choreografe


choreografe 1.0

vrouw die choreografieën ontwerpt en regisseert, voor haar beroep of uit liefhebberij; ontwerpster van choreografieën; vrouwelijke choreogaaf

Semagram


Een choreografe…

is een vrouw; is een persoon

 • [Geslacht] is een vrouw

  Algemene voorbeelden


  In 1984 ontmoette zij er ook William Forsythe die haar meenam naar Frankfurt. Daar debuteerde zij als choreografe met Pizza Girl (1986). Ze begon met choreografie, omdat ze haar energie niet kwijt kon in alleen dansen. De rigide ballettraining ging haar in Berlijn vervelen. In een lege studio begon zij 's avonds met het verzinnen van combinaties. Ze maakte er korte stukken van, die door vrienden werden uitgevoerd. Acht jaar bleef zij verbonden aan Forsythe's gezelschap, als danseres, zijn assistente en huischoreografe. Sinds 1992 zwerft zij als freelance choreografe van het ene gezelschap naar het andere.

  NRC,

  Combinatiemogelijkheden


  met ander, nevengeschikt substantief


  • choreografe en danseres
  • danseres en choreografe
  • danseres, docente en choreografe

  Vandaar dat het een uitstekend idee van Introdans Educatief is om voor de allerkleinsten (vanaf 4 jaar) een voorstelling te maken met Winnie de Poeh als hoofdpersoon. Daartoe werd de Engelse choreografe en danseres T.C. Howard uitgenodigd.

  NRC,

  Veel rommel maar ook een prachtige documentaire over een Franse danseres en choreografe, Marie-Claude Pietragalla, klassiek getraind in de Opéra de Paris, daarna een opleiding hedendaagse dans.

  Een jaar als (g)een ander, Kristien Hemmerechts,

  Precies dertig jaar geleden introduceerde Pauline de Groot de Amerikaanse moderne dans in ons land. Sindsdien heeft zij naam gemaakt als danseres, docente en choreografe.

  NRC,

  Woordfamilie


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • danseres-choreografe
  • lesgeefster-choreografe