC,

met werkwoord


 • breedgeschouderd worden
 • breedgeschouderd zijn

"Mijn start bij het sprinten is verbeterd door het bobben en andersom." Het een versterkt het ander, "maar ik moet niet al te gespierd en breedgeschouderd worden met het oog op de atletiek."

NRC,

Om een mooie man te zijn moest je breedgeschouderd zijn en een stierenek hebben.

De Standaard,

Hij was breedgeschouderd, had een figuur dat gezag uitstraalde en een verrassend welluidende stem, maar wat haar vooral opviel waren zijn mooi getekende lippen, en zijn handen, die lang en slank waren als die van een vrouw, en helemaal niet bij hem leken te passen.

Vliegen in een spinnenweb, Fernand Auwera,

Breedgeschouderd als hij is zou men niet vermoeden, nu hij in de auto zit, dat hij eerder middelmatig van gestalte is.

Emily Beyns, of Het heilig zwijgen. Dl. 1: Verwanten, Clem Schouwenaars,

De lokale bevolking kent het dier allang en noemt het orang pendek; korte mens. Volgens hen is het een aapachtig wezen met menselijke trekken. Het 'dier' meet ruim 1 meter, is zwartbehaard, breedgeschouderd, en klimt niet in bomen: een soort staartloze reuzengibbon.

NRC,

met bijwoord


 • te breedgeschouderd
 • zeer breedgeschouderd

Hij zat almaar nerveus van zijn glas te nippen [...] en zwijgend te knikken en hield zijn blik onafgebroken op het gezicht van zijn eega gericht, zodat ik in de gelegenheid was hem naar hartelust te begluren. Weliswaar kreeg ik hem geenszins heel de tijd in het vizier, daar was de vrouw te groot en ook te breedgeschouderd voor, maar elke glimp die ik van hem opving, vervulde mij als vanouds met het stille, onverklaarbare plezier dat mannen als hij mij steevast schonken, alleen maar door zich in mijn bijzijn te tonen.

Wees maar niet bang, Christophe Vekeman,

Van Dam, een kleine maar zeer breedgeschouderde man met een onnozel vollemaansgezicht, was een oude rot in het vak.

De lift: naar het filmscenario van Dick Maas, Gerben Hellinga,

met eigennaam


De breedgeschouderde Sergej is pelotonscommandant bij de 106-de divisie luchtlandingstroepen, de elite-divisie die, zoals de 23-jarige luitenant trots zegt, 'in zijn eentje' de Tsjetsjeense hoofdstad heeft ingenomen.

NRC,

'Hé Sonny,' lachte ze tegen de blokkade, waarin ze de breedgeschouderde, rijkbehaarde Sonny herkende.

De tweede geschiedenis, Loes Wouterson,

met ander, nevengeschikt adjectief


 • groot en breedgeschouderd
 • klein en breedgeschouderd
 • lang en breedgeschouderd

De man was groot en breedgeschouderd.

http://users.belgacom.net/leenvandenberg/in_het_teken_van_de_dolfijn_eers.htm

Hij was geliefd en gevreesd, klein en breedgeschouderd. Hij had een wilde, witte haardos, vertelde iedereen de waarheid en wilde starre ambtenaren het liefst 'over de tafel trekken'.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/pionier~b3e4167c/,

De man die binnenstapte was lang en breedgeschouderd, zijn halflange zwarte haar was uiteengeblazen door de wind en stak alle kanten uit.

https://www.panacea.nl/panessay/artikel/2013-10-01-het-hol,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding