consulair agent


consulair agent 1.0

iemand die voor zijn beroep handelszaken van een land vertegenwoordigt in het buitenland; diplomaat met een lagere status dan een consul

Algemene voorbeelden


In 1899 wordt cargadoor (scheepsmakelaar) Pieter F. Auer gevraagd om consulair agent van de Verenigde Staten te worden in Vlissingen [...]. Zijn belangrijkste taak is om producten die naar de Verenigde Staten worden uitgevoerd, voor de invoerrechten te voorzien van een bewijs van waarde. Hij verstrekt ook informatie over Amerikaanse producten aan potentiële leveranciers, maar veel vraag is er niet.

http://www.geschiedeniszeeland.nl/tab_themas/themas/zeeland_amerika/handelscontacten/

De Italianen willen niet dat hun consulaat in Genk sluit. Zowel verenigingen, Italiaanse priesters, politici als gewone burgers zijn gisteren aan de consulair agent een tekst gaan afgeven, waarin ze uitleggen waarom het consulaat open moet blijven.

http://www.hbvl.be/limburg/genk/italianen-protesteren-tegen-dreigende-sluiting-consulaat.aspx,

Naast 110 ambassades, 27 beroepsconsulaten, één ambassadekantoor te Pristina (Servië-Montenegro), alsmede twee vertegenwoordigingen bij de Palestijnse Autoriteit in Ramallah en in Kabul (Afghanistan), had Nederland begin 2004 wereldwijd circa 360 'honoraire' consulaire posten, bemand met honoraire consuls-generaal, consuls, vice-consuls en consulaire agenten.

http://www.minbuza.nl/default.asp?CMS_ITEM=MBZ426289_NOCOOKIES=YES