buurtkastje


buurtkastje 1.0

(neologisme)

kastje met levensmiddelen dat door een particulier op privéterrein aan de kant van de weg of op een openbare plek wordt geplaatst en waaruit levensmiddelen gratis mogen worden meegenomen of waar levensmiddelen aangeboden of geruild kunnen worden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een buurtkastje…

is een kastje; is een voorwerp

  • [Functie] dient als plek waar levensmiddelen kunnen worden aangeboden
  • [Plaats] staat langs de weg of op een andere openbare plaats
  • [Gebruikswijze] wordt gebruikt om er levensmiddelen in aan te bieden als een gift of om die te ruilen en/of om die levensmiddelen er vervolgens gratis uit mee te nemen
  • [Belanghebbende of begunstigde] is bestemd voor mensen die zelf moeilijk kunnen rondkomen
  • [Motief] wordt neergezet uit maatschapellijke betrokkenheid
  • [Organisatie en organisatiewijze] kan door particulieren geplaatst worden op privéterrein, of in overleg met de gemeente op openbare plaatsen

Hoofdsemagram: kast


Algemene voorbeelden


Het Buurtkastje is een sociale ontmoetingsplek voor iedereen en het principe van het kastje is simpel: 'Pak wat je echt nodig hebt, geef wat je kunt missen!' In het kastje staan dus levensmiddelen om te ruilen. Het doel is tweeledig: minder voedsel verspillen en mensen met weinig geld helpen. Het is dus een win-win situatie! In principe is het kastje het hele jaar open.

https://www.rtlxl.nl/programma/postcode-loterij-een-tegen-50/artikel/d17f8f50-1f88-4adc-aa80-d7d91ee83d6f

Een buurtkastje of openbare proviandkast is een kastje met levensmiddelen om gratis mee te nemen, te vullen of te ruilen. Het is een soort keukenkastje met planken en een glazen deur zonder slot en kan in een voortuin staan, maar ook bij een wijkcentrum, een kerk of een winkelcentrum. Er zijn inmiddels meer dan vijftig buurtkastjes verspreid over Nederland, waarvan zes in Amsterdam (Noord).

https://www.mugmagazine.nl/boodschappen-in-buurtkastje/,

De buurtkastjes zijn, zoals ze het zo mooi zeggen bij de stichting SoGoed, openbare proviandkasten. Ze staan aan de straat, in voortuinen, in wijkcentra, in kerken… In het Engels noemen we ze Little Free Pantry's. Ze zijn er ondertussen al van Vlissingen tot Coevorden en van Wageningen tot Purmerend.

https://minimalistdutchie.com/2019/04/13/buurtkastjes-lfp/,

Kleine kastjes met een glazen deurtje gevuld met boodschappen in een voortuin, bij de kerk of het buurthuis. Dit zijn de zogenaamde buurtkastjes, een initiatief om voedselverspilling tegen te gaan.

https://www.rodi.nl/regio/oostzaan/189294/buurtkastje-in-tuindorp-oostzaan-tegen-voedselverspilling,

Etymologie


Aard herkomst inheems of leenvertaling
Vroegste datering 2016
Omstandigheden opkomst In 2016 kwam de Amerikaanse Jessica McClard op het idee om een openbare proviandkast neer te zetten nadat ze geïnspireerd was geraakt door het concept van de 'little free library' (minibieb). Ze wilde dit concept uitbreiden door levensmiddelen in het kastje aan te bieden in plaats van boeken en noemde dit concept de 'Little Free Pantry'. Dit werd een groot succes en inmiddels is het concept wereldwijd verspreid. In Nederland kwam het voor het eerst in 2016 voor als 'buurtkastje'.
Brontaal Engels
Vorm in brontaal Little Free Pantry
Betekenis in brontaal idem
Datering in brontaal 2016
Bedenker Jessica McClard
Samenhangende woorden (vorm) deelkastje; weggeefkastje
Samenhangende woorden (betekenis) anonieme sjaal; groenbieb; minibieb; plukjas; sociale koelkast