pancreas 1.0
(gezondheid, geneeskunde en zorg)
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een pancreas…
is een klier; is een orgaan
Algemene voorbeelden
Het pancreas (de alvleesklier) is een orgaan dat dwars in de buik ligt. Het is ongeveer vijftien cm lang en één tot drie cm dik. De 'kop' van dit orgaan ligt in de binnenbocht van de twaalfvingerige darm, het 'lichaam' en de 'staart' liggen voor de wervelkolom en de grote bloedvaten achter in de buik. Aan de bovenkant ligt het pancreas tegen de maag, aan de onderkant tegen de dunne darm.
Insuline is een hormoon dat door de pancreas (alvleesklier) wordt gevormd. Het zorgt ervoor dat de glucose uit het bloed wordt opgenomen in de cellen, waar het onder vrijkoming van energie wordt 'verbrand'.
Diabetici zijn niet in staat het hormoon insuline aan te maken. Tot voor enkele jaren werd dit hormoon geïsoleerd uit de pancreas van koeien en varkens.
Het pancreas is een trosvormige klier, die in zijn uiterlijke bouw veel lijkt op de speekselklieren en daarom ook wel buikspeekselklier wordt genoemd.
Kanker in de pancreas met uitzaaiingen naar de lever.
Niet alle ingewanden worden verwijderd. De alvleesklier of pancreas blijft zitten. De pancreas produceert enzymen, die ervoor zorgen dat de haring rijpt. Door rijping ontstaat de typische haringsmaak en -geur.