bv


bv 1.0

((vooral) in Nederland; (vooral) in Nederland)

economische samenwerkingsvorm, waarbij de aandelen van een onderneming op naam verdeeld zijn onder degenen die geld of goederen ingebracht hebben (de vennoten); besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid; bvba

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bv…

is een vennootschap

  • [Voortbrenging] wordt opgericht
  • [Plaats] wordt zo in Nederland genoemd en heet in België een bvba (besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid)
  • [Betrokkene] bestaat tussen personen die geld of goederen in een onderneming ingebracht hebben en die op basis daarvan aandeelhouder van de onderneming zijn
  • [Middel] is vastgelegd in een overeenkomst via een notaris
  • [Object betroffen] gaat over aandelen die op naam van de aandeelhouders staan en die daarom dus niet vrij overdraagbaar zijn
  • [Organisatie en organisatiewijze] geldt als een rechtspersoon

Algemene voorbeelden


Tot dusver moest 40 procent vennootschapsbelasting worden betaald over de eerste 250.000 gulden en daarboven 35 procent. Die grens is verlaagd naar 100.000 gulden. Voor kleine ondernemers die geen bv hebben wordt een zelfde voordeel bereikt door verhoging van de zelfstandigenaftrek.

NRC,

Het faillissement is volgens een verklaring van het bedrijf veroorzaakt door een aantal 'grote incidentele tegenvallers' in het afgelopen jaar. De transportonderneming moet nu onder een andere bv in afgeslankte vorm verder.

Meppeler Courant,

Doordat de bv zelfstandig aansprakelijk is voor haar handelen en de bestuurders en aandeelhouders slechts onder bijzondere omstandigheden aansprakelijk zijn is er in het verleden nogal eens misbruik van de b.v. gemaakt.

http://www.teekenskarstens.nl/tknlfrmvgv.html

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een bv oprichten
  • bv's oprichten
  • een bv opzetten

Er zijn plannen om een bv op te richten en aandelen van de jongste telg te verkopen.

NRC,

Met vier andere personen, ondere andere Ivo van V. en Gerard V. uit Kuinre, wil Van K. binnenkort een stichting of een bv voor het toekomstige museum oprichten.

Meppeler Courant,

Het zwemcenter, het zeeaquarium, het museum en het multicenter worden niet in de val van het attractiepark AquariOm meegesleurd. Voor deze onderdelen is tijdig een aparte BV opgezet.

Nieuwsblad van het Noorden,

met adjectief ervoor


  • een aparte bv
  • een eigen bv

Toch gelooft hij dat een aparte bv de professionele autonomie zal garanderen.

NRC,

De tv-journalist met eigen bv droomt van het bedrijfsleven dat - middels de vergunning van het ministerie van WVC - 's nachts de ether in en kabel op kan.

Meppeler Courant,

  • buitenlandse bv's

Het aantal malafide buitenlandse vennootschappen op Nederlands grondgebied neemt zorgwekkend toe. Op dit moment opereren er enkele honderden malafide buitenlandse vennootschappen. Dat schrijft minister Sorgdrager (justitie) in een toelichting op haar wetsvoorstel om buitenlandse bv's te onderwerpen aan een aantal preventieve verplichtingen, waaraan ook Nederlandse vennootschappen moeten voldoen.

NRC,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: in

  • onderbrengen in een bv

Heeft de ondernemer zijn bedrijf in een bv ondergebracht, dan hoeft hij 'slechts' 35 procent belasting over de winst te betalen, de zogenoemde vennootschapsbelasting.

Algemeen Dagblad,

Nedcar heeft besloten alle activiteiten onder te brengen in één bv.

NRC,

Pica verzorgt voor een groot aantal bibliotheken, waaronder de KB, de bibliotheekautomatisering. Eind 1999 werden de uitvoerende taken van de Stichting Pica afgesplitst en ondergebracht in Pica bv. Daarmee kwam de verantwoordelijkheid voor de NCC (Nederlandse Centrale Catalogus) volledig bij Pica te liggen.

http://www.kb.nl/kb/resources/frameset_organisatie.html

in voorzetselgroep


  • via een bv
  • via bv's

Overweegt u om zelf te gaan beleggen, of via een beleggingsfonds, of beleggen via uw BV?

http://www.rabobank-doesburg.nl/,

"Toen De Boer en ik begonnen", zegt Kamps, "waren onze capaciteiten zeer gevraagd. Daarom besloten we onze diensten via een eigen BV aan te bieden."

NRC,

De drugs werden door de verdachten geïmporteerd via een aantal BV's die uit de hele wereld goederen importeerden waarin verdovende middelen zaten verstopt.

NRC,

met eigennaam


  • Rook en Zonen bv
  • Enschede/Sdu bv

De heer Rook is oprichter van het bedrijf Rook en Zonen bv (constructie-, lasbedrijf en coating) en biedt momenteel werk aan 30 mensen.

Meppeler Courant,

De activiteiten van Sdu nv worden onderscheiden in het uitgeverijcluster en het security/identificatiecluster bestaande uit Enschedé/Sdu bv.

http://www.sdu.nl/jaarverslag2001/verslag.html

met ander, nevengeschikt substantief


  • bv's of nv's
  • bv's en stichtingen
  • nv's, bv's, stichtingen en verenigingen

Gekozen is voor de stichtingsvorm, omdat de externe geldgevers als NOC-NSF en het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport (VWS) geen bv's of nv's sponsoren.

Meppeler Courant,

Wie zich veilig waant door zich te verschuilen achter verschillende rechtspersonen (meestal bv's en stichtingen) kan wel eens bedrogen uitkomen.

http://dmd.nu/vdb/

Denk maar eens aan rechtspersonen: nv's, bv's, stichtingen en verenigingen, maar ook aan kerkgenootschappen en overheidslichamen.

NRC,

Vaste verbindingen


bv op papier

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Overige woordfamilieleden