brughagedis


brughagedis 1.0

afbeelding

Bron: KeresH
( CC BY-SA 3.0 )

reptiel, met een relatief grote kop, een brug in zijn schedel en een rugkam, dat lijkt op een hagedis maar niet behoort tot de orde schubreptielen maar tot een orde waartoe twee soorten gerekend worden, die uitsluitend voorkomt op enkele eilanden bij Nieuw-Zeeland
In het meervoud ook in toepassing op een familie van reptielen (Sphenodontidae).

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een brughagedis…

is een reptiel; is een dier

  • [Afmeting] wordt ongeveer 60 cm lang
  • [Geluid] blaft, kwaakt; maakt een blaffend of kwakend geluid
  • [Kleur] is bruin tot grijs
  • [Bouw] is gewerveld; heeft vier poten
  • [Deel] heeft een relatief grote kop, een brug in zijn schedel en een rugkam
  • [Voortplanting] legt eieren
  • [Woongebied] komt uitsluitend voor op enkele eilanden bij Nieuw-Zeeland
  • [Leeftijd] kan meer dan 100 jaar oud worden
  • [Gedrag] is een vleeseter
  • [Onderscheid of tegenstelling] is, in tegenstelling tot zijn naam en uiterlijk doen vermoeden, geen schubreptiel, maar valt onder een aparte klasse door "primitieve" kenmerken, zoals verbeende buikribben

Wetenschappelijke naam: Sphenodon punctatus

Rijk Animalia; Dieren
Stam Chordata; Chordadieren
Klasse Reptilia; Reptielen
Orde Sphenodontia
Familie Sphenodontidae; Brughagedissen
Geslacht Sphenodon
Soort Sphenodon punctatus

Algemene voorbeelden


Op eilandjes voor de kust van Nieuw-Zeeland leeft de brughagedis of tutuara (Sphenodon puctuatus). De brughagedis is het enige nog levende lid van een hele reptielenorde, de Rhynchocephala, die 220 miljoen jaar geleden ontstond.

http://wonderlijkedieren.blogspot.com/2011/05/een-brughagedis-als-waakhond.html

De brughagedis heeft een rugkam en een grote kop. Hij is voornamelijk 's nachts actief. Ze hebben niet veel behoefte aan warmte, zoals de andere reptielen.

http://www.wnf.nl/nl/bibliotheek/?act=dierenbieb.details&dierid=729

De naam 'brughagedis' heeft een wetenschappelijk oorsprong en slaat op een benige 'brug' in de schedel die uniek is voor deze reptielen. De twee soorten brughagedissen nemen een unieke plaats in binnen de reptielen: ze horen niet tot de hagedissen.

http://www.natuurinformatie.nl/ndb.wnf/natuurdatabase.nl/i000547.html

Een 111-jaar oude brughagedis uit Nieuw-Zeeland wordt binnenkort voor de eerste keer vader. Henry, zoals het reptiel heet, heeft zijn 80 jaar oude partner Mildred bevrucht. Dat heeft het museum waar de twee dieren wonen, woensdag bekendgemaakt, meldden Nieuw-Zeelandse media. Brughagedissen zijn een zeldzame reptielensoort die alleen in Nieuw-Zeeland voorkomt en uit de prehistorie stamt. De dieren worden gemiddeld ongeveer 60 jaar oud.

http://www.ad.nl/ad/nl/1014/Bizar/article/detail/2097236/2008/08/06/Hoogbejaard-reptielenstel-verwacht-kind.dhtml?redirected,

Dieren met een verhoornde huid met schubben en schilden noemen we reptielen. Sommige leven in het water, andere op het land, meestal in warmere delen van de wereld. We kunnen de reptielen onderverdelen in zes hoofdgroepen: hagedissen, slangen, wormhagedissen, schildpadden, krokodillen en alligators en de brughagedis. Reptielen horen tot de oudste dieren op aarde.

http://users.skynet.be/zoekheteensop/reptielen.htm

Op het eerste gezicht lijken de brughagedissen of tuatara's op leguanen. Ze nemen echter een unieke plaats in binnen de reptielen. Ongeveer 200 miljoen jaar geleden maakte deze orde een bloeitijd door met talrijke soorten verspreid over de wereld. Nu zijn daarvan nog maar twee soorten over: uitsluitend te vinden op eilandjes bij Nieuw-Zeeland.

http://www.wnf.nl/nl/bibliotheek/?act=dierenbieb.details&dierid=9000097