buikspeekselklier


buikspeekselklier 1.0

afbeelding

Bron: training.seer.cancer.gov SVG: Cradel
( Publiek domein )

orgaan dat zich boven in de buikholte bevindt, gedeeltelijk achter de maag en de twaalfvingerige darm; alvleesklier; pancreas

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een buikspeekselklier…

is een klier; is een orgaan

      Algemene voorbeelden


      Het pancreas is een trosvormige klier, die in zijn uiterlijke bouw veel lijkt op de speekselklieren en daarom ook wel buikspeekselklier wordt genoemd.

      http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:Gz1x0gYdGBcJ:www.michielvandamme.be/BronnenAnatomie/Alvleesklier.pdf+%22het+pancreas%22&hl=nl&gl=nl&pid=bl&srcid=ADGEESjwgsXSGnp1beRIjSVB7Cb5m3WhC74FLZf1dE9kC-AdV0K__uQHWUbTa6OMbC8KZw1Qy2C4bdxJmtAxvh2-0oI1oHgv662ygYIDrKsrec535xy3Cnni2wtl_VEdlCFXRRyil3sa&sig=AHIEtbSWMTawBVMjdhmICLCaMWMzS0gAgQ

      De werking van koffie als "stemmingmaker" is biochemisch te verklaren. Zoals Japanse wetenschappers vastgesteld hebben, verhoogt de cafeïne eerst de afscheiding van insuline uit de buikspeekselklier. Dit leidt op zijn beurt weer tot een stijging van het serotoninegehalte in onze hersenen. Serotonine is een hormoon van het eigen lichaam dat het welbehagen uitlokt.

      http://www.koffiebureaucafe.be/html/totaalsplit.dhtml?page=herkomst

      Tekenen voor een mogelijk verband tussen het koffiegebruik en kanker van de buikspeekselklier konden eveneens door vele onderzoeken weerlegd worden die een dergelijke samenhang uitsluiten.

      http://www.koffiebureaucafe.be/html/gezondheid.main.7.dhtml

      Zo'n acute pancreatitis of ontsteking van de alvlees- of buikspeekselklier kent een onvoorspelbaar verloop. Terwijl het merendeel van de zieken eenvoudigweg enkele dagen nuchter dient te blijven en de pijn spontaan overgaat, kunnen bij sommige patiënten zeer ernstige verwikkelingen optreden met een fatale afloop in 2 tot 5% van de gevallen.

      http://aivpc41.vub.ac.be/standpunten/uploads/Gewicht.pdf,