conciërge


conciërge 1.0

iemand die toezicht houdt op een (openbaar) gebouw, bv. een school, of alleen de toegang tot een gebouw bewaakt; iemand die voor zijn beroep toezichthouder is in een gebouw

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een conciërge…

is een persoon

  • [Functie] fungeert in openbare gebouwen vaak (ook) als portier
  • [Plaats] heeft doorgaans een kamer of hok tot zijn beschikking bij de ingang van een gebouw; of: woont in het gebouw
  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Activiteit of handeling] houdt toezicht op een gebouw; bewaakt een gebouw; is, afhankelijk van de functie van een gebouw, belast met het toelaten, de ontvangst van bezoekers; houdt toezicht op het onderhoud van een gebouw
  • [Instrument] heeft de sleutels van het gebouw waarop hij toezicht houdt

Algemene voorbeelden


Zo wordt het begrip 'centrale' verwarming in de meeste flatgebouwen van Boedapest wel erg letterlijk genomen. Per woonblok is veelal één temperatuurregelknop voorzien: die staat op de stookketel in de kelder en wordt door de conciërge aan het begin van de winter ingesteld. Als het ze bij een zachte winter te warm wordt, gooien de flatbewoners gewoon de ramen open bij wijze van fijnregeling.

De Standaard,

Ze zijn op zoek naar de conciërge die de sleutel van het pakhuis heeft.

Poes poes poes, Paul Mennes,

Het gebouw van Emmeke en Paul had een conciërge.

Emmeke, Jan Lampo,

De woning zag er verlaten uit [...]. Een man die in de belendende tuin bladeren bijeenharkte, riep me iets onverstaanbaars toe. Ik stak het grasveld over en wandelde tot bij de houten schutting. De man vroeg of ik het huis wilde bezichtigen. 'Bezichtigen?' herhaalde ik vragend. 'Wat bedoelt u?' 'Ach zo!' zei hij. 'Ik dacht even dat u het huis wilde huren. Ik ben de conciërge, ziet u.'

De stenen toren, Jo Claes,

Voor de conciërges geldt dat wanneer een school een conciërge in dienst heeft, de conciërge vrijwel in alle gevallen, wekelijks assisteert bij het schoonmaken.

http://coo.med.rug.nl/wewi/rapport.pdf

Het nieuwe kabinet gaat een miljard euro bezuinigen op de Melkertbanen en andere subsidies voor laaggeschoolde arbeid, zoals stadswachten, conciërges en klassenassistenten.

de Volkskrant,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • toezicht houden

Ze forceerden een deur van 200 kilo, en met een dikte van 20 centimeter. Daarop namen ze goederen mee en maakten zich uit de voeten. De aanwezige conciërge had niets gemerkt. Uit de tijd. De Clerck gaf toe dat de beveiliging uit de tijd is. "Er is geen elektronische bewaking. Er is een conciërge die toezicht houdt, maar dat is in zo'n groot gebouw niet meer voldoende," aldus De Clerck.

De Standaard,

met koppelwerkwoord


  • zijn

'Maar ik ben toch helemaal geen toneelspeler,' wierp ik tegen. 'Wat bent u dan?' De stem klonk verrast, de castingdame dacht vermoedelijk dat alle Russen hier toneelspelers zijn. 'Ik ben conciërge,' zei ik bij wijze van protest.

Russendisco, Wladimir Kaminer,

Hij was ooit conciërge bij het Dudokcollege in Hilversum. Door een fusie werd hij gedwongen iets anders te doen. "Deze groep is vooral dankbaar. Je wordt als conciërge en als mens gewaardeerd. Ik hoop dit werk tot mijn 65ste te blijven doen."

Haarlems Dagblad,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • conciërge van een flatgebouw

Conciërge Radu Aurel loopt rood aan als hij over de monteur van het energiebedrijf begint te praten: "Hij zou de aansluiting in de kelder moeten repareren, maar hij doet nooit wat". De conciërge van het flatgebouw in de Bercenistraat 3 in Boekarest vindt zijn baan niet meer leuk. "Door de vuile streken van de monteur hebben 329 mensen het nu koud. Ze komen natuurlijk allemaal naar mij."

De Standaard,

  • conciërge van de bibliotheek
  • conciërge van het gemeentehuis
  • conciërge van een hotel

Tanja Höls, conciërge van de bibliotheek in het Duitse Passau, kan een stevige kerstbonus verwachten. De vrouw vond bij toeval een kist met eeuwenoude munten en medaillons. De spectaculaire vondst is wellicht miljoenen euro's waard.

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3074040/2011/12/12/Concierge-van-Duitse-bibliotheek-vindt-miljoenenschat.dhtml,

Met een broer was ik al voor dag en dauw bij het gemeentehuis. Grondwerkers zetten vlaggemasten op en de conciërge van het gemeentehuis haalde een dweil over het bordes.

De kleine blonde dood, Boudewijn Büch,

De conciërge van Hotel Des Indes, die werkt volgens de Clefs d'Or standaarden, kent Den Haag op haar duimpje zoals u mag verwachten in het meest luxueze hotel in Den Haag. Clefs d'Or conciërges zijn te herkennen aan de sleutels die zij dragen op hun uniform.

http://www.hoteldesindes.nl/concierge

We aten die avond in een restaurant in Palermo dat ons was aanbevolen door de conciërge van het hotel, dezelfde die om een handtekening had gevraagd.

Fantoompijn, Arnon Grunberg,

Gelukkig was hij niet uit het lood te slaan en alarmeerde hij de conciërge van het hotel, die vloekend vanuit de katakomben van het gebouw kwam en ons met een veel te vroeg onderbroken slaap naar het station voerde.

De Standaard,

  • conciërge van een gymnasium
  • conciërge van een middelbare school
  • conciërge van een school
  • de conciërges van een scholengemeenschap

Wegens de stroomstoringen in Split luidt de conciërge van het Marko Marulić-gymnasium de schoolbel dezer dagen met de hand.

NRC,

Een conciërge van een middelbare school vertelde mij dat er wekelijks honderden pakjes met zorg klaargemaakte boterhammen in de prullemanden van de school verdwijnen.

Meppeler Courant,

Hij kwam nooit te laat. Hij verhaastte zijn pas. Altijd was hij als eerste op school. Nog eerder dan de beide conciërges van de grote scholengemeenschap voor Havo/Athenaeum waar hij les gaf.

Weerloos, Jan Siebelink,

Hij sprak in afgemeten, korte zinnen. Toen stak hij zijn hand op naar iemand die langsfietste. Het was de conciërge van zijn school. Harry Egberts bleek docent te zijn aan het Jan Luyken College.

Engelen van het duister, Jan Siebelink,

in voorzetselgroep


  • iets afgeven bij de conciërge
  • zich melden bij de conciërge

Leerlingen die te laat komen melden zich bij de conciërge en worden geregistreerd in het systeem aan de hand van de leerlingenpas.

http://www.meergronden.nl/1school/telaat.htm

Casper was zijn tas vergeten. Lucas meldde zich bij de conciërge in de hal en vroeg in welk lokaal zijn broer op dit moment les had. Hij had hem een paar dagen niet gezien en wilde de tas persoonlijk afgeven.

Engelen van het duister, Jan Siebelink,

  • het hok van de conciërge
  • het hokje van de conciërge
  • de kamer van de conciërge

Hij opende de voordeur. Achter de deur was het donker. In de gang en het hok van de conciërge brandde geen licht. Op hetzelfde ogenblik ging de telefoon.

Over stijl, Ton Anbeek & Arie Verhagen,

Ze liepen met juffrouw Turner naar de klas, zijn vader en meneer Drijfhout voorop, daarachter juffrouw Turner en hij helemaal achteraan. Hij keek nog even om naar het hokje van de conciërge. Hij kreeg een dikke knipoog.

Je moet niet denken dat ik altijd bij je blijf, Hans Münstermann,

De leraar zat na het uitdelen nog maar net achter zijn tafeltje of hij stond alweer op. Op zijn dooie akkertje wandelde hij tot aan mijn plaats, pakte, omdat ik nu nóg bleef afkijken, zijn pen en plantte een dikke Hollandse rode nul boven het blad. Twee minuten later stond ik beneden in de fietsenstalling. Ik had, langs het hokje van de conciërge komend, een sigaret gekocht.

Een treurige afdronk, Levi Weemoedt,

Dagelijks blijven op school spulletjes [...] achter. Als de spullen gemerkt zijn, kunnen de betreffende leerlingen aangesproken worden. In de kamer van de conciërge staat een doos met gevonden voorwerpen.

http://www.stjanoosteind.nl/index.asp?type=30&Letter=1&PaginaID=170&CatID=312&SubID=293&ADID=4

met ander, nevengeschikt substantief


  • leerkrachten, leerlingen, ouders of een conciërge

De hulp van leerkrachten, leerlingen, ouders of een conciërge bij het schoonmaken van de school zou er toe kunnen leiden dat er minder klachten over het schoonmaken ontstaan.

http://coo.med.rug.nl/wewi/rapport.pdf

voorafgegaan door als


  • als conciërge

Als kriek op de Internettaart vind je als sollicitant of actieveling zelfs hier en daar je eigen nieuwsgroep. In België heb je aankloppen bij be.jobs, een informeel kanaal voor jobzoekenden en werkgevers. Je vindt er zowel een vakantiejob als progammeur als een job als conciërge of immobiliënverkoper.

http://www.kuleuven.ac.be/vwnil/jobsites.htm,

Een schrijver met een writer's block krijgt een baan als conciërge van een verlaten hotel buiten het seizoen. Hij neemt zijn vrouw en kind mee en hoopt daar door het isolement weer te kunnen gaan schrijven. Maar al snel begint de omgeving hem te benauwen en slaat de gekte toe.

http://www.ou.nl/open/rma/spiegel/frames11.htm

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen