buitenlander


buitenlander 1.0

iemand die een bezoek aflegt aan een land waar diegene oorspronkelijk niet vandaan komt; iemand die uit het buitenland komt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een buitenlander…

is een persoon

  • [Plaats] bevindt zich in een land waar diegene niet vandaan komt
  • [Verloop] legt een tijdelijk bezoek af aan een land
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kan tegen culturele verschillen aanlopen
  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Taal] spreekt meestal niet de taal van het land dat deze persoon bezoekt
  • [Activiteit of handeling] bezoekt een ander land dan het land van herkomst
  • [Motief] heeft met een ander land te maken vanwege een bezoek als toerist, voor een bepaalde aankoop, voor een uitwisselingsdoeleinde (bv. tijdelijk als student), als werknemer vanuit een aangrenzend land (daar woonachtig), voor familiebezoek, vanwege een transactie op afstand, etc.
  • [Bevoegdheid] moet in sommige gevallen in het bezit zijn van een visum

Algemene voorbeelden


Voorwaarde is wel dat er tussen de leverancier van de buitenlandse gebruiker en de Belgische leverancier (Mobistar of Proximus) een zogenaamd zwerfakkoord bestaat. Dat akkoord zorgt ervoor dat de buitenlander het Belgische net kan gebruiken.

De Standaard,

Volgens het West-Vlaams Economisch Studiebureau (WES) lokt Egypte tegenwoordig zo'n 20.000 Belgische toeristen per jaar. Door buitenlanders als doelwit te kiezen, hopen de extremisten de toeristen af te schrikken en de economie te schaden.

De Standaard,

Ruim een miljoen buitenlanders die anders niet naar Nederland zouden zijn gekomen, bezochten de Floriade.

NRC,

Nu al worden parkeer- en snelheidsbonnen van buitenlanders niet eens meer opgestuurd, omdat hier toch nauwelijks respons op komt.

De Telegraaf,

Buitenlanders kunnen in 85 procent van de coffeeshops nog steeds wiet kopen, ondanks het landelijke verbod op verkoop aan buitenlanders. Het merendeel van de gemeenten controleert niet of nauwelijks op het zogenoemde ingezetenencriterium, blijkt uit een rapport van onderzoeker Nicole Maalsté van de Universiteit Tilburg.

http://nos.nl/artikel/613196-buitenlander-kan-nog-wiet-kopen.html,

Wel wordt volgens Bendlin nagedacht over striktere controles, bijvoorbeeld op de activiteiten van studenten die, zoals Atta, langere tijd in het buitenland verblijven. Van oplaaiende vijandigheden jegens de ruim 1.000 buitenlanders is op de campus en in de omringende woonwijken nog niets gebleken, zegt de woordvoerder.

NRC,

Bij de ingang ligt een beweegbare drempel die volgens De Jonge regelmatig schade blijkt te veroorzaken aan auto's van onwetende toeristen, veelal buitenlanders.

Meppeler Courant,

De Fransen mogen dan al de naam hebben om de modewaarheid in pacht te hebben, het Parijse modeverhaal wordt in de eerste plaats door buitenlanders geschreven. Daar was de dramatische presentatie van Japanner Issey Miyake, de romantische inbreng van Duitser Karl Lagerfeld voor Chloë, de overjaarse seventies van de Aziatische Barbara Bui, de rouwcollectie van de Turkse Brit Rifat Ozbek, de Italiaanse chic van Angelo Tarlazzi en de sterke getuigenis van de Vlaamse Ann Demeulemeester.

De Standaard,

Alleen Turkije heeft deze staat erkend. Voor het motorrijdersprotest hadden rond de 7.000 'bikers' zich op Cyprus verzameld. De buitenlanders, die zaterdag per boot arriveerden, zijn afkomstig uit 14 Europese landen - ieder vertegenwoordigd door tien motorrijders - en uit de Verenigde Staten en Canada.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • komen werken

Bijv. m.b.t. de grensarbeiders, lijken enquête en administratieve bronnen in hetzelfde bedje ziek: in België woonachtige landgenoten die in buurlanden werkzaam zijn (zo'n 82.000) komen wel voor in de EAK-statistieken maar niet in die van de ministeries, en omgekeerd, is van buitenlanders die in België komen werken geen spoor te vinden in de EAK, maar wel in de administratieve bestanden.

http://www.statbel.fgov.be/downloads/lfs_nl.rtf

als object bij een werkwoord


  • buitenlanders evacueren

Parijs zette bovenop de normale vluchten uit Bangui extra militaire vliegtuigen in om buitenlanders te evacueren. Tegen vrijdagmorgen zouden ongeveer 1.400 personen van Franse en andere nationaliteiten geëvacueerd zijn.

De Standaard,

Vorige maand waren Frankrijk en België gedwongen troepen naar het gebied te sturen om buitenlanders uit Zaïre te evacueren na een muiterij van onderbetaalde militairen.

NRC,

  • buitenlanders gevangen nemen

Het gebeurt dat islamisten buitenlanders gevangen nemen en de keel oversnijden.

De Standaard,

  • buitenlanders aantrekken

Afgezien van het inschakelen van ouderen en het activeren van kansengroepen, gaan ook steeds meer stemmen op om hoogopgeleide buitenlanders aan te trekken om de vacatures in Vlaamse bedrijven in te vullen.

http://www.knack.be,

Volgens de dienst beginnen de maatregelen die de voorbije maanden en jaren werden genomen om buitenlanders aan te trekken, resultaten op te leveren.

De Standaard,

  • buitenlanders naar iets trekken

De herdenking van de kruisiging van Christus en de wederopstanding trekt jaarlijks miljoenen buitenlanders naar Spanje.

De Telegraaf,

De molen als symbool van onze strijd tegen het water trekt nog steeds honderdduizenden buitenlanders naar Nederland.

http://www.molens.nl/

met adjectief ervoor


  • Belgische buitenlanders
  • Nederlandse buitenlanders

Ik kan VRT niet ontvangen. En wanneer gaan ze hun nieuws, zoals VTM, op het net zetten zodat Belgische buitenlanders het via stream kunnen volgen?

http://91.121.97.41/showthread.php?t=44880,

Nederland kan niet veel doen om te voorkomen dat Nederlandse buitenlanders [...] die in China kritiek leveren op de politieke of de mensenrechtensituatie, worden aangepakt door de autoriteiten [...]. Het kabinet vindt dat de vrijheid van meningsuiting universeel is maar stelt tegelijk dat de Nederlanders zich op Chinees grondgebied bevinden en zich in principe moeten houden aan de wetten en regels van de Volksrepubliek.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1225635/2008/03/12/Kabinet-kan-actie-China-niet-voorkomen.dhtml,

In Nieuw-Zeeland wonen 60 duizend mensen met een geldig Nederlands paspoort. Tussen de 100 duizend en 200 duizend inwoners zijn van Nederlandse oorsprong [...]. Het kortzichtige standpunt: 'Ze hebben toch zelf voor emigratie gekozen', is helaas vrij algemeen verbreid. Naar de mening van honderdduizenden 'Nederlandse buitenlanders' is dit een volledig achterhaalde opstelling, waarin verandering moet komen.

http://www.volkskrant.nl/wetenschap/nederlandse-taal-verdient-beter~a458838/,

Deze ondernemers zijn Nederlanders die naar het buitenland vertrokken zijn met hun miljoenen. Op nummer 57 van de top 100 rijkste Nederlandse buitenlanders vinden we W. B.

http://www.transport-online.nl/site/52870/de-rijkste-extransportondernemers-van-2014-volgens-quote/,

Nederlanders die in het buitenland wonen en hun Nederlandse identiteit willen behouden, ervaren stelselmatig problemen [...]. De belangenorganisatie gaat lobbyen in Den Haag om de Nederlandse buitenlanders een betere positie te geven.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/24846940/__Hulp_voor_NL_ers_in_buitenland__.html,

Daar zou een bandje zijn van zo'n Spaanse mannen met gitaartjes die daar wat op tokkelen en wat liedjes naspelen - La Tuna genaamd. We zijn dan na het installeren richting dat kot gegaan, waar wij als Belgische buitenlanders een soort van attractie bleken te zijn! Het leek wel of ze nog nooit een Belgisch meisje hadden gezien!

http://www.bloggen.be/lieveinsalamanca/archief.php?ID=2015674,

Uit deze uitzending werd ook duidelijk dat Nederlandse buitenlanders geen DigiD kunnen krijgen als ze vóór 1994 zijn vertrokken uit NL.

http://www.spanjeforum.nl/emigratie/digid-voor-nederlanders-die-in-het-buitenland-wonen/,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


buitenlander 1.1

bedrijf uit een ander land; bedrijf uit het buitenland; buitenlands bedrijf

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een buitenlander…

is een bedrijf

  • [Plaats] doet in een ander land dan het land van herkomst zaken
  • [Plaats van herkomst] komt uit het buitenland

    Algemene voorbeelden


    "Sinds 1990 kopen Nederlandse bedrijven tweemaal zoveel ondernemingen in het buitenland als buitenlanders hier", zegt drs. G. Landheer, directeur van KPMG Corporate Finance.

    NRC,

    Hoewel de leiding van de communistische partij vorige week nog verzekerde dat buitenlanders altijd welkom zijn, maken die bedrijven zich in toenemende mate ongerust over het huidige klimaat.

    De Standaard,

    Deze brede term geldt dus van de grootste fabriek tot een één-vrouws-onderneming op parttime basis. Van grote investeringen door buitenlanders tot een boer die met een roulerend krediet kippen voor de markt wil fokken.

    http://www.minbuza.nl/OriginalDocuments/c_64242.pdf,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • investeren

    De Doema, het Russisch parlement, wil de investeringsmogelijkheden voor buitenlandse bedrijven beperken. Met 261 stemmen tegen 10 stemde het er vrijdag voor dat het aantal sectoren wordt uitgebreid waarin buitenlanders niet of maar gedeeltelijk mogen investeren.

    De Standaard,

    Volgens het Moskouse kantoor van Price Waterhouse blijkt inmiddels dat de BTW óók kan worden geheven over het kapitaal dat buitenlandse bedrijven aan hun Russische vestigingen verstrekken om te investeren [...]. Als dat waar is zou van elke honderd dollar die een buitenlander hier wil investeren, 23 dollar naar de staatskas gaan.

    NRC,

    buitenlander 2.0

    iemand die oorspronkelijk uit een ander land komt dan waar hij voor lange tijd woonachtig is; inwoner van een land met een andere herkomst dan dat land; iemand die zich in een ander land gevestigd heeft; allochtoon

    Betekenisbetrekking


    specialisering
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een buitenlander…

    is een persoon

        Algemene voorbeelden


        Steenhuis, de hoogste baas van het openbaar ministerie in het noordelijke ressort, zegt in het vraaggesprek verder dat zo'n vijftig procent van de populatie in de gevangenissen niet van Nederlandse komaf is. "En dat groeit. Het aantal buitenlanders is in sommige wijken al te groot om nog te kunnen integreren."

        NRC,

        Maar er is nog een reden, waarom de tweede generatie, gehuwd of niet, bij hun ouders blijft inwonen. Er zijn namelijk veel buitenlanders die bij gebrek aan huurwoningen een oud huis voor veel te hoge prijs hebben gekocht.

        http://www.human.nl/constandse/dossier/index.htm,

        Maar wanneer het twee dagen achter elkaar regent wordt dat aan de Côte gezien als een regionale ramp. De weerman verslikt zich in zijn excuses. De toeristen komen hier het hele jaar door voor de zon. De rijke buitenlanders wonen hier voor de zon.

        NRC,

        De aanwezigheid van grote aantallen buitenlanders in een buurt vormt vooral een 'risicofactor' doordat buitenlanders gemiddeld laag zijn opgeleid en een zwakke positie hebben op de arbeidsmarkt.

        NRC,

        Combinatiemogelijkheden


        als subject bij een werkwoord


        • asiel aanvragen
        • asiel vragen
        • asielaanvraag indienen
        • een verzoek tot asiel indienen

        "We kunnen buitenlanders die geen asiel willen aanvragen in Denemarken niet arresteren", zegt een Deense politiechef vandaag.

        http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/vluchtelingen-mogen-weer-door-denemarken-reizen,

        Buitenlanders die asiel aanvragen omdat ze holebi zijn, worden vaak ook in België gediscrimineerd omwille van hun geaardheid.

        http://www.mo.be/artikel/holebi-asielzoekers-bang-om-verstoten-te-worden,

        Van de 5.489 buitenlanders die de eerste helft van 1996 in België asiel vroegen, kwam 24,4 procent uit ex-Joegoslavië.

        De Standaard,

        Het "doet afbreuk aan de menselijke waardigheid" om buitenlanders die een asielaanvraag indienen omdat ze naar eigen zeggen vervolgd kunnen worden voor hun homoseksualiteit te onderwerpen aan een test om hun seksuele geaardheid te onderzoeken.

        http://www.hln.be/hln/nl/922/Nieuws/article/detail/2138683/2014/12/02/EU-Asielzoekers-op-homoseksualiteit-testen-is-onwaardig.dhtml,

        In 1994 dienden 127.210 buitenlanders een verzoek in tot asiel, blijkt uit een publikatie, gisteren, van het ministerie van binnenlandse zaken.

        NRC,

        • de Belgische nationaliteit verwerven
        • de Franse nationaliteit verwerven
        • de Nederlandse nationaliteit verwerven

        Tussen 1 januari 1985 en 31 december 1994 hebben 266.203 buitenlanders de Belgische nationaliteit verworven.

        De Standaard,

        Tegelijk steeg echter het aantal buitenlanders dat de Franse nationaliteit verwierf van 112.000 naar 142.000.

        De Standaard,

        Het wetsvoorstel maakt het mogelijk dat buitenlanders die de Nederlandse nationaliteit verwerven geen afstand meer hoeven te doen van hun oorspronkelijke nationaliteit.

        http://www.digibron.nl/search/detail/c70be2620aa8f5e62451da454d2e33ff/dubbele-nationaliteit-wordt-gemakkelijker,

        • werken
        • niet werken

        'Door mij en alle andere buitenlanders die hier werken, wordt Nederland nog rijker dan het al was, terwijl onze landen arm blijven'.

        http://www.human.nl/constandse/dossier/index.htm,

        Wel zeiden zij een hekel te hebben aan mensen en vooral aan buitenlanders die niet werken.

        NRC,

        als object bij een werkwoord


        • buitenlanders terugsturen
        • buitenlanders uitzetten

        Moeten buitenlanders worden teruggestuurd naar hun land van herkomst als ze iets hebben gedaan dat niet mag, was een van de vragen uit het onderzoek.

        NRC,

        Migranten zonder papieren kunnen gearresteerd of uitgewezen worden, en als het economisch slecht gaat of er politieke problemen opduiken, moeten zelfs legale buitenlandse werknemers eraan geloven. De besmetting met een seksueel overdraagbaar virus als HIV kan ook een reden zijn om buitenlanders terug te sturen - in sommige gastlanden worden migranten daar systematisch op getest.

        http://www.mo.be/fr/node/29948,

        Moet ik de illegale buitenlander die na detentie uitgezet wordt voorbereiden op zijn terugkeer in de samenleving?

        NRC,

        Haider wil dat de regering van sociaal-democraten en conservatieven de immigranten harder aanpakt en werkloze buitenlanders het land uitzet.

        De Standaard,

        met adjectief ervoor


        ( Het betreft hier iemand die in België of Nederland woont, maar oorspronkelijk uit een ander land komt.)
        • Belgische buitenlander
        • Nederlandse buitenlander

        Terwijl 62 procent van de Belgen een baan heeft, geldt dat maar voor 33 procent van de niet-Europese buitenlanders die in ons land wonen [...]. Het verschil tussen de 'prestaties' op de arbeidsmarkt van de autochtone Belgen en de Belgische buitenlanders, is groot.

        http://www.standaard.be/cnt/of1qffbp,

        Geen stemrecht voor Belgische buitenlanders [...]. De VLD wil dat burgers van buiten de Europese Unie alleen stemrecht krijgen als ze zich tot Belg laten naturaliseren. Dat is volgens de liberalen de beste garantie dat deze migranten integreren.

        http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1751738/2004/02/07/Geen-stemrecht-voor-Belgische-buitenlanders.dhtml,

        Ook steeds meer mensen die in Nederland wonen maar niet de Nederlandse nationaliteit hebben, zoals Nederlandse Turken en Marokkanen, worden in het buitenland gedetineerd. Deze worden niet door het ministerie van buitenlandse zaken geregistreerd, maar wel door de Federatie van Reclasseringsinstellingen. Inclusief deze Nederlandse buitenlanders zitten er nu 1.520 in Nederland woonachtige mensen in het buitenland vast.

        NRC,

        • criminele buitenlanders

        De aandacht gaat allereerst uit naar de opsporing en uitzetting van criminele buitenlanders.

        NRC,

        Een willekeurige greep: lagere belastingen; geboren of ongeboren moet beschermd; de landbouw moet in stand blijven; criminele buitenlanders uitwijzen; recht op bejaardenzorg; uitkeringsfraude bestraffen.

        Meppeler Courant,

        • illegale buitenlanders
        • legale buitenlanders

        Iedereen zou werk kunnen krijgen als ze de illegale buitenlanders aanpakten.

        NRC,

        De PvdA en D66 verzochten de regering in een motie om een overgangsperiode in te lassen, waarin illegale buitenlanders die al langere tijd in Nederland werkten de kans kregen om legaal werk te zoeken.

        https://books.google.nl/books?id=xrzSAQAAQBAJ&pg=PA116&lpg=PA116&dq=%22illegale+buitenlanders%22&source=bl&ots=9bjocIw_vE&sig=TMfTBUdBw6BnilVpHzCDVSkj4mo&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwjq4tyuhpjMAhUHuRQKHdqTCJk4ChDoAQggMAE#v=onepage&q=%22illegale%20buitenlanders%22&f=false,

        In onze tijd wordt dit uitgesloten deel bijvoorbeeld gevormd door de illegale buitenlanders of de daklozen, een deel van de bevolking dat geen stem heeft en door geen enkele politieke partij wordt vertegenwoordigd.

        http://www.staalkaart.be/?q=artikels/en-toen-gebeurde-het

        Drie legale buitenlanders stopten even hun gesprek en beantwoordden vaders groet. Twee van hen waren al drie jaar officieel in het land.

        Boter halen, Harry Bouts,

        Bovendien zijn alle grote Britse steden een smeltkroes van rassen, waardoor illegalen niet opvallen tussen de vele tienduizenden legale buitenlanders en miljoenen Britse kleurlingen.

        De Standaard,

        • een werkloze buitenlander
        • werkloze buitenlanders

        De werkloze buitenlander, kreeg minder inkomen, vaak een uitkering uit de staatskas.

        http://www.initiativesofchange.nl/,

        Haider wil dat de regering van sociaal-democraten en conservatieven de immigranten harder aanpakt en werkloze buitenlanders het land uitzet.

        De Standaard,

        Maar, zo stellen zij, het probleem wordt steeds duidelijker merkbaar als de groep werkloze buitenlanders een steeds groter deel van de totale bevolking gaat uitmaken.

        Rotterdams Dagblad,

        • in België woonachtige buitenlanders
        • in Frankrijk woonachtige buitenlanders

        Zoals reeds hiervoor vermeld gebruikte het kapitaal voor de ontwikkeling van de infrastruktuur en industrie vele buitenlandse arbeiders, zoals Duitsers, Engelsen en na 1830 (de afscheiding van België) ook Belgen of in België woonachtige buitenlanders.

        http://www.human.nl/constandse/dossier/index.htm,

        Een genaturaliseerde immigrant verzekerde hij dat hij voor verlening van kiesrecht aan in Frankrijk woonachtige buitenlanders is, maar dat de benodigde "consensus nog ontbreekt".

        NRC,

        met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


        • in Nederland verblijvende buitenlanders
        • op het eiland wonende buitenlanders
        • in Oostenrijk wonende buitenlanders
        • in Parijs wonende buitenlanders

        De aanpak van illegaal in Nederland verblijvende buitenlanders moet veel strenger worden.

        NRC,

        Huwbare kinderen van de hier verblijvende buitenlanders zijn op deze wijze een gewilde partner voor potentiële migranten, hetgeen vaak tot uitdrukking komt in een extra financiële tegemoetkoming aan de ouders van de hier in Nederland verblijvende partner.

        http://www.human.nl/constandse/dossier/index.htm,

        De uitdrukking 'dat is Ibiza' werd door de op het eiland wonende buitenlanders gebruikt om een onomstotelijke, vaak onaangename gebeurtenis voortvloeiend uit het karakter van het eiland aan te duiden. Het betekende ongeveer: zoiets kan alleen op Ibiza gebeuren en er valt niets aan te doen. Teresa had dit ook gezegd nadat hij haar had verteld hoe zijn elektrisch scheerapparaat en cassetterecorder waren doorgebrand doordat er in zijn appartement twee verschillende soorten stroomspanning bestonden.

        Avonturen op Ibiza, Theo Kars,

        Hij zei dat de kwestie van de in Oostenrijk wonende buitenlanders het centrale thema van de campagne van zijn partij zal blijven tot 1998.

        NRC,

        Die naam scheen aantrekkingskracht te hebben op welgestelde Fransen, het was het ziekenhuis waar staatslieden hun prostaat lieten verwijderen en filmsterren bekwamen van hun zenuwinzinkingen, alhoewel het oorspronkelijk bedoeld was voor in Parijs wonende buitenlanders, die er aanmerkelijk minder betaalden.

        Melk, Ethel Portnoy,

        met voorzetselgroep


        • buitenlanders met een verblijfsvergunning
        • buitenlanders zonder verblijfsvergunning
        • buitenlanders zonder werkvergunning

        Buitenlanders met een verblijfsvergunning maar zonder werkvergunning, of met beperkte vergunningen, moeten "onder gepaste omstandigheden" opnieuw worden gecontroleerd.

        NRC,

        Deze stijging is gedeeltelijk te verklaren door de toename van arbeidskrachten na de regularisatie van een groot aantal buitenlanders zonder verblijfsvergunning (44.000 personen).

        http://www.mineco.fgov.be/barometers/belgian_economy/belgian_economy_2001_nl.pdf,

        Daarnaast kunnen in de private sfeer zowel het groeiende aantal verenigingen van bewoners-eigenaars, opgericht voor het beheren van eigen appartementcomplexen, als het toenemende aantal buurten waarbinnen in de een of andere vorm aan buurtbewaking of aan protestacties tegen het binnendringen van ongewenste vormen van grondgebruik (tippelzones, opvanghuizen voor drugsverslaafden of buitenlanders zonder verblijfsvergunning, enzovoort) in de buurt wordt gedaan, als voorbeelden van domeinvorming worden opgevat.

        http://www.frw.uva.nl/ame/publications/engelsdorpgastelaars_trends.pdf,

        in voorzetselgroep


        • gedrag jegens buitenlanders
        • geweld jegens buitenlanders
        • haat jegens buitenlanders
        • racisme jegens buitenlanders

        Zij leverde vorig jaar in een rapport ook al kritiek op het gedrag van de Duitse politie jegens buitenlanders.

        De Standaard,

        Ook de Duitse krantenuitgevers zijn nu met een sticker tegen racisme en geweld jegens buitenlanders gekomen. Zo'n tien miljoen lezers van meer dan 100 Duitse kranten kregen eind vorige week zo'n sticker in hun blad bijgesloten met een oproep om nee te zeggen tegen vreemdelingenhaat.

        NRC,

        Het openbaar ministerie acht bewezen dat het viertal weliswaar onder invloed was maar toch welbewust heeft gehandeld en het levensgevaar voor de Turkse familie Genc op de koop toe heeft genomen. Zij zouden hebben gehandeld uit haat jegens buitenlanders en extreem-rechtse sympathieën hebben.

        NRC,

        • aanslagen op buitenlanders
        • jacht op buitenlanders
        • een klopjacht op buitenlanders

        De journalist had zich voorgedaan als CD-sympathisant en filmde het toenmalige raadslid met een verborgen camera, terwijl deze opschepte over zijn betrokkenheid bij een aantal aanslagen op buitenlanders.

        NRC,

        Verschillende leden zijn veroordeeld voor aanslagen op buitenlanders en het verspreiden van racistische propaganda.

        De Standaard,

        Voor rassenrellen in Britse steden is er veel minder aandacht dan bijvoorbeeld voor de gebeurtenissen in Maagdenburg waar een groep extreem-rechtse jongeren jacht maakte op buitenlanders.

        NRC,

        Een veertigtal jonge neo-nazi's trok gewapend met messen door de stad en hield een ware klopjacht op buitenlanders.

        Meppeler Courant,

        • iets tegen buitenlanders hebben
        • niets tegen buitenlanders hebben
        • tegen buitenlanders zijn

        Ik dacht: als ik straks opsta en wegga, geloven die mensen dan niet dat het om dat jongetje is, dat ik iets tegen buitenlanders heb?

        NRC,

        Begrijp me goed, en ik zeg dit vooral tegen de critici die me misschien met extreemrechts willen gelijk stellen, ik heb niets tegen buitenlanders.

        http://users.castel.nl/~roder01/knipsels/rietdijk.htm,

        "Het is niet dat we iets tegen buitenlanders hebben", vertelt de manager van een traditioneel gastenhuis aan Reuters.

        http://www.standaard.be/cnt/dst18042002_153,

        Scholier Johnny antwoordt op de vraag waarom hij een Lonsdale-trui draagt: "Om duidelijk te maken dat ik tegen buitenlanders ben".

        http://www.gebladerte.nl/10983f62.htm,

        Los van het feit dat we niet willen meewerken aan de verrechtsing van Vlaanderen, niet tegen buitenlanders zijn, het vooral willen opnemen voor de zwakkeren en onze gemeente niet willen laten misbruiken om jullie stemmen te laten ronselen voor de volgende nationale verkiezingen zouden we toch héél graag willen weten met wie we bij de NV-A van As te maken hebben.

        http://www.bloggen.be/assersesocialisten/,

        • integratie van buitenlanders
        • integratie van de buitenlanders

        Opvallend is de weerklank van het pleidooi van de VVD voor een snelle integratie van buitenlanders.

        NRC,

        Het gemeenschappelijk succes van de VVD en de SP kan CDA, PvdA en D66 ook leren dat integratie van de buitenlanders geen zaak is die links en rechts de politiek hoeft te verdelen.

        NRC,

        Gaan stemmen is volgens de minister belangrijk om de integratie van buitenlanders te bevorderen en om hun betrokkenheid bij de lokale leefgemeenschap te vergroten.

        http://www.standaard.be/cnt/dmf20120531_094,

        • de toestroom van buitenlanders

        De PvdA- en D66-fractie verweten de VVD direct na de door de liberalen gewonnen Statenverkiezingen een 'gemakkelijk' verhaal over het beperken van de toestroom van buitenlanders. Volgens Kok lijkt de VVD met de diverse plannen om de komst van vreemdelingen naar Nederland te beperken te willen zeggen dat er te veel buitenlanders zijn.

        NRC,

        De extreem-rechtse politicus, Jörg Haider, heeft de immigratieplannen voor 1996 van de Oostenrijkse regering veroordeeld. Hij eist een volledige stopzetting van de immigratie om de "onverdraaglijke toestroom van buitenlanders te beëindigen."

        De Standaard,

        De pers meldt regelmatig over de toestroom van buitenlanders die zich - blijvend - in Nederland willen vestigen.

        Meppeler Courant,

        ( (vooral) in Nederland)
        • de dubbele nationaliteit voor buitenlanders

        Tot de door de FDP, en de SPD en de Groenen, gewenste immigratiewetgeving of de invoering van een principieel recht op een dubbele nationaliteit voor buitenlanders is het niet gekomen.

        NRC,

        CDA en VVD laten echter in het midden of ze het hoofdpunt van de wet, namelijk het verbod op een dubbele nationaliteit voor buitenlanders die Nederlander willen worden, nog blijven steunen.

        http://www.nrc.nl/next/2012/06/28/cda-en-vvd-doen-dubbel-over-dubbele-paspoorten-12335150,

        Hij wees op het standpunt van het CDA inzake de dubbele nationaliteit voor buitenlanders.

        NRC,

        CSU- en CDU-leiders willen de kwestie van dubbele nationaliteit voor buitenlanders aangrijpen om verloren terrein op SPD en Groenen terug te winnen [...]. In Duitsland is een verbitterde strijd losgebarsten over de dubbele nationaliteit van buitenlanders, die in enkele dagen de deplorabele positie van de CDU heeft blootgelegd.

        http://www.nrc.nl/next/2012/06/28/cda-en-vvd-doen-dubbel-over-dubbele-paspoorten-12335150,

        met substantief ervoor


        • het aantal buitenlanders

        De laatste jaren neemt het aantal buitenlanders niet meer toe. De reden is, dat veel allochtonen inmiddels de Nederlandse nationaliteit hebben aangenomen.

        http://www.in.nl/sites/me-cvs/scripties/HUISARTS.001,

        Het aantal buitenlanders dat in 1994 toestemming kreeg zich definitief te vestigen in Frankrijk, lag 30 procent lager dan het jaar daarvoor.

        De Standaard,

        Het aantal buitenlanders is in sommige wijken al te groot om nog te kunnen integreren.

        NRC,

        • categorieën buitenlanders

        Werk is ongelijk over de bevolkingscategorieën verdeeld. Voor vrouwen en verscheidene categorieën buitenlanders ligt dit percentage veel lager.

        NRC,

        Reeds vóór de uitspraak van het Grondwettelijk Hof - waardoor alle niet-Belgen die ingeschreven zijn in het bevolkingsregister ook recht krijgen op gehandicaptenuitkeringen - hadden reeds een aantal categorieën buitenlanders die hier verblijven recht op die tegemoetkomingen.

        http://www.lachambre.be/kvvcr/showpage.cfm?section=qrva&language=nl&cfm=qrvaXml.cfm?legislat=52&dossierID=52-b079-523-0052-2008200908096.xml,

        Vrijwel alle categorieën buitenlanders in Nederland hebben een vruchtbaarheidscijfer dat nauwelijks afwijkt van dat van de autochtone bevolking, alleen Turken en vooral Marokkanen steken er duidelijk bovenuit.

        NRC,

        met ander, nevengeschikt substantief


        • buitenlanders en asielzoekers

        In de brief dreigt 'White Power Nederland' met ongeregeldheden tegen buitenlanders en asielzoekers als zij niet "zo snel mogelijk vertrekken".

        NRC,

        De internationale federatie van organsaties voor de mensenrechten (FIDH) heeft ernstige kritiek op de behandeling van buitenlanders en asielzoekers in Frankrijk.

        De Standaard,

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding


        Als deel van een afleiding


        Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        buitenlander 3.0

        sporter (vaak een voetballer) die voor een ander land speelt dan waar deze persoon oorspronkelijk vandaan komt; speler uit het buitenland

        Betekenisbetrekking


        specialisering
        Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0
        Betrokken betekenissen 2.0 : 3.0

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een buitenlander…

        is een sporter; is een persoon

        • [Groep] sport meestal in een team
        • [Plaats] sport voor een bepaald land
        • [Plaats van herkomst] komt uit een ander land dan waarvoor deze sporter speelt
        • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft talent in een bepaalde sport
        • [Geslacht] is een man of een vrouw
        • [Activiteit of handeling] doet aan een bepaalde sport (vaak voetbal) op professioneel niveau
        • [Motief] oefent zijn functie uit voor zijn beroep
        • [Recht] kan soms niet meer worden toegelaten tot een team, omdat het maximaal aantal buitenlanders per team soms begrensd is

        Algemene voorbeelden


        De Limburgse fusieclub wil nog zeker drie spelers aanwerven. Wellicht worden dat buitenlanders.

        De Standaard,

        De Spanjaarden vinden dat de buitenlanders overgewaardeerd worden, overbetaald zijn en te veel privilegies krijgen. AFE-voorzitter Gerardo Gonzalez Movilla denkt er zelfs aan een stakingsaanzegging in te dienen als de Spaanse sportieve instanties het toelaten aantal niet-EU-spelers niet drastisch beperkt.

        De Standaard,

        Luc Nilis (28) is gisteren uitgeroepen tot beste voetballer van Nederland. De Belg in loondienst van PSV is na Romario en Jari Litmanen de derde buitenlander die deze eer te beurt valt.

        De Standaard,

        Feyenoord heeft grote belangstelling voor centrale verdediger Bernard Schuiteman [...]. Donderdag praat Feyenoord met zijn club Leverkusen over de transfersom. De voormalige jeugdspeler van FC Twente mag in verband met een overschot aan buitenlanders vertrekken. Hij speelt sinds 1991 in Duitsland.

        Meppeler Courant,

        Combinatiemogelijkheden


        met adjectief ervoor


        ( sport en recreatie; politiek en bestuur; (vooral) in België. Het gaat hier om sporters die hun sport in het buitenland beoefenen.)
        • Belgische buitenlanders
        • Nederlandse buitenlanders

        Goede Belgische buitenlanders: Divock Origi (Lille), Florent Cuvelier (Port Vale), Dorian Klonaridis (Panathinaikos), Dedryck Boyata (Manchester City), Andreas Pereira (Manchester United), Ferreira Carrasco (Monaco), Luis Pedro Cavanda (Lazio Roma).

        http://www.fifabenelux.com/forum/archive/index.php/t-18217.html,

        De handen gingen ook voor Marijke Callebaut op mekaar. De Belgische linksachter is na zeven jaar Djurgarden echter een halve Zweedse. 'Nog tot einde november', liet ze na de wedstrijd weten. 'Ik keer terug naar België.' Niet alleen de Belgische buitenlanders, ook de meisjes van STVV lieten zich zien.

        http://www.nieuwsblad.be/cnt/ar2hckol,

        Tevens reden er twee 'Nederlandse' buitenlanders mee, te weten de 'schaatsbelg' Bart Veldkamp en de Portugees Fausto Marreiros.

        https://nl.wikipedia.org/wiki/Vijftiende_Elfstedentocht

        Vervoort, Crasson, Grün, Nilis, Scifo en Wilmots: niet. Genaux (16 minuten) en Claeys (10'): even. Oliveira (77') en Degryse (70'): niet lang genoeg. Zó speelden de ex-, would-be en volwaardige Belgische internationals afgelopen weekend in het buitenland [...]. Er is ook goed nieuws: gemiddeld speelden de heren zeventien minuten, de Belgische buitenlanders zijn de best betaalde spelers ... per minuut.

        De Standaard,

        Mijn eerste volledige Panini voetbalplaatjesboek was Voetbal '89. HFC Haarlem bestond nog, Ronald Koeman speelde bij PSV, onze huidige bondscoach bij Ajax en alle 'Nederlandse Buitenlanders' pasten zowaar op één pagina. Rijkaard, Gullit en Van Basten voerden trots de boventoon in het tricot van AC Milan.

        https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:HWyX3O5ampgJ:https://issuu.com/goodfield/docs/ckv_unitas_verzamelalbum_+&cd=2&hl=nl&ct=clnk&gl=nl,

        ( sport en recreatie; politiek en bestuur; (vooral) in Nederland. Het gaat hier om sporters die niet (meer) voor hun oorspronkelijke vaderland uitkomen, maar de nationaliteit van een ander land hebben aangenomen om voor dat land uit te kunnen komen.)
        • Belgische buitenlanders
        • Italiaanse buitenlanders
        • Nederlandse buitenlanders

        De Italianen, die op het WK in 1991 wonnen van de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland aardig partij gaven, hebben de laatste jaren veel indruk gemaakt en zich bovendien versterkt met 'Italiaanse buitenlanders'. Twee Australiërs (onder andere Michael Gardner) en drie Argentijnen (onder andere de fly-half Diego Domingues) werden voorzien van Italiaanse paspoorten.

        NRC,

        Het clubvoetbal is in Nederland van een bedroevend laag niveau en alleen Oranje vol met Nederlandse buitenlanders is nog in staat om ons af en toe een groot voeballand te voelen.

        http://www.sportgeschiedenis.nl/2009/02/03/betaald-voetbal-in-alkmaar.aspx,

        Wel hebben wij de "Nederlandse" buitenlanders, spelers die volgens het gentlemen's agreement (langer dan drie jaar spelend in de Nederlandse competitie) niet meer als buitenlanders beschouwd worden, uit dit staatje gelaten.

        http://archief.hoofdklassehockey.nl/hnieuws60.html,

        Omdat steeds meer Nederlandse voetballers in het buitenland gaan voetballen en steeds meer buitenlanders in de Nederlandse teams, wordt de selectie voor het Nederlands elftal meestal ook met "Nederlandse buitenlanders" gedaan [...]. De spelers hebben vaak een Nederlandse inburgeringcursus gedaan en als ze vijf jaar in Nederland hebben gewoond en bij een Nederlandse ploeg hebben gespeeld, mogen ze zich ook voor de selectie van het Nederlands elftal inschrijven.

        http://multicultienjij.jouwweb.nl/eline-jansen

        Met meer dan honderd deelnemers mochten de organisatoren van de Merodesnookers best tevreden zijn met hun eerste open tornooi, dat met een prijzenpot van 100.000 frank ook op internationale belangstelling mocht rekenen met als blikvangers de Ierse prof Robert Murphy, de Nederlandse topper Brian Beekens en de Belgische buitenlanders Jimmy Long, Pat Horne en Leigh Griffin.

        http://www.gva.be/cnt/oid60123/archief-mario-geudens-dolt-met-tegenstanders,

        ( (vooral) in België)
        • overtollige buitenlanders

        "Misschien geef ik Ebiede opnieuw een kans, maar dan moeten zowel Kanu als Benali als overtollige buitenlanders verdwijnen. De 17-jarige Nigeriaan deed het niet onaardig tegen Sint-Truiden."

        De Standaard,

        Zellik-Herentals 3-0 (15-0, 15-1, 15-3): Zellik, dat Djukic als overtollige buitenlander aan de kant liet omdat de licentie als volleybalbelg van Constantin nog niet in orde was, kreeg samen met de bijna 200 toeschouwers een moeilijk te omschrijven wanvertoning te verteren.

        De Standaard,

        met substantief ervoor


        • het aantal buitenlanders

        De Rotterdammers profiteerden massaal van het Bosman-arrest, waardoor geen limiet meer staat op het aantal buitenlanders per club.

        De Standaard,

        Zo bestaat er geen enkele juridische grond om het aantal buitenlanders in het Europese voetbal te beperken.

        De Standaard,

        Verder hielden de Eaters zich keurig aan de reglementen en werd het maximale aantal buitenlanders (vijf stuks) niet overschreden.

        http://www.eaters.nl/

        met eigennaam


        Bij Lazio ontbraken de buitenlanders Gascoigne en Doll wegens blessures.

        Meppeler Courant,

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding