celbiologie


celbiologie 1.0

(wetenschap; biologie)

deelwetenschap van de biologie met de cel als voorwerp van onderzoek

Semagram (extra betekenisinformatie)


De celbiologie…

is een wetenschap

  • [Geheel] maakt deel uit van de biologie
  • [Activiteit of handeling] bestudeert de eigenschappen van de cel

    Algemene voorbeelden


    Een studie in het prestigieuze tijdschrift Science toont hoe een chemische stof die in sigarettenrook voorkomt genetische schade veroorzaakt aan de longen, schade die overeenkomt met die bij longkanker. Volgens dit laboratoriumonderzoek beschadigt sigarettenrook het gen p-53 dat de groei van kankercellen tegengaat. Het is voor het eerst dat de celbiologie bewijsmateriaal levert voor de stelling dat sigarettenrook kanker veroorzaakt.

    De Standaard,

    Uitzaaiingen zijn echter nog steeds moeilijk te behandelen [...]. Daarom is onderzoek dat beter inzicht geeft in regelcircuits van cellen van groot belang. Dat is ook de reden waarom in het NKI/AvL grote nadruk ligt op hoogwaardig onderzoek in de moleculaire genetica, celbiologie, immunologie en experimentele therapie.

    http://www.nki.nl/nkigen/algemeen.htm

    De functionele opbouw en de onderlinge interacties tussen diverse elementen van de eukaryote cel komen aan bod in Celbiologie. Cellulaire interacties, intra- en intercellulaire signalisatiemechanismen vormen hiervan een belangrijk aspect dat verder leidt tot een moderne onderbouw van het domein van de Immunologie.

    http://aivwww.rug.ac.be/Studentenadministratie/Studiegids/2001/NL/INDEX.HTM

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de moleculaire celbiologie

    Het werd duidelijk dat een gen de informatie bevat voor de opbouw van een eiwit. Op dat moment werden de drie worteltypen van de moleculaire celbiologie, de morfologie, de biochemie, en de genetica, onlosmakelijk met elkaar verbonden en kon de 'proteome gold rush', zoals de titel van mijn rede luidt, beginnen.

    http://www.nki.nl/actueel.htm,