brongericht 1.0
Algemene voorbeelden
Het brongericht vermijden van problemen verdient meer prioriteit dan curatieve maatregelen.
Toegespitst op milieubeleid heeft duurzame ontwikkeling vooral te maken met preventief handelen, voorzorg, voorkeur voor brongerichte bestrijding van milieuaantastingen, het stand-stillbeginsel en het beginsel dat de vervuiler betaalt.
Hoofddoelstellingen voor het afvalstoffenbeleid [...]: 1. het voorkomen van ontstaan van afval (preventie); 2. het zoveel mogelijk hergebruiken van het onvermijdbare afval en het op een zodanige wijze verwijderen van afvalstoffen dat de risico's hiervan voor het milieu tot een minimum worden beperkt. Beide doelstellingen passen in het zogenaamde brongerichte beleidsspoor.
Onder deze brongerichte normen kan een nader onderscheid gemaakt worden tussen emissienormen, immissienormen (oneigenlijke emissienormen), ontwerp- en constructienormen, bedrijfsnormen, inplantingsnormen en veiligheidsafstanden en blootstellingsnormen.
Combinatiemogelijkheden
met substantief
- een brongerichte aanpak
- een brongerichte benadering
In eutrofe watersystemen kan actief biologisch beheer ook worden toegepast, maar dat is geen duurzame noch een brongerichte aanpak.
Een doorgedreven brongerichte aanpak ter voorkoming van diffuse en lokale verontreinigingen van de waterlopen en verdere sanering van deze waterlopen moeten de captatiemogelijkheden ondersteunen en veiligstellen.
Saneringsaanpak. Over het algemeen is een intensieve brongerichte aanpak noodzakelijk.
Uitgangspunten zijn een brongerichte benadering, het streven naar kwalitatief hoogwaardige oplossingen en het duurzaam sluiten van kringlopen.
De prioriteit gaat steeds meer uit naar het voeren van een brongericht afvalstoffenbeleid, gericht op preventie en hergebruik. Overigens werd al eerder gepleit voor een meer brongerichte aanpak in de Notitie inzake preventie en hergebruik van afvalstoffen.
Kostenplaatje: tussen 70.000 en 20.000.000 euro, afhankelijk van de verontreinigingsgraad. Dat een dergelijke kost een voorafgaande, duurzame, brongerichte aanpak vereist spreekt voor zich.
Ofwel lukt het MAP en worden de nitraatnormen gehaald. We hopen dat. Ofwel bereiken we dat resultaat niet en moeten we naar een brongerichte aanpak met o.a. een inkrimping van de veestapel.
- brongericht beleid
Nieuwe prioriteiten en initiatieven voor een geïntegreerd en brongericht milieubeleid worden nauwelijks aangegeven.
Het brongerichte beleid maakt de wijze duidelijk waarop die moeten worden bereikt en het tempo waarin een ombuiging van het menselijk handelen bereikt moet worden.
De prioriteit gaat steeds meer uit naar het voeren van een brongericht afvalstoffenbeleid, gericht op preventie en hergebruik.
- brongerichte maatregelen
Naast de promotie van rationeel watergebruik zijn ook inspanningen geleverd om het productverbruik en de productkeuze te optimaliseren. Deze aanpassingen passen in het gegeven van brongerichte maatregelen.
Met deze doelstellingen, samen met de beginselen (voorkomen, voorzorg, voorkeur voor brongerichte maatregelen, stand-still en de vervuiler betaalt), staat het milieubeleid duidelijk in het teken van duurzame ontwikkeling.
Bij brongerichte maatregelen wordt het probleem aangepakt waar het ontstaat, aan de bron dus.
Met dit verdrag gaan de deelnemende landen het engagement aan strengere maatregelen te nemen voor de bescherming en voor een ecologisch verantwoord gebruik van de grensoverschrijdende oppervlakte- en grondwateren. Ook zet het de verdragspartijen aan tot het nemen van brongerichte maatregelen voor het reduceren, controleren en voorkomen van waterverontreiniging.
In vrijwel alle onderzochte gevallen zijn de maatschappelijke baten van generieke, brongerichte maatregelen (bijvoorbeeld stillere banden en stillere voertuigen) hoger dan de kosten.
Het beginsel van de voorkeur voor brongerichte maatregelen is eveneens neergelegd in art. 174, lid 2 EG en het Decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid.
in voorzetselgroep
- op een brongerichte wijze
Het op een geïntegreerde en brongerichte wijze benaderen van de problematiek van de erosie, het sedimenttransport, de waterbodem, en het verwerken of het bergen van ruimings- en baggerspecie.
met ander, nevengeschikt adjectief
- brongericht en effectgericht
- brongericht en preventief
- effectgericht en brongericht
De twee uitersten zijn brongerichte en effectgerichte maatregelen.
Uitwerking van deze stappen leidt tot twee methoden van maatregelen, de effect- en brongerichte maatregelen als sanering van diffuse bronnen, waterbesparende technieken en sanering verontreinigende waterbodems.
Voor de inhoudelijke aspecten van het integraal waterbeheer moet er dan ook een verschuiving komen van een effectgerichte en curatieve benadering, naar een brongerichte en preventieve aanpak van de problemen.