crisisheffing 1.0
(business, economie en financiën; neologisme)
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een crisisheffing…
is een heffing
- [Doel of bestemming] is ingesteld om wat extra inkomsten te genereren tijdens de economische crisis
- [Frequentie] is een eenmalige heffing
- [Betrokkene] wordt opgelegd aan werkgevers
- [Object betroffen] wordt geheven over lonen hoger dan 150.000 euro
Algemene voorbeelden
Feyenoord-directeur Eric Gudde geeft het kabinet vandaag een keiharde draai om de oren over het besluit om de crisisheffing over 2012 door te trekken naar 2013.
"Bedrijven hebben in 2013 te horen gekregen dat de crisisheffing absoluut een eenmalige maatregel zou zijn. Als je het dan toch presteert opnieuw met deze maatregel te komen, ben je als overheid niet betrouwbaar", betoogde Gudde op de website van Feyenoord.
De crisisheffing houdt in dat werkgevers in 2013 een eenmalige crisisheffing moesten betalen van 16 procent extra over het salaris dat zij in 2012 aan een medewerker hebben betaald, voor zover dat loon hoger was dan 150.000 euro.
Per 1 januari 2015 is de crisisheffing of pseudo-eindheffing hoog loon afgeschaft. De discussie duurt echter nog steeds voort, omdat er veel bezwaren zijn ingediend tegen de in 2013 en 2014 gevorderde heffing. Uit een recent gepubliceerde uitspraak van Rechtbank Den Haag blijkt dat u niet snel aannemelijk kunt maken dat er sprake is van een buitensporige heffing.
Heeft u over 2012, het eerste jaar waarop de crisisheffing van toepassing was, een bonus uitgekeerd aan een werknemer die onder de crisisheffing viel? Dan hoeft u daarover geen crisisheffing af te dragen als de crisisheffing op het moment van betalen nog niet voorzienbaar was. Dit heeft Rechtbank Noord-Holland beslist.
Etymologie
Aard herkomst | inheems woord |
---|---|
Vroegste datering | 2013 |