communistenleider


communistenleider 1.0

(politiek en bestuur)

iemand die de communisten leidt; leider van de communisten; leider van een communistische partij

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een communistenleider…

is een leider; is een persoon

  • [Geslacht] is doorgaans een man
  • [Activiteit of handeling] leidt de communisten; heeft de leiding over de communisten; leidt de communistische partij

    Hoofdsemagram: leider


    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de Albanese communistenleider
    • de Filippijnse communistenleider
    • de Franse communistenleider
    • de Hongaarse communistenleider
    • de Italiaanse communistenleider
    • de Nederlandse communistenleider
    • de Zuid-Afrikaanse communistenleider

    De Albanese communistenleider was Enver Hoxha en die ging, in tegenstelling tot Joegoslavië, juist het totalitaire bewind van Stalin imiteren.

    http://www.htgtransport.nl/Talen/Nederlands/1%20Albanie.htm

    De Filipijnse communistenleider Jose Maria Sison ziet de hand van de Verenigde Staten achter zijn uitwijzing uit Nederland.

    De Standaard,

    Communisme, een academisch tijdschrift gewijd aan de studie van het communisme, citeert in zijn jongste nummer de minuten van een gesprek dat in november 1947 in Moskou plaatsvond tussen Stalin en de toenmalige Franse communistenleider Maurice Thorez.

    De Standaard,

    Zijn visitekaartje meldt als bezigheid: Genietoloog. Hij legt uit: "Heerlijk feesten met vrienden in de sauna, lekker toch." Laat een foto van zijn vrouw zien, naar zijn zeggen ooit secretaresse van de Hongaarse communistenleider Kadar.

    NRC,

    Al dit moois, de hoge kwaliteit van het Italiaanse industriële produkt en de fraaie vormgeving ervan zou, hoe goed zelfs de Italiaanse communistenleider Berlinguer nu nog in het pak steekt, verdwijnen na een communistische zegepraal.

    Boze brieven van Bijkaart, W.F. Hermans,

    Zo portretteerde Gerard Reve ooit de Nederlandse communistenleider Paul de Groot.

    De Standaard,

    De Slowaakse communistenleider Peter Weiss is zelfs met afstand de populairste politicus van zijn land en ook de Hongaar Gyula Horn, de man die in 1989 de grens naar het Westen openzette en de val van het socialisme oude stijl inluidde, wordt algemeen gerespecteerd.

    NRC,

    Gillian Slovo, dochter van de bekende Zuid-Afrikaanse communistenleider Joe Slovo, groeide ingevolge de anti-apartheidsactiviteiten van haar vader op in een sfeer van angst en onzekerheid.

    De Standaard,

    • de toenmalige communistenleider
    • de voormalige communistenleider
    • de vroegere communistenleider

    Communisme, een academisch tijdschrift gewijd aan de studie van het communisme, citeert in zijn jongste nummer de minuten van een gesprek dat in november 1947 in Moskou plaatsvond tussen Stalin en de toenmalige Franse communistenleider Maurice Thorez.

    De Standaard,

    Janek Drnovsek, een voormalige communistenleider, werd eerste minister.

    De Standaard,

    Toen de vroegere communistenleider Georges Marchais hem in 1980 op de tv verweet: "De Parti Socialiste wordt kennelijk niet meer door arbeiders geleid", kaatste Jospin: "Ik geef iedere dag les aan mijn studenten. U heeft in geen dertig jaar meer in een fabriek gewerkt."

    NRC,

    met eigennaam


    Communistenleider Gennadi Zjoeganov had zaterdag nog verklaard dat er geen enkele reden was om Tsjernomyrdins kandidatuur te steunen.

    De Standaard,

    Communistenleider Fré Meis spreekt stakende strokarton-arbeiders toe tijdens een bijeenkomst in cafe Sasker in Oude Pekela.

    NRC,

    Na de breuk tussen Joegoslavië (onder Tito) en de Sovjetunie in 1948 oriënteerde Albanië zich op dit laatste land. Vanaf dat moment imiteerde de Albanese communistenleider Enver Hoxha nauwgezet het totalitaire bewind van Stalin.

    http://www.atlcom.nl/,

    In 1992 en 1993 werd Tadzjikistan door een burgeroorlog geteisterd, die door de communistenleider Imomali Rachmonov werd gewonnen en naar schatting 50.000 mensen het leven kostte.

    NRC,

    Het volk gaf de voormalige communistenleider Loekasjenka (42) in het referendum een uitbreiding van zijn termijn met twee jaar tot 2001.

    De Standaard,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • communistenleider en presidentskandidaat

    Communistenleider en eveneens presidentskandidaat Gennadi Zjoeganov zei dat Jeltsin voorstellen van de communistische partij heeft "geleend".

    De Standaard,