nagerecht


nagerecht 1.0

gerecht dat wordt gegeten na het hoofdgerecht; laatste gang van de maaltijd; toetje; dessert

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een nagerecht…

is een gerecht; is voedsel

 • [Functie] dient om te eten
 • [Voorbeeld of specimen] is bv. yoghurt, kwark, vla, pudding, fruitsalade, Franse kaas, chocolademousse of ijs

  Algemene voorbeelden


  Intussen worden de tafels gedekt voor de volgende ronde: kalfstournedos met morieljesaus. Alle gangen worden geserveerd met bijpassende wijnen. Het nagerecht is een meringue met chocolademousse, en tenslotte is er koffie met allerlei snoepgoed en een digestif.

  NRC,

  Na de vis en het nagerecht, ananas met een giftig smakende likeur, heb ik koffie en de rekening gevraagd.

  Het paradijs, Anton Haakman,

  Doe de chocolademousse in glazen, die afgedekt met folie, minstens 2 uur in de koelkast worden gezet. Garneer dit nagerecht met een kwart schijfje sinaasappel.

  NRC,

  Voor liefhebbers van nagerechten is "Zest!" zeker een aanrader, want voor bijna elk onderdeel geeft Ed Baines aparte desserts: appels op de barbecue, brownies bij de picknick en een chocolade-amandeltaart op een luie zondagmiddag.

  http://www.xquis.com/books/_nl/

  Wij vroegen naar de nagerechten en kregen een klassiek en voorspelbaar repertoire opgesomd. Het werd een dame blanche, volgens de regels van de kunst opgediend met gesmolten chocolade en geklopte room.

  http://www.gastronomen.net/CMArticles/ShowArticle123.asp?id=29932,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • een heerlijk nagerecht
  • een zoet nagerecht
  • een zomers nagerecht

  Citroentaart. Deze makkelijk te maken taart is een heerlijk nagerecht. Lauwwarm smaakt hij op zijn best, eventueel een bolletje ijs ernaast.

  NRC,

  Semifreddo. Dit heerlijke nagerecht is romig maar licht, zoet maar niet zwaar, perfect als besluit van een uitgebreide feestmaaltijd.

  NRC,

  Na de steak pie uit Aberdeen komt een zoet nagerecht op tafel met de naam Tipsy Laird, wat zoveel betekent als aangeschoten landeigenaar.

  De Standaard,

  Een zomers nagerecht, gemaakt van wafel gevuld met aardbeien en rabarber en gegarneerd met sorbet van kwark en honing sloot deze feestelijke maaltijd voor een verteerbare prijs af.

  http://www.knack.be/CMarticlesGastronomen/ShowArticle.asp?siteID=5=30160=123

  • een Italiaans nagerecht

  Wij sluiten af met een klassieker, de tiramisu van lange vingers gedrenkt in koffielikeur bedekt met een laag gezoete mascarpone en cacao (ƒ 10 ,-). Dit Italiaanse nagerecht is dé graadmeter voor ieder Italiaans restaurant. Niet te luchtig maar ook niet te klef, niet te zoet en met voldoende koffiesmaak.

  News.nl,

  met ander, nevengeschikt substantief


  • een voorgerecht of nagerecht
  • voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht

  Tussen 12.00 en 14.00 uur kunt u aanschuiven voor een lekkere maaltijd. Afwisselend is er een voorgerecht of nagerecht. De maaltijden kosten € 6, ook is het mogelijk een 10-strippenkaart te kopen voor € 55.

  http://www.swonijverdal.nl/internet-maaltijdvoorziening.html

  Er is een lunchformule voor 155 Franse frank (zo'n 955 frank), met een voor- of nagerecht naar keuze van de kaart, en een plat du jour. Vandaag is dat reuzengarnaal met ananas.

  De Morgen,

  "Er wordt gegeten wat de pot schaft", zegt Gerard Oosterling, consulent van het SPD. "Het is een eenvoudig te bereiden maaltijd met een voor-, hoofd- en nagerecht, afgesloten met koffie of thee."

  Provinciale Zeeuwse Courant,

  voorafgegaan door als


  • als nagerecht

  Neem bij een feestelijke gelegenheid meloen of salade als voorgerecht en ijs als nagerecht.

  NRC,

  Yoghurt is lekker als nagerecht maar ook als ontbijt met ontbijtgranen, als gezond tussendoortje of zelfs voor de bereiding van een slank slasausje.

  http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art_id=1021

  Gang twee bestaat uit een Baskische omelet. Dan volgt de hoofdbrok met een indrukwekkende, over de hele tafel te verdelen, steak. Als nagerecht worden walnoten, plaatselijke kaas en kweeperenconfituur aangevoerd.

  De Standaard,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  nagerecht 2.0

  tijdsperiode waarin het nagerecht gegeten wordt

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een nagerecht…

  is een tijdseenheid

  • [Geheel] maakt deel uit van de maaltijd
  • [Ordening of volgorde] volgt op het hoofdgerecht; is de laatste gang van de maaltijd, van een diner

   Combinatiemogelijkheden


   in voorzetselgroep


   • tijdens het nagerecht

   Tijdens het nagerecht stak Meyerbaum zijn hand omhoog en liet drie lege wijnglazen aanrukken. Nadat hij zich eerst van ieders aandacht had verzekerd, zette hij één glas omgekeerd op tafel [...]. Ik zag hoe de handen van Meyerbaum flitsendsnelle bewegingen maakten waardoor de glazen alledrie met de drinkrand naar boven kwamen te staan.

   Nette mensen in een nieuwe tijd, Hans van der Kamp,

   Tijdens het nagerecht gedraagt Babette zich onfatsoenlijk, ze doet kleinerend tegenover de gerant, Serge schaamt zich hier want andere gasten kijken naar hem.

   http://platteeuwgilles.wordpress.com/2012/03/03/het-nagerecht-deel-2/,