computertijd


computertijd 1.0

hoeveelheid tijd die een computer nodig heeft voor een berekening of bewerking

Semagram


Computertijd…

is een tijd

 • [Duur] heeft de duur die nodig is voor een berekening of bewerking
 • [Handelende persoon] wordt gebruikt door een computer

  Hoofdsemagram: tijd


  Algemene voorbeelden


  Het moet straks mogelijk zijn om een groep zware computers tegelijkertijd te gebruiken zodat hun kracht optimaal wordt benut. Dit is vooral nuttig voor onderzoeken die enorme hoeveelheden computertijd en rekenkracht eisen, zoals projecten in de bio-informatica, onderzoek naar menselijke genen of natuurkundige onderzoeken.

  ANP,

  In den beginne was er de centrale computer of mainframe. Gebruikers logden in vanaf een terminal om hun werk van afstand te doen. Computertijd was duur; een bedrijf had één computer en die was altijd bezet. Met de komst van de microcomputer rond 1980 werd rekenkracht goedkoop.

  NRC,

  computertijd 2.0

  hoeveelheid tijd waarin iemand gebruik maakt van een computer; tijd die iemand besteedt aan computerwerkzaamheden

  Semagram


  Computertijd…

  is een tijd

  • [Duur] heeft de duur die iemand aan een computer doorbrengt
  • [Handelende persoon] wordt besteed door een computergebruiker

   Hoofdsemagram: tijd


   Algemene voorbeelden


   De jongste weken moesten heel wat studenten (te) lang wachten op een vrij beeldscherm [...]. Vanaf nu krijgt iedere student een speciaal toegangsprivilege dat het aantal gebruiksuren van elke Internet-surfer bijhoudt [...]. Zodra iemand wereldwijd gaat surfen, gaat de klok van zijn of haar resterende computertijd lopen. Als die is opgebruikt, wordt de student automatisch voor de rest van het jaar van het Internet gegooid.

   De Standaard,

   Er is / komt vast een grafisch georiënteeerd systeem beschikbaar waarbij vanuit een jaaroverzicht kan worden ingezoomd op maanden, op weken en uiteindelijk op individuele specialisten en patiënten. Het maken of veranderen van afspraken zou door middel van drag and drop in een flits te bewerkstelligen zijn. De kosten lijken voor een belangrijk deel te kunnen worden betaald uit een enorme besparing op computertijd voor ondersteunend personeel.

   http://harten.net/beleidsplan.html

   Combinatiemogelijkheden


   als object bij een werkwoord


   • de computertijden aanpassen

   Tijd om de computertijden aan te passen. Hij heeft toch ook niet meer dezelfde regels als toen hij een kleuter was? [...]. Dus bijvoorbeeld na een uur huiswerk een half uur computeren. Of als je echt wilt dat hij pas na het huiswerk gaat computeren de computertijd verschuiven na het eten. Als puber zullen zijn bedtijden toch ook wel opschuiven.

   https://www.ouders.nl/forum/ouders-en-school/huiswerk-brugklas-en-computer,