charlotte-russe


charlotte-russe 1.0

(eten, drinken en genotmiddelen. Zelden in de correcte spelling aangetroffen.)

(Frans, letterlijk 'charlotte op z'n Russisch') feestelijk, koud geserveerd nagerecht dat o.a. bestaat uit een bak met een fruitcompote of mousse, bavarois en biscuit, waaromheen een rij lange vingers is geplaatst en dat meestal geserveerd wordt op een bijpassend bordje en vaak voorzien is van een gekleurd lint dat om het gerecht gebonden is; charlotte à la russe
Het recept wordt toegeschreven aan de Franse meesterkok Antonin Carême, die zijn creatie aanvankelijk charlotte à la Parisienne noemde.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een charlotte-russe…

is een nagerecht; is een gerecht; is voedsel

  • [Attribuut] wordt vaak geserveerd met een bijpassend bordje en een kleurig lint
  • [Ingrediënt] bestaat vaak uit fruitcompote of mousse, bavarois, biscuit en lange vingers
  • [Waardering] wordt beschouwd als een feestelijk nagerecht dat bv. bij kerst geserveerd kan worden

    Hoofdsemagram: charlotte


    Algemene voorbeelden


    Peren zijn multifunctioneel: je kunt ze verwerken in charlotte-russe, krans van koud of geglaceerd fruit, deeg en taart of er compote, ijs, mousse of soufflé van maken.

    http://www.olijfmetperen.nl/deel1/app/fsm.php?vwr=verhaal&mid=15&vid=2

    Het laatste waar je bij de keuken van onze verre oosterburen aan denkt is verfijning. Toch heeft de voormalige veelvolkerenstaat onuitputtelijke keukenschatten. Van fijne pasteivullingen, geraffineerde crèmes en talloze paddestoelen- en wildrecepten tot boeuf stroganoff en charlotte-russe. Dankzij exotische specerijen en fruit uit Azië en de samensmelting van de Russische en Franse keuken bloeide de culinaire kunst in Rusland in de 19e eeuw op.

    http://rubriek.nl/koken/rusland.php

    Diverse tulband bavaroises (10-12 pers.). Aardbeien, chocolade, advocaat, chipolata/maresquinsaus, charlotte-russe en tiramisu.

    http://kokdelftechpark.nl/_dl/KokBrochure.pdf

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen