burn-out


burn-out 1.0

aandoening waarbij iemand het gevoel heeft totaal opgebrand te zijn, die zich onder andere uit in fysieke, geestelijke en emotionele uitputting, een verminderde persoonlijke bekwaamheid en een verminderd zelfvertrouwen, en die vooral veroorzaakt wordt door een teveel aan stress op het werk of in de privésfeer, vooral voorkomend bij mensen met een sensitieve persoonlijkheid, een bovengemiddeld verantwoordelijkheidsgevoel en een neiging tot perfectionisme; aandoening waarbij iemand totaal opgebrand is
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gebruikt sinds 2023 de term 'burn-out' niet meer en spreekt voortaan liever van 'psychische vermoeidheid door het werk'.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een burn-out…

is een aandoening

  • [Duur] kan lang duren, soms meer dan een jaar
  • [Ondervinder] komt vooral voor bij mensen met een sensitieve persoonlijkheid, veel verantwoordelijkheidsgevoel en een hang naar perfectionisme
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt meestal veroorzaakt door overbelasting op het werk en/of in de privésfeer
  • [Waardering] wordt door sommigen gezien als een modeziekte van de moderne tijd
  • [Bijverschijnsel] kan allerlei lichamelijke klachten als bijverschijnsel hebben, bijvoorbeeld duizeligheid, hartkloppingen, hoofdpijn, maagklachten, extreme vermoeidheid en rugpijn en ook allerlei psychische of geestelijke klachten, bijvoorbeeld somberheid, paniekaanvallen en andere angsten en een gebrek aan concentratie
  • [Symptoom] uit zich in fysieke, emotionele en geestelijke uitputting, een verminderde persoonlijke bekwaamheid en een verminderd zelfvertrouwen
  • [Gelijkheid] is, naast bijvoorbeeld overspannenheid en RSI, vaak een werkgerelateerde aandoening
  • [Onderscheid of tegenstelling] duurt, in tegenstelling tot overspannenheid, relatief lang

Algemene voorbeelden


Overspannenheid gaat redelijk snel voorbij. Maar bij burn-out heb je soms een jaar later nog precies dezelfde klachten. Het is chronischer, dieper en gaat langzamer over, aldus de psycholoog.

Reformatorisch Dagblad,

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gebruikt de term 'burn-out' niet meer en spreekt voortaan liever van 'psychische vermoeidheid door het werk'.

https://www.trouw.nl/binnenland/cbs-neemt-afscheid-van-de-term-burn-out~bd1179eb/,

In een tijd waarin burn-out, overbelasting en korter werken hoog op de agenda's staan, is het extra belangrijk dat kinderen niet al tijdens de schoolcarrière overbelast raken.

http://www.ouders.org/

Door een op de persoonlijkheid afgestemd traject [...] heb ik bijzonder goede ervaringen in trajecten zoals het vinden van de meest juiste plaats in het team en de organisatie (via een missie, visie, doelstellingen en taken traject), het helpen balanceren van mensen met een burn-out, het coachen op kwaliteiten en competenties en ontwikkelen van zelf-bewustzijn en zelf-reflectie.

http://www.enneagram.nl/

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • (een) burn-out hebben
  • (een) burn-out krijgen
  • (een) burn-out voorkomen

De behoefte een loopbaan te onderbreken, ontstaat onder meer door de hoge arbeidsdruk. Daardoor krijgen steeds meer mensen een burn-out of worden ze ziek. Bovendien willen Nederlanders reizen, meer tijd aan hobby's en familie besteden en korter werken.

Het Parool,

Werkgevers kunnen het nodige doen om burn-out te voorkomen, stelt de psycholoog.

Reformatorisch Dagblad,

Maar rsi-expert prof. M. Frings-Dresen van het Amsterdamse Coronel Instituut voor Arbeid, Milieu en Gezondheid, een onderdeel van het Academisch Medisch Centrum, gelooft helemaal niet dat veel rsi-patiënten eigenlijk burn-out hebben.

Trouw,

in voorzetselgroep


  • tegen een burn-out aanzitten

Ongeveer 40 procent van de huisartsen zit tegen een burn-out aan.

Reformatorisch Dagblad,

met ander, nevengeschikt substantief


  • (een) burn-out en overspannenheid

Wat is het verschil tussen het tegenwoordig veelvuldig gehanteerde begrip burn-out en het begrip 'overspannen'? Het verschil tussen burn-out en overspannenheid zit hem voornamelijk in de ernst van de klachten.

http://www.psychologiemagazine.nl/show

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen