comazuiper


comazuiper 1.0

(cultuur en samenleving; eten, drinken en genotmiddelen; informeel; neologisme)

iemand, meestal een jongere, die buitensporig veel alcohol drinkt, vaak in groepsverband, en als gevolg hiervan soms ook het bewustzijn verliest of in coma raakt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een comazuiper…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Burgemeester Eberhard van der Laan wil onderzoeken of het mogelijk is om comazuipers zelf te laten opdraaien voor de kosten van de ambulance. Dat heeft zijn woordvoerder maandag gezegd.

      https://www.nu.nl/binnenland/2556747/comazuiper-moet-zelf--ambulance-betalen.html,

      Duits café gesloten na dood 'comazuiper'. De autoriteiten van Berlijn hebben een café gesloten waar een 16–jarige scholier zich heeft dood gedronken. Tijdens een avondje zogenoemd comazuipen sloeg de jongen in de kroeg ruim vijftig glazen tequila naar binnen.

      Minister Schippers vindt niet dat comazuipers hun ziekenhuisopname zelf moeten betalen. Ze wijst erop dat spoedeisende hulp in het ziekenhuis bij de basisverzekering hoort. Bestuursvoorzitter Kingma van het Medisch Spectrum Twente opperde vorige week het idee om jongeren met een alcoholvergiftiging zelf de ziekenhuiskosten te laten betalen. Volgens hem is het absurd dat de gemeenschap voor hen opdraait. Minister Schippers waarschuwt voor willekeur. Rokers, drugsgebruikers en andere mensen met een gevaarlijke levensstijl vallen ook onder de basisverzekering, zegt ze. Bovendien is het volgens Schippers moeilijk te controleren wat precies de oorzaak is van een ziekenhuisopname.

      NOS Nieuws,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • jonge comazuipers

      Hij onderzoekt de cijfers jaarlijks. In 2016 werden 791 jonge comazuipers opgenomen in het ziekenhuis, in 2015 waren dat er nog 931: een daling van 15 procent.

      https://www.trouw.nl/nieuws/voor-het-eerst-in-tien-jaar-daalt-het-aantal-jonge-comazuipers~bbd581a8/,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • bingedrinkers en comazuipers

      De leeftijdsgrens voor het drinken van alcohol ging in 2014 van 16 naar 18 jaar. Het doel was: minder jongeren moeten drinken en ook moeten ze later beginnen. Tegelijkertijd wilde de overheid minder bingedrinkers en comazuipers. De wet bestaat nu bijna zes jaar en NOS Stories keek naar het effect. Conclusie: de doelen zijn maar deels gehaald.

      https://nos.nl/op3/artikel/2309586-minder-jongeren-drinken-maar-wel-meer-comazuipers-en-bingedrinkers.html,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Overige woordfamilieleden


      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2007