buitenwipper


buitenwipper 1.0

((vooral) in België)

iemand die zich ophoudt voor de ingang van een café, discotheek of (nacht)club die belast is met het inlaten en uitlaten van gasten; portier; uitsmijter

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een buitenwipper…

is een persoon

      Hoofdsemagram: portier


      Algemene voorbeelden


      Tijdens een avondje uit kunnen heethoofden wel eens voor hommeles zorgen. Blijf dan uit de buurt van die vechtersbazen en kom er vooral niet tussen. Laat dat over aan buitenwippers. Zij weten hoe met agressieve baasjes om te gaan.

      http://www.mloz.be/cgi-bin/profnl/profgen.cgi?page=http://www.mloz.be/nl/profil/profil72/profil23.html,

      Een dronken man heeft een vrouwelijke buitenwipper doodgeslagen in Noorwegen. De dader, een Zweed herinnert zich niets meer van het incident.

      http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1404437/2012/03/06/Dronken-man-slaat-buitenwipper-dood.dhtml,

      Hij was 'buitenwipper' (uitsmijter) van een dancing, hij maakte zich jarenlang verdienstelijk als waterdrager voor de bekende politicus Paul Vanden Boeynants, en ook nadat hij vorig jaar tot het hoogste stedelijke ambt werd geroepen in Brussel door het overlijden van PS-burgemeester Bouhon, nam hij nooit een blad voor de mond.

      NRC,

      Combinatiemogelijkheden


      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: in

      • een buitenwipper in een nachtclub

      Een van hen, een dame, was in een vorig leven buitenwipper in een nachtclub.

      De Standaard,

      Voorzetsel: van

      • een buitenwipper van een dancing

      Een buitenwipper van een dancing in Hoeselt, die eind 1993 een klant knock-out sloeg en buiten dood liet gaan, is veroordeeld tot 4 jaar celstraf.

      De Standaard,

      De protesterende migrantenjongeren die ongezouten de waarheid zegden tegen de Molenbeekse burgemeester, werden zwaarder gestraft dan individuen (extreem-rechtse militanten, politiemannen in burger, para's die een verzetje zochten, de buitenwipper van een dancing) die vreemdelingen koelbloedig vermoordden.

      De Standaard,