buxus


buxus 1.0

afbeelding

Bron: Sandra Fauconnier
( CC BY 2.0 )

groenblijvende heester uit het geslacht Buxus, met name van de soort Buxus sempervirens, die vaak als afscheiding van perken wordt gebruikt; buksboom; palmboompje
In het enkelvoud als verzamelnaam vaak zonder lidwoord.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een buxus…

is een heester; is een struik; is een plant

  • [Kleur] is groen en groenblijvend
  • [Vorm] heeft vaak de vorm van een bol of haag
  • [Functie] wordt gebruikt als haagplant voor het afzetten van perken, als kuipplant, terrasplant en, in een bepaalde vorm gesnoeid, als sierplant
  • [Plaats] staat in tuinen, vaak in formele tuinen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] houdt niet van hitte
  • [Stoffelijke eigenschap algemeen] is licht giftig
  • [Ongewone of afwijkende eigenschap of hoedanigheid] wordt in de vorm van enkele takjes in noordelijke streken in de katholieke kerk als palmtakken voor Palmpasen gebruikt (waar de benaming palmboompje dan ook vandaan komt)
  • [Behandeling of bewerking] kan makkelijk gesnoeid worden en zeer laag gehouden worden, maar men kan hem ook hoog laten opgroeien en in een bijzondere vorm snoeien

Wetenschappelijke naam: Buxus

Rijk Plantae; Planten
Stam Embryophyta; Landplanten
Klasse Spermatopsida; Zaadplanten
Orde Buxales
Familie Buxaceae; Buxusfamilie
Geslacht Buxus
Soort Buxus sempervirens

Algemene voorbeelden


Groenblijvende struiken zoals Rhododendron, Azalea, Buxus en Pieris vereisen nauwelijks snoei. Wel is vormsnoei van belang, speciaal bij Buxus, wanneer deze als haag of bolvorm wordt toegepast.

http://www.tuincentrumsoontiens.nl/tuintips_seizoen.html

Buxus is heden ten dage niet meer weg te denken in onze tuinen, ook de tuinarchitecten maken er veel gebruik van. Deze plant is m.a.w. de hit van onze tuin. Dit heeft hij vooral te danken aan zijn veelzijdigheid o. a. als haagplant, kuip- en terrasplant en natuurlijk ook solitair om in vormen te snoeien (dierenfiguren, kegels, bollen, spiralen enz.), men gebruikt hiervoor best een buxusschaar.

http://start.be/tuinhoekje/,

Wanneer de Buxus niet op de juiste plaats staat kunnen er zich problemen voordoen. Dit kan men voorkomen door de Buxus op een kalkrijke, voedzame bodem te planten, liefst in de halfschaduw. Ook een goede waterhuishouding is noodzakelijk!

http://start.be/tuinhoekje/,

Op het beschutte terras staan kleine buxussen in grote potten.

Zonder genade, Renate Dorrestein,

Eensgezind hadden zij en Erik zich vergaapt aan de kasten van huizen, de parkachtige tuinen met hun in dierenfiguren gesnoeide buxussen.

De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen