chauffeuse


chauffeuse 1.0

bestuurster van een voertuig; vrouwelijke chauffeur

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een chauffeuse…

is een bestuurster; is een persoon

  • [Geslacht] is een vrouw

    Algemene voorbeelden


    Het slachtoffer was de inzittende van een auto die werd bestuurd door een 57-jarige vrouw [...]. Het tweetal reed tegen de klok van zevenen in de richting van Staphorst naar Zwolle, toen de chauffeuse door nog onverklaarbare oorzaak haar voertuig [...] plotseling tot stilstand bracht. Een achteropkomende 25-jarige inwoner van Nieuwleusen knalde er van achteren met de auto bovenop [...]. De vrouwelijke bestuurder van de auto en de 25-jarige Nieuwleusenaar zijn voor observatie meegegaan naar het Sophia.

    Meppeler Courant,

    'Vind je dat ik goed rijd?' 'Eh ... ja, natuurlijk. Natuurlijk rijd je goed.' Maar Johanna reed slecht. De auto miste de meesterhand; Johanna had geen gezag. We dwaalden van links naar rechts en terug, we gingen harder en dan weer zachter en telkens als de chauffeuse de versnelling overschakelde klonk er vanuit de metalen ingewanden een verschrikkelijk gekreun.

    Gevallen vrouwen, Laurie Langenbach,

    chauffeuse 2.0

    vrouw die het besturen van een voertuig als beroep uitoefent; vrouwelijke chauffeur

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een chauffeuse…

    is een bestuurster; is een persoon

    • [Geslacht] is een vrouw

      Algemene voorbeelden


      Precies een week geleden raakten drie bussen met daarin 80 schoolkinderen op weg naar de Efteling betrokken bij een botsing. De chauffeuse van de laatste bus had te laat door dat ze op een file inreed. Een lichte kettingbotsing tussen de drie bussen was het gevolg.

      Metro,

      Minister Netelenbos (Verkeer) betaalt de vrij kostbare opleiding én het examen voor tien chauffeuses. Recent heeft ze tien beurzen beloofd aan vrouwen die vrachtwagenchauffeur willen worden.

      http://www.jobnews.nl/jobnews/3_Loopbaan/displayArticle_archief.html?ARTICLE_ID=1002138,

      Om tien over drie kwam er een grote zwarte Minerva-limousine aanrijden [...]. Een vrouw in een grijs mantelpak met grijze uniformpet stapte uit [...]. 'Goedenacht,' zei Torben, 'komt u voor het orkest?' 'Ja,' zei ze, 'en als u op een van de meisjes wacht, zet dat dan maar uit uw hoofd, meneer.' 'Waarom?' 'Daarom,' zei de chauffeuse en meteen deed ze de portieren open.

      Het damesorkest en andere stadsverhalen, Herman Pieter de Boer,

      Buiten stond de auto al klaar. De chauffeur was een vrouw. Ik gaf het adres van het restaurant aan de chauffeuse.

      Fantoompijn, Arnon Grunberg,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen