clickbait


clickbait 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; neologisme)

bericht of beeld op een website, vaak van sensationele of anderszins opvallende aard of met een nieuwsgierigmakende titel, dat als 'lokaas' wordt gebruikt met de bedoeling zoveel mogelijk 'clicks' te genereren, vaak vanuit commerciële overwegingen, of om iemand door te leiden naar een andere, vaak ook commerciële, website
Ook wel gebruikt om het verschijnsel of de neiging om dit te doen mee aan te duiden.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een clickbait…

is een bericht

  • [Functie] wordt meestal gebruikt of gedaan om zoveel mogelijk 'clicks' voor een bepaald bericht te genereren of om mensen naar een bepaalde site te lokken
  • [Medium] vindt plaats via internet
  • [Motief] vindt meestal plaats uit commerciële overwegingen
  • [Waardering] wordt door velen als misleiding beschouwd

Algemene voorbeelden


Als er iets frustrerend is, is het een valse belofte. En loze beloftes, daar grossieren de schrijvers van clickbaits doorgaans in. Ze beloven in pakkende, meeslepende koppen iets heel moois en uitzonderlijks aan de lezer die doorklikt. Maar wie klikt komt vaak voor een teleurstelling te staan.

https://goeiezaak.com/blog/online-marketing/clickbait-inzetten/,

In de clickbait wordt vaak de titel dramatisch gemaakt, of er wordt zelfs valse informatie in gezet, om de bezoeker naar de website te krijgen. Zo komt de informatie die in de titel staat vaak niet overeen met de content die er op de website wordt getoond. Bezoekers worden zo op een slimme manier om de tuin geleidt, terwijl de website houder hiervan profiteert.

https://www.bo5.nl/kennisbank/wat-is-clickbait/

Allereerst, dit gaat nog steeds over horloges jullie sick minds, titel is enkel een clickbait. Got ya!

https://www.horlogeforum.nl/t/hoe-houden-jullie-de-relatie-spannend/325989,

Clickbait is een manier waarop je interesse wekt bij jouw potentiële kijker. De lezer krijgt net voldoende informatie om nieuwsgierig te worden, maar niet genoeg om die nieuwsgierigheid te bevredigen. Interesse opwekken lijkt in eerste instantie toch niet verkeerd? Nee, dat klopt. Maar bij clickbait gebeurt het op een overdreven en gedramatiseerde manier met als doel dat er heel veel op geklikt wordt om bijvoorbeeld extra reclame-inkomsten te ontvangen. Hier kan dan sprake zijn van een zekere vorm van misleiding.

https://www.onlinemarketingmonkey.be/seo-termen/click-bait-betekenis

De ontdekking van elementen 113, 115, 117 en 118 is volgens het IUPAC bevestigd. Is daarmee nu het periodiek systeem der elementen compleet? Omdat wij ook niet van clickbait houden: nee. Maar waarom zijn chemici en natuurkundigen dan tóch heel blij? En hoe reëel is het nu dat er nog nieuwe elementen worden ontdekt?

https://scheikundejongens.nl/tag/elektronen/,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een clickbait gebruiken
  • een clickbait inzetten

Het kan lastig zijn om jezelf te onderscheiden als blogger. Je doet er alles aan om meer volgers te trekken en terugkerende bezoekers te behouden. Zo kan je ervoor kiezen om een clickbait te gebruiken voor jouw blogs. Steeds meer influencers zetten clickbaits in zodat er meer mensen op zullen klikken. Maar is dit wel zo'n goed idee? Er heerst namelijk een groeiende weerstand tegen clickbaits. Hoe ga jij als influencer hier mee om? Doe je mee aan de trend om alles sensationeel te laten klinken of behoud jij je integriteit en loop je daardoor weer bezoekers mis?

https://www.bloggerslijst.nl/clickbait/,

in voorzetselgroep


  • ergens een clickbait van maken

Hoe maken we schoonmaak sexy? Het was niet de bedoeling om er een clickbait van te maken. En nee, deze kop heeft ook niets te maken met dames met weinig kledij. Nee, de kop boven deze column heeft alles te maken met de krapte op de arbeidsmarkt en wat je daar als schoonmaakondernemer aan kunt doen. Allereerst is dat de al aanwezige mensen aan je binden en boeien.

https://servicemanagement.nl/sector/ronald-bruins-hoe-maken-we-schoonmaak-sexy,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Overige woordfamilieleden


Etymologie


Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 2013
Brontaal Engels
Vorm in brontaal clickbait
Betekenis in brontaal idem
Samenhangende woorden (vorm) clickfarm; klikfraude
Samenhangende woorden (betekenis) linkbait