consumptievis


consumptievis 1.0

vis die geschikt is voor menselijke consumptie; vis om te eten; ook: vissoort die geschikt is voor menselijke consumptie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Consumptievis…

is vis; is voedsel

   Hoofdsemagram: vis


   Algemene voorbeelden


   Wijzend op de noodzaak van populatie-herstel roept John Caddy, visserijdeskundige van de FAO, op tot een drastische beperking van de vangsten [...]. Vissers zouden zich vooral moeten toeleggen op het vangen van consumptievis en de produktie van vismeel zou moeten worden beperkt.

   NRC,

   Ondanks de toenemende vervuiling van zeeën, oceanen en binnenwateren, houdt de consumptievis geen gevaar in voor de verbruiker. Wel zijn in de vis wereldwijd zware metalen (kwik en arseen) en moeilijk afbreekbare stoffen, zoals pesticiden, terug te vinden, doch de gehalten in de consumptievis liggen lager dan de veiligheidsnormen voor deze stoffen.

   http://www.ecoline.org/verde/publicaties/50vragen/index.shtml,

   De palingkwekers hebben glasaal nodig voor het verder opkweken van de glasaal tot consumptievis. Het beheer van de glasaalstand is echter een moeilijk proces gezien de levenswijze van de glasaal en de diverse (inter)nationale belangen.

   http://www.pvis.nl/

   Combinatiemogelijkheden


   als object bij een werkwoord


   • consumptievissen kweken

   Tweemaal per jaar, in het voor- en najaar, kijken de viskwekers in de kibboets Hazoreah [...] angstig naar de lucht. De grote vogeltrek tussen Afrika en Europa passeert dan het Israëlische luchtruim. Voordat ondernemende kibboetsiem tientallen jaren geleden op het idee kwamen in enorme visvijvers sier- en consumptievissen te kweken, lieten de miljoenen vogels Israël links liggen. Ze landden er wel om te rusten, maar van 'vogelzionisme' was geen sprake.

   NRC,

   met adjectief ervoor


   • een belangrijke consumptievis
   • de belangrijkste consumptievis
   • populaire consumptievissen

   Oreochromis mossambicus, een tilapia uit Afrika die nu de belangrijkste consumptievis is.

   NRC,

   De zalm is zowel een zoet- als een zoutwatervis die hoog wordt gewaardeerd. Gek genoeg ook door mensen die zeggen niet van vis te houden en dat terwijl zalm een erg uitgesproken smaak heeft. De zalm kan dan ook gerekend worden tot de meest populaire consumptievissen ter wereld.

   http://www.delicatessenhuis.nl/

   met adjectivisch voltooid deelwoord


   • een gewaardeerde consumptievis

   Een vrouwtjes tarbot zet jaarlijks meer dan tien miljoen eieren af. De jongen groeien, net als schol en tong in de kustzone op. Tarbot is een gewaardeerde consumptievis [...]. De smaak is erg goed en het visvlees is stevig. Daardoor leent tarbot zich prima voor veel verschillende bereidingswijzen.

   http://www.visbureau.nl/vissoorten.htm

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding