toetje


toetje 1.0

gerecht dat wordt gegeten na het hoofdgerecht; laatste gang van de maaltijd; nagerecht; dessert

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een toetje…

is een gerecht; is voedsel

   Algemene voorbeelden


   Het zijn typisch Italiaanse gerechten wat de pot schaft. Op hun gemak genieten de medewerkers van een driegangenmaaltijd [...]. Voor het toetje kan worden gekozen uit fruit, een plak kaas of tiramissu.

   http://www.carpigiani.nl/bologne.html

   'Hoe was het vandaag met moeder?' 'Ja, het ging wel. Ze heeft haar bord zelfs leeg gegeten. Ik gaf haar om de beurt een lepel gehakt en een lepel van het toetje. Je weet, ze is net een kind, ze wil eerst haar toetje.'

   Anna, Hanna en Johanna, Marianne Fredriksson,

   Frie kookte toen al maaltijden met drie gangen. Ze was een mollig meisje. 'Wat erbij komt loop je er weer af,' zei ze en zette het toetje op tafel. 'Wat is dat?' 'Trifle,' zei ze. 'Een Engels recept.'

   Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

   Ja, elke keer maakt oma toe zo'n jum-jum-lekkernij. Haar peertjes met kaneel, vanille-ijs met chocola, en wentelteefjes, wafels, tutti frutti, gele vla, en kersenvlaai, en pruimentaart, o oma, wat een toetjes! Het lekkerst zijn de flensjes die ze bakt, zo dun als vloetjes.

   NRC,

   Alcohol komt niet alleen in alcoholische dranken voor maar bijvoorbeeld ook in bonbons en toetjes zoals Tiramisu en ijs.

   http://www.dietistennet.nl/gezonde_voeding.html

   Combinatiemogelijkheden


   als object bij een werkwoord


   • een toetje eten
   • een toetje krijgen
   • een toetje willen
   • het toetje overslaan

   Die avond eten we snel. Ama heeft haast. Terwijl wij ons toetje eten gaat zij weer verder met het opruimen van de kamers boven.

   De jongen die alles goed wou denken, Ben Faccini,

   Als toetje kregen we een speciale dessertkaas overgoten met stroop van suikerriet.

   http://www.adoptie.net/frame/at.htm

   Freek veegde zijn mondhoeken met het linnen servet af. 'Wil jij nog een toetje?' 'Ik moet aan mijn lijn denken.' 'Ik heb ook geen trek meer. Ga je mee nog wat in de tuin zitten?'

   Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

   'Denk jij,' vroeg ik, 'dat geluk iets is wat je kunt overslaan?' 'Hoe bedoel je?' 'Zoals je bijvoorbeeld na het eten het toetje kunt overslaan, omdat je al te veel soep en vlees hebt gegeten. Je zit te vol voor het toetje. Denk je dat je zo ook geluk kunt overslaan?'

   Fantoompijn, Arnon Grunberg,

   met adjectief ervoor


   • een heerlijk toetje
   • een luchtig toetje
   • heerlijke toetjes
   • lekkere toetjes

   Elke werkdag om 12.00 uur kunt u in de socioruimte 'De Cirkel' aan de Nijkerkendijk in Nijverdal aanschikken voor een goede en smakelijke maaltijd. Deze maaltijden worden gekookt door vrijwilligers van de Stichting Welzijn Ouderen. U krijgt geserveerd een voorgerecht, hoofdmaaltijd en een heerlijk toetje.

   http://www.swonijverdal.nl/internet-maaltijdvoorziening.html

   Klop eiwit stijf in een vetvrije kom en gebruik een schone garde. Bereid een luchtig toetje kort vantevoren en bewaar het gerecht tot gebruik in de koelkast.

   http://www.blijmeteenei.nl/

   Om uw diner compleet te maken, geeft Apetito u de keuze uit twee dessertdozen met heerlijke toetjes.

   http://www.swonijverdal.nl/internet-maaltijdvoorziening.html

   En ze kon nog lekker koken ook. Nasigoreng en bamigoreng en lekker Surinaams eten met kousenband en lekkere toetjes met echte vanillestokjes heerlijk vond mijn moeder dat.

   Mevrouw mijn moeder, Yvonne Keuls,

   met telwoord ervoor


   • geen toetje

   Ik bestel het lendelapje met aalbessensaus, geen voorgerecht, geen toetje, en voor de zenuwen een fles rode wijn van fijne kwaliteit.

   NRC,

   'Echt geen toetje? Koffie dan?'

   Het geheim van Eberwein, Boudewijn Büch,

   Ja, het kan hier soms erg gezellig zijn aan tafel. We hebben één regel, namelijk: als je dat niet opeet, dan geen toetje. Maar dat is toch weer onderhandelbaar.

   Nooit meer uitslapen: kleine kroniek van het moderne gezinsleven, Ewoud Sanders,

   voorafgegaan door als


   • kwark als toetje
   • vanillepudding als toetje

   Gisteren heb ik zelf spaghetti gemaakt en had ik kwark als toetje.

   http://www.humanitas.nl/jaarverslag/index.html,

   Op dat moment zeulde de ober het dessert aan: 'Carpaccio van verse ananas op een bedje van verloren brood'. Gelukkig kreeg hij zelf thuis een kommetje warme vanillepudding als toetje met daarin een stukje donkere chocolade.

   De vijfde macht, Pieter Aspe,

   met ander, nevengeschikt substantief


   • hoofdgerecht en toetje
   • voorgerecht en toetje

   Er is een "behoorlijke" maaltijd met hoofdgerecht en toetje voorzien en eventueel een voorgerecht. Maar het natafelen met de traditionele "pousse-café" is afgelopen. De duur van de maaltijd is voortaan beperkt tot maximaal anderhalf uur.

   De Standaard,

   "Negen gulden voor een maaltijd, inclusief voorgerecht en toetje noem ik niet goedkoop", zegt Wigman.

   NRC,

   Woordfamilie


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   Als deel van een samenstellende samenstelling


   toetje 2.0

   datgene wat fungeert als (feestelijke) afsluiting; toegift; ook: extraatje

   Betekenisbetrekking


   metafoor
   Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

   Semagram (extra betekenisinformatie)


   Een toetje…

   is een afsluiting

     Algemene voorbeelden


     Ten einde raad streken we naast de voormalige vuilnisbelt van Mierlo neer. Een dorp 5 km ten oosten van Eindhoven. Het bleek een rampzalige keuze te zijn geweest. Te klein, aanvoerwegen raakten verstopt, parkeren was een nachtmerrie, het stonk oorverdovend, Dixies gingen in rook op. Kortom, de bands hebben het festival moeten redden, met als feestelijk toetje het gedenkwaardige optreden van Metallica.

     http://www.dynamo-open-air.com/history/nedhistory.html,

     Op dit ogenblik draait het Poëziecentrum op 4.250.000 frank van de Vlaamse Gemeenschap, 400.000 frank van de Nationale Loterij, 150.000 frank van de provincie Oost-Vlaanderen. Gent levert 250.000 frank. Op voorwaarde dat het bedrag gaat naar de organizatie van het Poëziefestival, in samenwerking met de stedelijke dienst Kunsten. Het Vlaamse Kultureel Ambassadeurschap zorgde dit jaar voor een welkom toetje van 2 miljoen.

     De Standaard,

     Combinatiemogelijkheden


     voorafgegaan door als


     • als toetje

     De gletsjer was schitterend, mooie sneeuw en even iedereen op de film gezet. Als toetje van deze ochtend werd er nog een zwarte 'buckel'-piste genomen. Na de lunch was de groep weer compleet en gingen we langzaam op huis aan.

     http://web.inter.nl.net/hcc/simmes.h/tignes_02.htm

     Poëtische teksten, persoonlijke confessies, superieure melodieën en hoogstaande arrangementen: de zanger zat trots en ernstig tussen zijn vier muzikanten en hield zich strikt aan de toegemeten tijd. Hoeft het gezegd dat nadien het publiek een staande ovatie gaf? Dat alle muzikanten, aangevoerd door Koen De Cauter, als toetje Ik wil deze nacht in de straten verdwalen speelden, met zaallichten aan en publiek zacht meezingend? Het drie uur durende concert was emotioneel, waardig en uitnodigend.

     De Standaard,

     Stolt's songmatige bijdrage luistert naar de titel 'My new world' en vormt een ander absoluut hoogtepunt op 'SMPTe': schitterende song, die in de Stolt-mix (cd 2 van de limited edition) nog beter tot z'n recht komt, maar het dus net niet haalde voor de finale versie. En als toetje krijgen we dan het klassieke 'In held (Twas) in I' voorgeschoteld, dat zich hier op een bijzonder respectvolle behandeling mag verheugen.

     http://www.prog-nose.yucom.be/

     Eens te meer wist hij zichzelf geen houding te geven op toneel: precies het tegenovergestelde van de flair en de trefzekerheid waarmee hij de songs brengt. Met als toetje zijn pianospel: een wonderlijk mengsel van economie, eruditie en pure muzikaliteit. Een reus, deze Paolo Conte!

     De Standaard,

     Vaste verbindingen


     het toetje op de taart

     toetje 3.0

     gezichtje; snoetje; toet

     Semagram (extra betekenisinformatie)


     Een toetje…

     is een lichaamsdeel

       Combinatiemogelijkheden


       met adjectief ervoor


       • een aardig toetje
       • een fris toetje

       Waarom vallen vrouwen met 'capaciteiten' en een aardig toetje toch altijd weer voor onfrisse mannen?

       http://www.nujij.nl/algemeen/echtgenoot-schultz-al-eerder-betrokken-bij.23854441.lynkx,

       Hij wist niet wat hem overkwam. Ineens was het over hem gekomen. Zonder enige aanleiding. Een gewoon meisje met een fris toetje. En op geen vier meter afstand, slechts gescheiden door één muur, zat het gezelschap waaronder zijn vrouw en de opvoeders van dit kind [...]. Hij had het meisje haar handen gegrepen en samen sneden ze nu deeg aan reepjes. Niets bizonders. Of toch wel? 'Met uw hulp gaat het veel netter!' zei het meisje.

       Een hete ijssalon, Heere Heeresma,

       met voorzetselgroep


       Voorzetsel: van

       • het toetje van mijn dochter

       Gisteravond heb ik een workshop bij jou gevolgd. We hebben een hele leuke avond gehad en ik ben echt wel trots op mijn zelfgemaakte taart! Ook de reacties thuis waren superleuk dus wat mij betreft een heel geslaagde avond. Kan niet wachten tot ik het toetje van mijn dochter zie als zij haar taart ontvangt! Bedankt en veel succes.

       http://www.hettuurtje.nl/index.php?option=com_easybookreloaded&view=easybookreloaded&Itemid=88,