bso 1.0
(onderwijs en opvoeding)
Semagram (extra betekenisinformatie)
Bso…
is kinderopvang; is opvang
- [Functie] vangt kinderen op die tijdens de bso-uren niet thuis kunnen worden opgevangen, bv. omdat hun ouders moeten werken
- [Plaats] bevindt zich in een basisschool of in de buurt van een basisschool
- [Tijd] is in de meeste gevallen geopend voor en na schooltijd en tijdens de schoolvakanties, en in Nederland ook tussen de middag
- [Activiteit of handeling] organiseert activiteiten waaraan de kinderen vrijwillig kunnen meedoen
- [Belanghebbende of begunstigde] is in Vlaanderen voor kinderen van de kleuterschool (vanaf 2,5 jaar) tot het einde van de lagere school, en is in Nederland voor kinderen vanaf 4 jaar tot 13 jaar
Algemene voorbeelden
De meeste organisaties voor buitenschoolse opvang (bso) komen met ouders overeen de kinderen tijdens vakanties de hele dag op te vangen. De kosten hiervoor zijn vaak al in de jaarlijkse ouderbijdrage opgenomen.
Combinatiemogelijkheden
in voorzetselgroep
- in de bso
Zij merkt op dat men denkt dat in de BSO kinderen plichtmatig worden beziggehouden tot hun ouders hen komen halen. Een grote misvatting, die wat haar betreft uit de weg wordt geruimd.
- naar de bso gaan
- naar de bso overstappen
De meeste organisaties voor buitenschoolse opvang (bso) komen met ouders overeen de kinderen tijdens vakanties de hele dag op te vangen. [...]. Ook kunnen kinderen die niet naar de bso gaan tijdens vakanties steeds vaker een dag of week bij zo'n buitenschoolse opvang terecht.
Dit keer de Commissie Dagarrangementen [...]. Hoe verzin je het! De volgende keer mogen ze wel even bellen hoor, ik heb ze in tien minuten uitgelegd wat de wensen zijn van de gemiddelde goedopgeleide werkende vrouw, want tot die categorie behoor ik. Een afleveradres, omdat het zo prettig is als je kind veilig naar school gebracht wordt. Zeker nog nooit gehoord van Buiten Schoolse Opvang (BSO). Mijn kinderen gaan al sinds hun geboorte naar een kinderdagverblijf, zijn probleemloos overgestapt naar de BSO.
Woordfamilie
Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen
bso 2.0
(onderwijs en opvoeding; (vooral) in België)
Semagram (extra betekenisinformatie)
Bso…
is beroepsonderwijs; is onderwijs
- [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een praktische onderwijsvorm
- [Belanghebbende of begunstigde] wordt gegeven aan leerlingen in het secundaire onderwijs
- [Gelijkenis] is vergelijkbaar met het Nederlandse vmbo
Algemene voorbeelden
Het bso is een praktische onderwijsvorm waarin de leerling een beroep aanleert en ook algemene vorming krijgt.
Het secundair onderwijs bestaat uit vier graden en telt vier richtingen: algemeen onderwijs (ASO), technisch onderwijs (TSO), beroepsonderwijs (BSO), kunstonderwijs (KSO). Al deze studierichtingen geven toegang tot hogere studies. Om in het beroepsonderwijs een getuigschrift hoger secundair onderwijs te behalen, moet u wel een aanvullend zevende jaar volgen.
Een veel wezenlijker probleem is volgens de directeur de tweede graad van het beroepsonderwijs, die zeker in de grootstad en de rand de "jongerenvuilnisbak van de maatschappij" dreigt te worden. Iedere jongere die vijftien is, moet immers ongeacht zijn voorkennis of opleiding toegelaten worden in een derde jaar BSO, het hele jaar door. "Het gevolg is dat soms de helft van de leerlingen in die klassen nieuw is. Veel van hen zijn migrant, sommigen spreken amper Nederlands, zijn illegaal, komen uit zeer moeilijke thuissituaties of hebben meer meegemaakt dan jij of ik in ons hele leven zullen beleven. Het zijn jongeren die zoveel begeleiding vragen dat de leraars geen tijd overhouden voor de jongeren voor wie het BSO eigenlijk is gemaakt, de wat zwakker begaafden die extra aandacht nodig hebben om een beroep te leren."
Combinatiemogelijkheden
als object bij een werkwoord
- het bso organiseren
In het beroepssecundair onderwijs leer je vooral praktische beroepskennis aan. Je krijgt weinig algemene vakken. Het accent ligt meer op de praktijk dan op de theorie. Je bereidt je voor op de uitoefening van een beroep en niet op hoger onderwijs. In een beperkt aantal scholen wordt het BSO modulair georganiseerd. Hier is er geen onderverdeling in graden en leerjaren maar in modules en eenheden van een module.
in voorzetselgroep
- in het bso zitten
In de tweede en derde graad zitten de scholieren in het algemeen secundair onderwijs (ASO), het technisch (TSO), beroeps- (BSO) of kunstsecundair (KSO).
met ander, nevengeschikt substantief
- tso of bso
We sturen onze kinderen liefst naar het aso. Zeker hoogopgeleide ouders vinden tso of bso een mislukking. Techniek volg je dus alleen als je in het aso hebt "gefaald". Laagopgeleide ouders vinden tso al goed genoeg voor hun kinderen. Dat patroon moeten we echt doorbreken.