cacao


cacao 1.0

afbeelding

Bron: Nick Hobgood
( CC BY-NC 2.0 )

het zaad, de bonen van de cacaoboom als natuurproduct, handelsproduct en als ruwe grondstof voor chocolade en chocolademelk; cacaobonen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Cacao…

is een grondstof

  • [Geheel] bestaat uit pitten uit de vruchten van de cacaoboom
  • [Functie] is handelswaar en is de ruwe grondstof voor chocolade, chocoladeproducten en chocolademelk
  • [Pad of traject] wordt verbouwd in tropische gebieden en wordt als ruwe grondstof geëxporteerd
  • [Plaats van herkomst] komt hoofdzakelijk uit Afrika, Zuid-Amerika en Azië
  • [Behandeling of bewerking] laat men na de oogst samen met het vruchtmoes in grote bakken gisten (fermenteren) tot het vruchtmoes vergist is; wordt na het fermenteren gedroogd in de zon of in drooghuizen; wordt verpakt in jute zakken en verscheept naar de cacao- en chocoladefabrieken; wordt ook als bulkgoed in schepen vervoerd
  • [Producent] wordt door cacaoboeren geoogst

Algemene voorbeelden


"De sluiting van de grenzen doodt", stond in koeien van letters op een spandoek te lezen. Een verwijzing naar de twee vluchtelingen die de trip niet overleefden en stikten in de cacao-uitwasemingen [...]. "Deze mannen zijn gestikt tussen de balen cacao-bonen. Cacao is het symbool van de derde wereld, waarvan de waardevolle grondstoffen tegen spotprijzen worden weggeroofd", zegt woordvoerster Nadine Buyse.

De Standaard,

De EU stelt door de afbouw van de importheffingen (en desnoods door extra gunsttarieven) haar markt open voor de relevante landbouwproducten uit de minder ontwikkelde landen, inclusief de belangrijkste exportproducten zoals koffie, cacao, rijst, bananen en suiker, maar ook voor de bewerkte en verwerkte producten.

http://www.agalev.be/programma2003/index.html

Om toch nog een beetje geld te verdienen op de wereldmarkt reserveren de regeringen van ontwikkelinglanden de beste landbouwgronden voor exportgewassen. Vaak gaat het dan om het verbouwen van producten als cacao, veevoer en koffiebonen, die tegen een lage prijs verkocht worden aan westerse multinationals, die ze vervolgens verwerken tot dure eindproducten.

http://www.ddh.nl/nwd/2000/,

Tussen december en april meren de schepen met cacao af aan de Amsterdamse kades.

NRC,

De twee grootste cacaoproducerende landen, Ivoorkust en Ghana, zijn economisch heel sterk afhankelijk van de cacao-export omdat ze weinig of geen alternatieven hebben. En in Afrika is de productie meestal in handen van kleine boeren, wat maakt dat heel veel mensen op een directe manier van cacao afhankelijk zijn.

De Standaard,

Nadat Scheffer in Indië zijn geld had verdiend met de handel in cacao, was hij toe aan iets nieuws.

http://www.cultuurwijs.nl/cultuurwijs.nl/cultuurwijs.nl/i000931.html,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • cacao exporteren
  • cacao overslaan
  • cacao produceren
  • cacao telen
  • cacao verbouwen

Ivoorkust exporteert per boot cacao naar Frankrijk.

NRC,

Cacao kan enkel geteeld worden in tropische gebieden, wat maakt dat de productie nagenoeg uitsluitend in handen van ontwikkelingslanden is. Bovendien is cacao voornamelijk een exportproduct: slechts dertig procent van de cacaobonen blijft in de landen van herkomst.

De Standaard,

Koffie, thee, tabak en cacao werden hier als stukgoed overgeslagen.

http://www.veem.nl/algemeen/intro/

Als de Wereldbank Vietnam bijvoorbeeld de aanbeveling geeft om koffie of cacao te produceren, dan houdt zij in zijn berekeningen geen rekening met de catastrofale gevolgen daarvan voor een land als de Ivoorkust.

http://www.fgtb.be/code/nl/Documents/2003/wereldspeler/c15_06e0604.htm

Goede kans dat je wegdroomt naar de bossen van het tropische Ghana in Afrika. Daar woont Ama. Haar familie verbouwt cacao. 's Ochtends gaat de vader van Ama met een vlijmscherp mes op pad. Daarmee hakt hij de cacaovruchten van de bomen. Op een open plek in het bos snijdt hij de vruchten open en haalt de cacaobonen er uit. De cacao verkoopt hij het liefst aan Fair Trade.

http://www.wereldwinkels.nl/

met substantief ervoor


  • een baal cacao
  • een lading cacao
  • een ton cacao

Het lossen van de balen cacao is een arbeidsintensieve activiteit.

NRC,

Havenarbeiders begonnen dinsdag het schip te lossen. Zij haalden containers van het dek. In de ruimen ligt een lading cacao.

De Standaard,

Vorig jaar heeft Amsterdam bijna 500.000 ton cacao overgeslagen.

NRC,

met ander, nevengeschikt substantief


  • cacao en koffie
  • cacao of koffie
  • koffie, thee, tabak en cacao

Hij verbouwt coca omdat de Colombiaanse opkopers hem meer dan het tienvoudige betalen van wat hij zou verdienen met cacao of koffie.

NRC,

Voedselimporterende landen, waaronder die in Afrika, hebben een nadeel omdat na liberalisering de prijzen van een aantal voedselprodukten zullen stijgen, terwijl hun exportprodukten (onder meer cacao en koffie) in prijs zullen dalen.

NRC,

Koffie, thee, tabak en cacao werden hier als stukgoed overgeslagen.

http://www.veem.nl/algemeen/intro/

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


cacao 1.1

soort of variëteit cacao

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


Op het eiland Madagaskar, groeien op kleine plantages langs de Sambirano rivier, grootse cacao's, de variëteiten trinitario en criollo. De Madagassische producenten blinken uit in de kunst van het gisten van bonen, hetgeen de cacao zijn opmerkelijk karaktertrek geeft.

http://www.chocolaterie-alexandre.nl/42-grand-cru-chocolade-meer

Exclusief gamma van 4 "authentieke" pralines. Een selectie van 4 cacao's afkomstig uit geografisch zeer uiteenlopende regio's (Tanzania, Mexico, Peru en Nieuw-Guinea) met een beperkte productie en een typische, ongeëvenaarde smaak.

http://corne-port-royal.be/ProduktenNL/Assortimenten/coffretoriginenl.php

cacao 2.0

afbeelding

Bron: SweetOnVeg
( CC BY 2.0 )

basisbestanddeel van chocolade en chocoladeproducten, hetzij de niet-ontvette massa (cacaomassa) die verkregen wordt door geroosterde cacaobonen fijn te malen, hetzij de poederachtige substantie (cacaopoeder) die overblijft nadat het vet (cacaoboter) onder hoge druk uit de cacaomassa geperst is
Dus meestal in toepassing op cacaomassa of cacaopoeder en onderscheiden van cacaoboter. Soms zowel in toepassing op de massa, de poeder als de boter. Van witte chocolade wordt bijvoorbeeld vaak gezegd dat het geen echte chocolade is, omdat er geen cacao in zit. Witte chocolade wordt immers gemaakt van cacaoboter, gecondenseerde melk, suiker en vanille. In gevallen waar men ook de cacaoboter "cacao" noemt, kan dus wel gezegd worden dat witte chocolade cacao bevat.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Cacao…

is een basisbestanddeel; is een stof

  • [Kleur] is bruin
  • [Smaak] smaakt bitter
  • [Structuur] is een niet-ontvette, dikvloeibare massa (cacaomassa) of is een poeder (cacaopoeder)
  • [Functie] is een ingrediënt; wordt gebruikt voor het maken van chocolade
  • [Grondstof] wordt bereid uit geroosterde en gemalen cacaobonen
  • [Werking of functionering] heeft een rustgevende werking
  • [Product of vrucht] is het basisbestanddeel van chocolade en chocoladeproducten
  • [Waardering] is lekker; wordt door zijn rustgevende en veronderstelde stemmingverbeterende werking ook beschouwd als een product dat in bepaalde opzichten goed is voor de gezondheid

Algemene voorbeelden


Eigenlijk is wit strikt genomen helemaal geen chocolade. Witte chocolade bevat alleen cacaoboter, suiker en melkpoeder, maar geen cacao.

http://www.delicatessenhuis.nl/

Cacao is het basisbestanddeel van alle echte chocolade. Witte chocolade bevat 20 tot 25 procent cacao, melkchocolade 30 procent en zwarte chocolade zelfs 75 procent.

De Standaard,

Pure chocolade, die de meeste cacao bevat, is een pasta van niet-ontvette cacao, cacaoboter en suiker. Melkchocolade is daarentegen een mengsel van cacaomassa, suiker en melk, terwijl witte chocolade uit cacaoboter, suiker en melk bestaat.

http://www.obcebdbh.be/export/centre-information/publications/dossiers/es/2001_nl/es-chocolade/part0_nl.html,

Het productieproces van chocolade omvat drie grote stappen: de bereiding van cacao (van vet tot cacaomassa), de fabricage van de eigenlijke chocolade en ten slotte het gieten van de chocolade.

http://www.obcebdbh.be/export/centre-information/publications/dossiers/es/2001_nl/es-chocolade/part0_nl.html,

Bij Pasen hoort chocolade. En bij chocolade hoort cacao. Althans in België. Maar blijft het ook zo? België is geen eiland meer. De Europese Commissie heeft een voorstel klaar dat de chocoladeproducenten toelaat een deel van de cacao te vervangen door plantaardige vetstoffen.

De Standaard,

Echte chocolatiers zijn altijd op zoek naar de beste cacao en de fijnste ingrediënten om de pralines zo origineel en lekker mogelijk te vullen.

http://www.gayworld.be/lifestyle/culinair/chocolade.php

Cacao heeft een rustgevende werking. Wie er gevoelig voor is kan van cacao hoofdpijn (migraine) krijgen. Cacao werkt stoppend en vormt urinezuur, wat voor mensen met aanleg voor reuma ongunstig is.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als deel van een samenstellende afleiding


cacao 3.0

afbeelding

Bron: jmiguel rodriguez
( CC BY-NC 2.0 )

cacaopoeder als consumptieproduct, bijvoorbeeld voor de bereiding van cacaodrank, als ingrediënt in gebak of voor het bestrooien van warme en koude dranken of nagerechten

Semagram (extra betekenisinformatie)


Cacao…

is poeder; is een stof

  • [Functie] is een consumptieproduct; wordt gebruikt voor het maken van cacaodrank; wordt gebruikt als ingrediënt in gebak en andere gerechten; wordt gebruikt voor het bestrooien van dranken en nagerechten, bijvoorbeeld cappuccino en tiramisu
  • [Vervaardiging] wordt gemaakt door het vet uit cacaomassa te persen en de daardoor ontstane droge koek (cacaokoek) te verpulveren tot poeder

    Algemene voorbeelden


    'Als u melk heeft en cacao,' zei ik, 'dan maak ik chocolademelk voor ons, want dat doe ik ook wel eens 's nachts voor Monsanto, tenminste als u chocolademelk lust.'

    De meidenziekte, Tom Pauka,

    Door het toepassen van een uniek procédé en selectie van de beste cacaobonen, garanderen wij topkwaliteit cacao waarmee niet alleen de enige echte kop warme chocolade maar ook de heerlijkste gerechten kan worden bereid. Droste cacao heeft een ongeëvenaarde kwaliteit en is al jaren de standaard in cacao.

    http://www.droste.nl/nl/index.htm

    Desserts besneeuwd met een ondoorzichtige laag cacao stonden opgesteld tussen glazen wijn en champagneflessen.

    Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

    Tiramisuvlaai. Vlaaibodem gevuld met gele room opgespoten met room waarin tiramisu likeur en uitgetrokken vanillestokjes in verwerkt is, bepoederd met fijne cacao.

    http://www.vlaaienspecialist.nl/

    Chocoladetaartje. Ingrediënten: 6 verse eieren, 170 gr poedersuiker, 180 gr bloem, 30 gr cacao, 40 gr boter. Eieren met suiker mengen op een klein vuurtje (± 40°). Het kookpotje van het vuur nemen en al roerend de gesmolten boter, de bloem en de cacao toevoegen.

    http://users.skynet.be/chocolat/nl/ch1.html

    Een geur van bittere chocolademelk, bereid met veel cacao en weinig suiker.

    Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

    Sinds jaar en dag wordt de Droste cacao in blikken verpakt.

    http://www.droste.nl/nl/index.htm

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als deel van een samenstellende afleiding


    cacao 4.0

    afbeelding

    Bron: Million Moments
    ( CC BY 3.0 )

    drank van cacaopoeder met suiker en water of melk; cacaodrank

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 3.0 : 4.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Cacao…

    is een drank; is een vloeistof; is een stof

    • [Smaak] smaakt lekker; heeft een chocoladesmaak
    • [Functie] is een drank
    • [Bereiding] wordt bereid door cacaopoeder op te lossen in water of melk
    • [Tijd] werd vroeger vaker gedronken dan nu; is nu wat verdrongen door kant-en-klare chocolademelk
    • [Gebruikswijze] wordt heet of koud gedronken

    Algemene voorbeelden


    Gebruik weinig of geen koffie, zwarte of groene thee en cacao.

    http://www.gezondheidsnieuws.nl/index.htm#http://www.gezondheidsnieuws.nl/vragen/vraag44.htm

    Dankzij de toevoeging van rietsuiker werd cacao als drank erg geapprecieerd door de Europese adel. In die tijd werd chocolade dikwijls voorgeschreven door de dokters als geneesmiddel.

    http://users.skynet.be/chocolat/nl/ch1.html

    Mijn moeder had cacao gemaakt, met krentenbrood.

    Mijn tweede huid, Erwin Mortier,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • cacao drinken

    Kleine meisjes drinken cacao als ze droevig zijn, maar niet in de straten van Montmartre, waar ploerten kinderen dronken voeren en de nachten eenzame winters zijn.

    Buiten regent het, Gerda van Erkel,

    met adjectief ervoor


    • hete cacao

    "Kun je niet even blijven? [...]. Vijf minuutjes maar [...]. Alleen maar eventjes praten", bedel ik [...]. "De tijd voor een kop koffie", smeek ik. "Koffie?" Ze draait zich om. "Vroeger was er hete cacao", zegt ze afwezig.

    Buiten regent het, Gerda van Erkel,

    met substantief ervoor


    • een kop cacao
    • een kopje cacao
    • een kop hete cacao

    Hannelore schonk zich een kop hete cacao in en keek door het raam naar buiten.

    Pandora, Pieter Aspe,

    Hij bleef er staan tot halfelf, dan dronk hij in de bodega een kopje cacao, met een kaneelbeschuitje, steevast voor het raam waar hij het plein kon overzien.

    Het damesorkest en andere stadsverhalen, Herman Pieter de Boer,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen