cancelen


cancelen 1.0

( Met betrekking tot iets wat gepland stond, bv. een vliegtuigvlucht, een reis of een optreden)
niet door laten gaan; annuleren; afzeggen
Ook in absolute zin gebruikt, met weglating van datgene wat gecanceld wordt: "De artiest heeft gecanceld".

Semagram


Cancelen…

is een activiteit

   Algemene voorbeelden


   Hij plande een filmpje van The Beatles voor 22 november 1963 - de dag dat president John F. Kennedy zou worden vermoord. Het Beatles-item werd gecanceld.

   de Volkskrant,

   Eigenlijk zou hij dit jaar met Guus Meeuwis in het stadion staan. Heeft hij gecanceld.

   de Volkskrant,

   Combinatiemogelijkheden


   met subject


   • hij

   met object


   • de boel cancelen
   • zijn deelname cancelen
   • de reis cancelen
   • de repetities cancelen
   • hele tournees cancelen
   • zijn trip cancelen
   • vluchten cancelen

   Tot het aantreden van Lysander de R. waren de relaties met de Haarlemse Hells Angels nog enigszins harmonieus, begreep ik. 'Ik had altijd een zekere verstandhouding met de Hells Angels. Ze waren altijd wel aanspreekbaar op hun gedrag. Als ze een feest wilden organiseren waarvoor geen vergunning was verleend, was één telefoontje uit het stadhuis - 'Vrienden, wat gaan jullie doen?' - genoeg om de boel te cancelen.

   de Volkskrant,

   Het Franse staatshoofd heeft intussen zijn deelname aan de G20-top in het weekend in Turkije gecanceld in nasleep van de aanslagen in zijn land.

   Starnieuws

   Ze kregen een e-mail die afkomstig leek van Thalys en waarin stond dat er 19.000 euro zou worden afgeschreven van hun creditcard voor een geboekte reis. Wilden ze de reis cancelen, dan moesten ze op een link klikken en hun gegevens invullen.

   Trouw,

   'Men hoeft niet zelf gedanst te hebben om een ballet te leiden. Maar het is nefast om de repetities op zaterdag te cancelen.'

   De Standaard,

   Bloemendaal heeft natuurlijk altijd wel komische tekst paraat. Zoals over haar notoire afzeg-gedrag. "U cancelde hele tournees, is het niet?" Bloemendaal: "Inderdaad, maar als ik kwam, was ik nooit te laat."

   Trouw,

   Bolton cancelt trip om Venezuela. De Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton heeft zijn reis naar Zuid-Korea afgezegd vanwege de toegenomen spanningen in Venezuela.

   Antilliaans Dagblad,

   De vluchten van Dutch Antilles Express (DAE) zijn tot nader order gecanceld. Starnieuws verneemt dat de vlucht die omstreeks middernacht moest landen, niet is uitgevoerd.

   Starnieuws,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   cancelen 2.0

   (neologisme,sociologie algemeen [wetenschap])

   ( Met betrekking tot personen, bv. tv-persoonlijkheden, wetenschappers of schrijvers)
   sociaal uitsluiten of boycotten vanwege een mening die als politiek incorrect wordt beschouwd

   Semagram


   Cancelen…

   is een activiteit

     Algemene voorbeelden


     De laatste jaren is 'cancelcultuur' in opkomst. Het idee erachter is dat een bekend persoon iets opzienbarends zegt. Een groep mensen online is het er niet mee eens en neemt er aanstoot aan. Vervolgens wordt het idee aangewakkerd dat diegene als het ware gecanceld moet worden, boete moet doen, bijvoorbeeld door de beëindiging van zijn of haar carrière of een boycot of disciplinaire maatregel van een werkgever.

     https://nos.nl/artikel/2340001-j-k-rowling-vraagt-met-149-anderen-om-einde-cancel-cultuur-debat-onmogelijk,

     Elke nieuwsluwe periode is er ophef over de 'cancelcultuur'. Cancelen is iemand op indirecte wijze ontmoedigen bij te dragen aan het debat. Vooral conservatieve politici, columnisten en opiniemakers zouden in Nederland gecanceld worden.

     https://fd.nl/futures/1409280/de-cancelcultuur-bestaat-wel-degelijk-khl1caCxKRAU,

     Zijn filmscenario, over een Nederlandse vrouw die naar haar onbekende vader in Turkije gaat zoeken, gaat over de botsing van culturen en vrouwenemancipatie. Maar tot verrassing van de filmproducent wilde het Filmfonds zijn vingers hier niet aan branden gezien de mogelijk negatieve impact in tijden van 'wokereligie en cancelcultuur' (woorden van de producent). Een even teleurgestelde als woedende Balci constateert nu dat hij niet eens 'door woke zelf is gecanceld maar door de angst voor woketoestanden'.

     https://www.trouw.nl/opinie/de-wokecensuur-van-kleine-groepen-activisten-door-de-media-kritiekloos-bejegend~b37cedd4/,

     "Als je iets niet goed zegt, als je het verkeerde woord gebruikt, of als je de "verkeerde" persoon met een ander imago retweet, dan loop je al snel het risico gecanceld te worden. Alle uitspraken die je doet, worden door anderen bij voorbaat al in allerlei frames geplaatst. Dan kun je geen kant meer op."

     https://www.managementimpact.nl/artikel/jitske-kramer-meer-woke-maar-minder-cancelcultuur/,

     Wie een - onmiskenbaar smakeloze - grap uithaalt door aan een minderjarig jongetje te vragen of hij zijn piemel wil laten zien, of de suggestie wekt zijn verloofde ernstig te hebben mishandeld in een hotelkamer, is plotseling alles kwijt: zijn platenmaatschappij dumpt hem, zijn optredens worden gecanceld, zijn sponsoren melden zich een voor een af. Niet omdat ze dat gezamenlijk zo hebben afgesproken, maar omdat ze bang zijn achter te blijven bij de rest. [...]. Wie cancelt, laat zien voorop te lopen in diens denken: die ziet als eerste welke stap we als een misstap moeten bestempelen, toont de daadkracht van woorden ook een daadwerkelijke annulering te maken.

     https://www.human.nl/brainwash/lees/2021/jun/vergiffenis-cancelcultuur.html,

     En dit is waar ik mij toch altijd over verbaas, niemand zou haatcampagnes beginnen omdat Cardi B of The Rock Biden endorset. Maar hebben de "tegenstanders" ook maar enige gedachten dat je een Trumper bent, dan word je gecanceld. Heel eng.

     Fok!,

     Woordfamilie


     Als deel van een afleiding


     Als deel van een afleiding


     Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


     Etymologie


     Aard herkomst leenvertaling
     Vroegste datering 2020
     Brontaal Engels
     Vorm in brontaal to cancel
     Betekenis in brontaal idem
     Bijzonderheden Wordt volgens sommigen vooral gedaan door links-liberale of zogeheten woke mensen.