coolhunter


coolhunter 1.0

(cultuur en samenleving; neologisme)

iemand die marktonderzoek doet naar de trends en hypes onder jongeren; iemand die marktonderzoek doet naar wat jongeren cool vinden; marktonderzoeker naar jongerenhypes

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een coolhunter…

is een marktonderzoeker; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] doet onderzoek naar trends en hypes onder jongeren; onderzoekt wat jongeren cool vinden

    Algemene voorbeelden


    Onderweg naar Antwerpen hoorde ik op de radio een man die zichzelf omschreef als 'coolhunter'. Het vak dat hij beoefende heette 'coolhunting'. Uit zijn woordstroom begreep ik dat de man eigenlijk trendwatcher was, maar omdat trendwatching al lang niet meer trendy is, noemen trendwatchers zich tegenwoordig liever coolhunters, totdat ook dat niet meer cool zal zijn en een of andere joker een nog hippere term moet bedenken.

    http://www.volkskrant.nl/archief/coolhunten~a2918253/,

    Een mooi voorbeeld van een waargenomen trend is volgens Rohde die van het succes van Starbucks. "Tien jaar geleden zei één coolhunter dat Starbucks het ging worden. De belangrijkste reden? 'Ik werk er!'. Nu werken veel mensen uit de creatieve sector als een soort 'urban nomads' op speciale tijdelijke werkplekken."

    http://www.scienceguide.nl/201201/fontys-lector-inspireert-tot-trendwatching.aspx,

    Een coolhunter moet cool people, places, products, brands, experiences en codes kunnen documenteren. Informatie moet kunnen worden gefilterd op basis van het innovatieve, vernieuwende, virale en gepassioneerde karakter. Cool is aantrekkelijk en inspirerend met toekomstpotentieel.

    https://bamaflexweb.hogent.be/BMFUIDetailxOLOD.aspx?a=67443&b=5&c=1

    'Denkt ge dat de vrouwen dat mooi vinden, zo'n broek met scheuren', vraagt Kris in Man bijt Hond. 'Dat denk ik wel', antwoordt Yves. Het aandoenlijke duo is naar een modeshow geweest van een jonge ontwerper, en hun conclusie zit niet ver naast de waarheid. Misschien moesten marketingmensen ook eens naar hen luisteren. Coolhunters hebben het namelijk zien aankomen: de new roughness, de nieuwe ruigheid, ligt goed in de markt [...]. Vier trends. Trendwatchers of coolhunters hebben hun populariteit vastgesteld. Het lééft bij de mensen. (Coolhunters zijn een moderne versie van trendwatchers, zelf zien ze in de terminologie een hemelsbreed verschil, maar eigenlijk komt hun job op hetzelfde neer: proberen zo snel mogelijk op straat en in clubs te detecteren wat er in de lucht hangt).

    De Morgen,

    Carl Rohde [...] is verbonden aan de vakgroep Media en Communicatie van de universiteit van Utrecht. Daarnaast staat hij aan het hoofd van Signs of the Time, een reeks instituten die onderzoek verrichten naar trends in verschillende Europese hoofdsteden. Vijfentwintig coolhunters, van wie een derde Nederlanders, schuimden voor het instituut de grote Europese steden af en keken overal wat cool was.

    De Morgen,

    Mode-ontwerpers zijn in het diepst van hun hart stuk voor stuk coolhunters. Ze hebben altijd de vinger aan de pols en zijn vaak sneller in het vertalen van tendensen dan academici en marketingbureaus.

    De Morgen,

    De coolhunters ontdekken de subculturen, onderzoekers stroomlijnen hun resultaten en vertalen ze voor de massamarkt.

    De Morgen,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Overige woordfamilieleden


    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2002
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal cool hunter
    Betekenis in brontaal idem