claimadvocaat


claimadvocaat 1.0

(recht en misdaad; neologisme)

advocaat die gespecialiseerd is in het indienen van schadeclaims voor zijn cliënten

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een claimadvocaat…

is een advocaat; is een persoon

  • [Functie] is gespecialiseerd in het indienen van schadeclaims voor zijn cliënten
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] werkt in het buitenland vaak op basis van no cure, no pay, wat in Nederland vooralsnog verboden is

    Algemene voorbeelden


    Een van de advocaten die het kantoor nu bijstaat, William Taylor, zegt dat "honderden en honderden bedrijven die succesvol aangeklaagd zijn door Milberg Weiss" en "de politieke demagogen die claimadvocaten de schuld geven dat eieren duurder worden" tevreden zullen zijn met de aanklacht tegen het kantoor. Taylor doelt op het verwijt dat advocaten schuldig zijn aan een juridisering van het bedrijfsleven en producten daarmee duurder maken.

    http://vorige.nrc.nl/economie/article1686252.ece,

    Combinatiemogelijkheden


    met eigennaam


    De geschorste claimadvocaat D.B. heeft volgens eigen zeggen sinds augustus 2007 gewerkt als informant voor de fiscale- en economische opsporingsdienst FIOD/ECD.

    http://www.feedy.nl/financieel/97/1371/Claimadvocaat-Bartels-informant-voor-FIODECD/,

    Claimadvocaat mr. B. van der G. uit Soest bevestigt dat zich Apeldoorn-slachtoffers bij zijn kantoor hebben gemeld. Onder anderen een moeder (52) en haar 16-jarige dochter. De moeder wist op het nippertje voor de aanstormende Suzuki Swift weg te springen en haar dochter mee te trekken, die echter nog nét werd gegrepen door de langsrazende auto. De dochter van 16 heeft zwaar letsel opgelopen aan haar benen, rechterknie en nek [...]. Van der G. zegt dat de schadeclaims goed haalbaar zijn. "De auto was verzekerd en op basis van artikel drie van de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen, de WAM, kun je aanspraak maken als de bestuurder civielrechtelijk aansprakelijk is. Dan heb je een claim op de verzekeraar, in dit geval Reaal Verzekeringen."

    De Telegraaf,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2003