carrièremoeder


carrièremoeder 1.0

(onderwijs en opvoeding)

moeder die haar arbeidscarrière belangrijker dan of even belangrijk als het moederschap vindt; moeder die naast het moederschap ook een carrière heeft of nastreeft; moeder die ervoor kiest met betaalde arbeid carrière te maken en niet alleen maar een rol vervult als moeder; carrièremaakster

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een carrièremoeder…

is een moeder; is een vrouw; is een persoon

 • [Leeftijd] is meestal een relatief oude moeder, vaak boven de 30 jaar oud
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een betaalde baan en een arbeidscarrière; heeft een sterke ambitie om hogerop te komen in haar arbeidscarrière

  Hoofdsemagram: moeder


  Algemene voorbeelden


  Thuiszittende moeders kregen het te verduren het afgelopen jaar. Boeken als 'een webshop is geen carrière, ontsnapt uit het mutsenparadijs' trachtten moeders van de bank af, hup, aan het werk te krijgen. Natuurlijk, niet in elke moeder schuilt een carrièretijger. Maar voor hen met ambitie is er goed nieuws. Het kan prima, een blije carrièremoeder zijn. En ondertussen melden zich steeds meer initiatieven die dit willen laten zien.

  http://lofonline.nl/actueel/jolanda-holwerda-in-de-telegraaf-kinderwagen-versus-kantoor,

  Carrière-moeder zoekt, i.v.m. drukke werkkring, vrouw die de verantwoordelijkheid om voor de kind., 6 mnd. + 3jr., te zorgen wil delen en tevens bereid is licht huishoudelijk werk te verrichten. Dit in de vorm van een full-time baan met flexibele werktijden. Liefst inwonend, niv. gewenst.

  https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010691498:mpeg21:a0104,

  Aanleiding van dit interview was Sarah Jessica Parkers rol als carrièremoeder in de film 'I don't know how she does it' naar het gelijknamige boek van Allison Pearson.

  http://hetmoederfront.blogspot.nl/2011/11/nederland-voorbeeld-voor-buitenlandse.html,

  Wat is de ideale leeftijd om carrièremoeder te worden? 62% van de vrouwen meent dat het moederschap een negatieve impact heeft op hun carrière [...]. Eerst moet er financiële zekerheid zijn, pas dan beginnen vrouwen aan kinderen. De mate van vruchtbaarheid wordt daarbij enigzins over het hoofd gezien.

  http://carriere.blog.nl/actualiteit-wereldwijd/2010/03/04/wat-is-de-ideale-leeftijd-om-carrieremoeder-te-worden,

  En dan komt het gesprek op de verschillen tussen zussen. In de film overduidelijk neergezet door drie types: de geitenwollensok, de carrièremoeder met kind, de mislukte kunstenares.

  http://krant.telegraaf.nl/krant/vrouw/teksten/vrouw.reportages.zus.html,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding