buschauffeur


buschauffeur 1.0

iemand die voor zijn beroep passagiers vervoert in een bus; iemand die het besturen van een bus als beroep uitoefent; iemand die een bus bestuurt; bestuurder van een bus

Semagram


Een buschauffeur…

is een chauffeur; is een persoon

 • [Activiteit of handeling] bestuurt een bus; vervoert passagiers
 • [Object betroffen] bestuurt bv. een lijnbus, trolleybus of touringcar
 • [Voorwaarde] is in het bezit van een rijbewijs categorie D

  Algemene voorbeelden


  Bij een ongeluk met een vrachtwagen en een minibus in de buurt van Cradock vielen zeventien slachtoffers. Volgens de politie werd het eerste ongeval veroorzaakt door een nat wegdek en slecht zicht. De buschauffeur wilde een langzamer rijdend voertuig inhalen en zag daarbij de tegemoetkomende lege bus niet aankomen.

  De Telegraaf,

  Is er een verschil tussen een automobilist en een chauffeur? Ja natuurlijk. Chauffeurs zijn beroeps. Daarom hebben we het over buschauffeurs, taxichauffeurs en ook vrachtwagenchauffeurs, als we althans een Nederlands woord verkiezen boven een Nederfrans (camioneur) of een Engels (trucker).

  De Standaard,

  Het Stationsplein in Denderleeuw biedt een chaotische aanblik. Temidden van warmdraaiende bussen lopen tientallen mensen zenuwachtig heen en weer. Ambtenaren, op zoek naar de autobus die hen naar Brussel brengt. De buschauffeurs genieten onverstoorbaar van hun koffie. Enkele minuten later maakt de eerste bestuurder zich los uit de groep en kruipt achter het stuur. "De bus is vol en vertrekt zo", klinkt het door de luidsprekers.

  De Standaard,

  'Wat vonden de buschauffeurs van ISA?' Wat de buschauffeurs betreft, mocht ISA meteen worden ingevoerd, als daarmee ook de hinderlijke verkeersdrempels zouden verdwijnen, die voor nogal wat rugklachten zorgen. De chauffeurs hebben de opdracht om passagiers zo veilig en comfortabel mogelijk te vervoeren. Verkeersdrempels dragen volgens hen niet bij aan het comfort van de reiziger.

  http://www.connekt.nl/connektiemag.html,

  Toen ik veertien was, zat er eens een man met een hond achter mij. De hond hijgde, geel slijm droop tussen zijn tanden, en de man stak twee briefjes van vijfentwintig door de spleet tussen de stoelen door. 'Als je nee zegt,' fluisterde hij, 'stuur ik de hond op je af.' Het was een grote herdershond met rechtopstaande haren. Ik zocht steun bij de buschauffeur, een kalme reus, die 'zozo' zei, 'jaja', en het spiegeltje iets draaide. Maar toen de man met de herdershond eindelijk de bus verliet gaf hij hem een knipoog.

  Alle verhalen, Manon Uphoff,

  We zijn nog geen honderd meter verder, bij het kruispunt met de Rozengracht, als de deuren van de brandweerkazerne opengaan en er twee grote, rode ladderwagens met oorverdovende sirenes naar buiten komen. De buschauffeur trapt op zijn rem en met een schok komt het hele circus op het verkeersplein tot stilstand. Een tram die net de Rozengracht oversteekt blijft midden op het kruispunt staan.

  Orion, Joost van Goinga,

  Combinatiemogelijkheden


  als subject bij een werkwoord


  • rijden
  • staken
  • stoppen
  • vervoeren

  Reizigers kunnen dit weekend gratis mee met bussen in Almere. Buschauffeurs rijden er dit weekend rond zonder geld en kaartjes. Aanleiding voor de actie is de overval op een buschauffeur vrijdagnacht, bevestigt een woordvoerder van Connexxion.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/1834229/2011/02/12/Gratis-reizen-na-overval-op-bus-Almere.dhtml,

  Als die buschauffeurs zonodig moeten staken, is het handiger als ze dat in de daluren doen, vindt zijn Utrechtse collega.

  NRC,

  Voor veel slechtzienden vormt het gaan gebruiken van de herkenningsstok een heel grote stap; men schaamt zich ervoor en heeft de neiging om zich er telkens voor te verontschuldigen. De 'wereld' laat zich echter opeens wat prettiger aanzien als men die stok in de gaten heeft; de buschauffeur stopt nu bij de halte en vraagt door de geopende deur 'of die meneer (of mevrouw) misschien mee wil met dit lijnnummer?' Dat is dan een hele opluchting voor de slechtziende, die nu verder ook niets meer hoeft uit te leggen!

  http://www.xs4all.nl/~nvbs/

  De buschauffeurs die wintersporters vervoeren, zijn veel beter in orde met de arbeidswetgeving dan vorig jaar. Sinds de autocarsector de sociale badge verplicht maakte, daalde het aantal werknemers dat niet in orde is, van de helft vorig jaar tot een kwart nu.

  De Standaard,

  in voorzetselgroep


  • (kopen) bij de buschauffeur

  Om voordelig uit te zijn, koopt hij bij de buschauffeur een zwerfkaart, waarmee hij de hele dag onbeperkt kan bussen op alle lijnen van Arriva.

  De Limburger,

  Naast het kaartverkooppunt van de DVM/NWH en het NS-loket in Meppel en Steenwijk kunnen reizigers voor strippenkaarten, abonnementen en het busboekje '94/95 ook terecht bij postkantoren en postagentschappen. Verder kunnen busreizigers bij de buschauffeur strippenkaarten kopen. Strippenkaarten in de voorverkoop zijn goedkoper".

  Meppeler Courant,

  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: in

  • een buschauffeur in Zaandam
  • buschauffeurs in Rotterdam
  • buschauffeurs in Wallonië

  De agressie in trein, metro, tram en bus loopt de spuigaten uit. De incidenten worden steeds gewelddadiger. Maandag nog werd een buschauffeur in Zaandam neergestoken door een passagier die niet wenste te betalen. Het slachtoffer raakte zwaargewond.

  Algemeen Dagblad,

  Buschauffeurs in Rotterdam spraken het onaanvaardbaar uit over "hun" stoel van het type Bremsi Grammer MSG 90.

  De Standaard,

  De buschauffeurs in Wallonië gaven gisteren massaal gevolg aan de oproep van de drie overheidsvakbonden om het werk neer te leggen.

  De Standaard,

  Voorzetsel: van

  • buschauffeurs van (vervoersmaatschappij) het Groninger Vervoer Bedrijf
  • buschauffeurs van (vervoersmaatschappij) De Lijn
  • buschauffeurs van (vervoersmaatschappij) TEC-Waals Brabant

  De vier buschauffeurs van het Groninger Vervoer Bedrijf (GVB) die in de Verenigde Staten tijdelijk wilden werken, keren vervroegd terug naar huis. Drie maanden geleden vlogen ze naar Denver om bij het nieuwe moederbedrijf van het GVB, Vancom, een half jaar aan de slag te gaan. Maar de chauffeurs kregen van het plaatselijke Arbeidsbureau geen werkvergunning. Ook mochten ze niet zelfstandig op een Amerikaanse bus werken.

  Meppeler Courant,

  Verschillende buschauffeurs van de openbare vervoersmaatschappij De Lijn hebben gisterochtend gestaakt uit protest tegen het toenemend geweld dat zij aan den lijve ondervinden in enkele Brusselse gemeenten.

  De Standaard,

  De buschauffeurs van de Waalse vervoersmaatschappij TEC-Waals Brabant hebben gisteren niet gestaakt, in tegenstelling tot wat ze in juni hadden aangekondigd.

  De Standaard,

  voorafgegaan door als


  • als buschauffeur

  Namens de commissie-Brokx zegt secretaris B. van Delden [...] dat er wel "meer dynamiek in het stads- en streekvervoer moet komen". "Misschien is een baan als buschauffeur in de toekomst niet meer een baan voor het leven." Met openbare aanbesteding van het busvervoer is inmiddels [...] in Zuid-Limburg en Noord-Beveland proefgedraaid [...]. Criteria om de kwaliteit te bepalen zijn onder andere het aantal kilometers dat wordt aangeboden, de aansluitingen, de samenhang van de lijnen en de tijdsspanne tussen de busdiensten.

  NRC,

  Vader heeft af en toe rugpijn en legt dan zijn werk als buschauffeur langer neer dan medisch nodig is.

  http://www.in.nl/sites/me-cvs/scripties/HUISARTS.001,

  Uit haar studie blijkt dat 473 van de 15.249 mannen die langer dan drie maanden als buschauffeur in Kopenhagen werkten, longkanker kregen. Dat is zestig procent hoger dan het landelijke gemiddelde voor Deense mannen. Hoe langer de mannen als buschauffeur werkten, hoe groter hun kans werd om longkanker op te lopen.

  De Standaard,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen