clickfarm


clickfarm 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; recht en misdaad; neologisme)

bedrijf dat werknemers, meestal tegen een laag loon, inhuurt om websites van hun eigen bedrijf aan te klikken of te liken om daardoor meer geld te verdienen of om tekstadvertenties van concurrenten met een pay per click-model aan te klikken of te liken, om zodoende de concurrerende adverteerder armer en zichzelf rijker te maken; bedrijf dat aan klikfraude doet

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een clickfarm…

is een bedrijf; is een organisatie

  • [Functie] is opgezet om geld te verdienen via internetadvertenties
  • [Plaats] opereert vaak vanuit arme Aziatische landen, bijvoorbeeld India, Pakistan of Bangladesh
  • [Activiteit of handeling] houdt zich bezig met klikfraude
  • [Betrokkene] maakt vaak gebruik van laagbetaalde werknemers

Algemene voorbeelden


Gemakshalve is ruim de helft van de clicks er via een ingenieus systeem (een zgn. clickfarm) gewoon bij gekocht en dat voor ongeveer 2 euro per 1000 clicks.

http://www.geennieuws.com/2013/08/hier-halen-pechtold-en-wilders-hun-clicks-vandaan-film/

Ik maak je een ster met 10.000 clicks per dag. Likes en volgers op sociale media zijn te koop. Hoe gaat het eraan toe op de clickfarms waar die tienduizenden likes vandaan komen? En wat zijn die nep-likes op Facebook eigenlijk waard?

http://www.nrc.nl/next/van/2014/maart/25/ik-maak-je-een-ster-met-10000-clicks-per-dag-1359407,

Wat Facebook doet als je een bericht plaatst is deze laten zien aan een kleine groep mensen. Als die mensen ervoor kiezen om je bericht te liken, delen of erop te reageren, laat Facebook het bericht aan nog meer mensen zien. Wordt je bericht echter getoond aan mensen uit Azië van een zogenaamde clickfarm die geen interesse hebben in je berichten, dan is de kans enorm klein dat deze zal worden geliked, gedeeld of dat er reacties op komen, waardoor Facebook het bericht niet verder zal verspreiden en ook niemand het bericht nog te zien krijgt.

http://www.nieuwsbreak.nl/nieuws/10739767

Het kopen van Likes voor je pagina bij een clickfarm heeft bij voorbaat een averechts effect, maar adverteren op Facebook lijkt dat dus ook te hebben. Facebook heeft in het verleden weliswaar regelmatig actie ondernomen om valse accounts te verwijderen, maar een echte oplossing voor het probleem is er niet. Daarnaast is Facebook er ook bij gebaat om deze fraude in stand te houden, als een clickfarm klikt op een betaalde advertentie verdient het sociale netwerk gewoon geld. Facebook verdient zelf dus ook rijkelijk aan de clickfarms.

http://www.nieuwsbreak.nl/nieuws/10739767

Etymologie


Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 2007
Brontaal Engels
Vorm in brontaal click farm
Betekenis in brontaal idem
Samenhangende woorden (betekenis) clickbait